Det finnes nok av alternativer til Safari på iPad. Foto: Olav Eggesvik
Det finnes nok av alternativer til Safari på iPad. Foto: Olav EggesvikVis mer

Glem Safari!

Nå kan du laste ned filer på iPad.

De kalles nettbrett av en grunn, og det er selvsagt fordi man skal surfe med dem. I det siste har det kommet et lite skred av alternativer til Safari på eplebrettet.

Og vårt inntrykk etter å ha testet en del av konkurrentene er at du virkelig bør vurdere om du skal bytte ut Safari med noe bedre - det er nok å ta av.

Vi har kikket på en del nettlesere og valgt ut de vi likte best.

iCab - Med nedlastingsklient

iCab lar deg laste ned filer.
iCab lar deg laste ned filer. Vis mer

Av og til kommer man over ting man gjerne skulle sett nærmere på, men som ikke støttes av iPad - for undertegnede hender det ofte med programmer jeg vil prøve, men ikke får lastet ned på iPaden. Løsningen? iCab har en egen nedlastingsklient, der du bare kan laste ned en hvilken som helst fil som ikke lar seg åpne og sende den til deg selv på e-post. Dette fungerer overraskende bra! Du kan også velge å sende filer du har lastet ned til andre applikasjoner på iPaden, så lenge de kan åpne dem.


Denne nettleseren gir deg også det beste av to verdener når det kommer til å håndtere faner - man kan bytte mellom faner på nogenlunde samme måte som i Safari, eller navigere gjennom dem akkurat som man gjør i en desktop-nettleser, der de ligger på rekke og rad øverst. I tillegg har iCab en drøss med tillegg som du kan installere. En av dem lar deg laste ned videoer så du kan se dem offline - meget fiffig! Fungerer blant annet med Youtube.

Artikkelen fortsetter under annonsen

iCab blir nok nettleseren vi bruker mest fremover og er vår favoritt blant de vi har testet. 11 kroner i App Store.

Skyfire - Flash-revolusjonen?

Støtt og stadig kommer man over nettsider hvor innholdet ikke vises riktig fordi Steve Jobs og Adobe, selskapet bak Flash-teknologien, ikke er venner.

Det er derfor vi var svært ivrige etter å teste ut om Skyfire holder det den tilsynelatende har lovet - å gi oss en mer fullverdig surfeopplevelse på eplebrettene våre. Og dommen?

Skyfire var ikke helt det vi håpet på, men fortsatt en god nettleser som kan forbedre seg.
Skyfire var ikke helt det vi håpet på, men fortsatt en god nettleser som kan forbedre seg. Vis mer

Vel. Du bør ikke håpe på for mye. Det er verdt å merke seg at Skyfire kun fungerer på video og at det bare er et fåtall sider som er støttet. Det er enda en stund til iPad-brukere kan kose seg med Hellstrøm rydder opp, for eksempel. Det er nemlig ikke så enkelt at man kan konverte og spille av alle Flash-videoer på nettet - Skyfire støtter bare en håndfull nettsider. Da vi testet løsningen med TV3 Play (for å se Hellstrøm, ikke Paradise Hotel Sverige) fikk vi beskjed om at det ikke var mulig å koble til annonseserveren.


Også på nettsider som Skyfire oppgir at de støtter støtet vi på problemer - NASCARs nettsider fungerer ikke (vi måtte legge vekk hockeysveisen), og da vi forsøkte oss på southparkstudios.com ble vi sendt videre til den norske versjonen - også der uten å få spilt av en eneste Flash-video. Da vi testet Skyfire på nettsidene til The Daily Show fikk vi spilt av et par sekunder etter å ha latt den laste en stund. Men så måtte vi vente, og hele prosessen startet på nytt. Slik gjentok det seg på alle nettstedene vi testet der vi i det hele tatt fikk spilt av et par sekunder, også de som Skyfire oppgir at de støtter. Denne nettleseren er med andre ord ubrukelig til Flash-video foreløpig, men da konverteringen skjer på produsentens egne servere kan det være et spørsmål om tid før det tar seg litt opp.

