Glem ikoner og snarveier

Bruk Windows-indekseringen til noe fornuftig.

Er du av dem som syntes det var lettere å finne fram i menyer og kontrollpaneler i Windows XP enn i nyere versjoner av operativsystemet? Da har du sannsynligvis ikke helt oppdaget hvordan du kan utnytte at alt av programfiler, innstillinger, nettleserhistorikk og brukerfiler er indeksert.

Det er først når du lærer deg å se forbi trestrukturer, menyer og ikoner at du virkelig blir effektiv i Windows. Og da bruker du mus i langt mindre grad. Her er det nemlig tastaturet som er i sentrum.

Og alt av innhold på PC-en din er faktisk aldri mer enn noen få tastetrykk unna i Vista og Windows 7.

Bruk søkefeltet

La oss ta det enkleste først. Du trenger ikke å leite deg fram til riktig ikon på startmenyen lenger. Ønsker du å starte Paint, så skriver du ganske enkelt "Paint" i søkefeltet på startemenyen, og trykker retur-tasten:

Glem ikoner og snarveier


Og ønsker du å starte Enhetsbehandlingen på Kontrollpanelet, er det store sjanser for at det holder å skrive "enhets" - og før du har skrevet ordet ferdig, har Windows funnet det for deg. Trykker du retur-tasten, tas du direkte dit du skal.

Glem ikoner og snarveier


Litt enklere og raskere enn å bruke musen og trykke Start - Kontrollpanel - Maskinvare og lyd - Enhetsbehandling? Ja, det var det vi trodde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller hva om du ønsker å skru av eller endre på den mye omtalte brukerkontokontrollen? Skriv "brukerk", og se hva som skjer:

Glem ikoner og snarveier


Ikke bare filnavn

Men indekseringen går mer i dybden enn som så. Har du for eksempel lagret dokumenter, regneark og presentasjoner på datamaskinen din, kan du hente dem fram fra startemenyen, og du trenger ikke å huske hva du kalte dokumentet en gang, det holder at du husker et ord eller to fra innholdet. Her søker altså Windows både i filnavn, egenskaper og innhold.

Indekseringen er også tett integrert i Windows Utforsker. Øverst til høyre sitter søkefeltet, og så snart du har tastet inn en et tegn starter Windows å søke. Og på grunn av at indeksen er bygd opp på en effektiv måte, er søket som regel ferdig før du har rukket å skrive siste tegn:

Glem ikoner og snarveier


Slik bygger du ut eller krymper indeksen

Hvis du har flere disker og partisjoner kan det hende at du må legge disse til i indeksen manuelt. Det gjør du enkelt ved å skrive "indeks" i søkefeltet på startmenyen, og trykke retur-tasten:

Glem ikoner og snarveier


I boksen som dukker opp får du muligheten til å skreddersy hva som skal indekseres, og hva indeksen skal inneholde.

Glem ikoner og snarveier


Har du en PC med svak ytelse, og du ikke ønsker å bruke mulighetene indekseringen byr på, kan den skrus av helt ved at du fjerner alle mapper og stasjoner her.

Artikkelen har vært publisert også tidligere på DinSide. Sist oppdatert 3.2.2011

Les også: Installer Windows fra USB