Dersom du greier å spille av Flash-videoer med Skyfire hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet med lenke til videoen, så skal vi oppdatere artikkelen.

Når det er sagt er ikke Skyfire en dårlig nettleser til iPad. Bruksmessig er den svært lik Safari, både i måten du bytter mellom faner og i hvor responsiv og hurtig den er. Skyfires ess i ermet blir at den har en rekke tilleggsfunksjoner som Safari mangler.

En av de beste er verktøylinjen som ligger nederst på skjermen hvor du kan surfe på mobilversjonene av Twitter og Facebook. Kjekt dersom du vil dele en lenke uten å gå ut av nettleseren. Du kan også se hvilke artikler som har blitt postet på Facebook for nettstedet du er inne på - både av vennene dine og alle andre. To knapper lengst til høyre lar deg like siden på Facebook, og en dele-knapp for Facebook og Twitter, i tillegg til Instapaper og andre kjekke nettjenester.

Skyfire har også "Private Browsing", som er kjekt når du skal surfe på po ... lo.com for å kjøpe julegaver til familien, uten at de finner ut av det. Ja. Så lenge funksjonen er skrudd på, lagres ikke surfehistorikken, men du beholder den gamle som er der fra før. Med fullskjerm-modus i tillegg til alt dette er Skyfire godt utstyrt.

Skyfire koster 29 kroner i App Store.

Switch - For felles-paden

Det burde være et ikon for alle i familien - hvis ikke, kan du velge fra bildebiblioteket.
Det burde være et ikon for alle i familien - hvis ikke, kan du velge fra bildebiblioteket. Vis mer

Vi har alle våre hemmeligheter, og uansett hva de måtte være kan det av og til være greit at hele familien ikke får vite dem.


Mange lar iPaden ligge på stuebordet slik at den kan plukkes opp og brukes av hele familien. Switch er en nettleser som gir alle i familien en egen, passordbeskyttet brukerprofil. Det er også mulig å ha en gjestekonto der historikken blir fjernet når gjesten logger seg ut.

Stort mer er det ikke å si om Switch, annet enn at den oppleves som responsiv og fin å bruke. Den er dog litt enklere enn de andre nettleserne som er nevnt her, men det trenger ikke være negativt.

Switch koster 29 kroner i App Store.

Atomic Web Browser

En fin erstatning til Safari med mange valgmuligheter.
En fin erstatning til Safari med mange valgmuligheter. Vis mer

Atomic Web Browser har et grensesnitt som minner mye om en vanlig nettleser, fordi fanene ligger øverst. Dette fungerer overraskende greit og det føles greiere å bytte mellom faner på denne måten, enn i Safari for iOS.


Men en av de beste funksjonene er muligheten for å lage snarveier med sveiping. Det vil si at du kan bytte mellom faner ved å sveipe to fingre mot venstre og så videre. Dette kan du tilpasse selv. Atomic har også en haug med andre innstillinger for å tilpasse nettleseren. 3G-brukere bør merke seg at man kan komprimere nettsider og la være å laste inn bilder.

Skulle ikke Switch, som vi omtalte over, passe, kan du også passordbeskytte denne nettleseren.

Nå kan du lese digi og DinSide samtidig, men vi anbefaler bare en av gangen.
Nå kan du lese digi og DinSide samtidig, men vi anbefaler bare en av gangen. Vis mer

Atomic Web Browser koster 6 kroner i App Store. Finnes også i gratisversjon.


P.S.: Ser denne interessant ut, bør du også se på Mercury Web Browser til 6 kroner, eller Perfect Browser til 17.

BrowserDuo - For multitaskere

Og til slutt, testet men ikke anbefalt - BrowserDuo, som lar deg surfe på to forskjellige nettsider samtidig, så kan du ... eh. Surfe på to nettsider samtidig (for den nette sum av 17 kroner)!

Etterhvert har det blitt svært mange nettlesere å velge mellom. Kom ikke din favoritt med i denne artikkelen må du gjerne tipse oss og andre i kommentarfeltet.