Foto: OCZ
Foto: OCZVis mer

Glem eksterne harddisker - her er fremtiden

Mye raskere og mer robust.

Å sikkerhetskopiere bilde-, musikk- og filmsamlingen din til en ekstern harddisk kan fort ta flere timer, og det er en av grunnene til at mange slurver på dette viktige feltet.

Det er flere årsaker til at det tar tid. Den største flaskehalsen ligger i selve USB-grensesnittet. Du oppnår sjelden mer enn 20-30 MB pr sekund i overføringshastighet via USB 2.0.

Les også: Snart blir alle PC-er raskere, takket være denne

Bort med flaskehalsene

Nå er USB 3.0 på frammarsj, og den oppgraderte USB-standarden åpner for mye høyere hastighet. Da ligger den neste flaskehalsen i den mekaniske harddisken, som gjør at du sjelden vil oppleve høyere hastighet enn 70-80 MB pr sekund, selv om USB 3.0 tillater langt mer.

Det er her SSD kommer inn i bildet, der mekanikk er erstattet med elektronikk. Ingen bevegelige deler betyr at SSD-en er langt mer robust enn harddisken. I tillegg veier den langt mindre, bråker ikke, trekker mindre strøm og sist men ikke minst; den er som regel langt raskere. Mye tyder på at SSD med tiden vil erstatte dagens harddisker.

Bortimot ti ganger raskere

Nå lanserer minneprodusenten OCZ en ekstern SSD som kommuniserer med PC-en via USB 3.0, og den skal ifølge produsenten klare hastigheter på 260 MB pr sekund (lese), og 200 MB pr sekund (skrive). Da snakker vi altså om bortimot en tidobling i hastighet i forhold til eksisterende USB 2.0-harddisker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enyo, som er navnet den har fått, måler 56 x 120 x 10 mm og veier beskjedne 87,7 gram.

De færreste PC-er har imidlertid støtte for USB 3.0 i skrivende stund, men dette vil endre seg raskt i tiden fremover. Har du stasjonær PC får du dessuten kjøpt USB 3.0-kort som settes i et ledig PCIe-spor, dette koster normalt noen få hundrelapper. Enyo kan imidlertid også plugges i en vanlig USB 2.0-port, men da får du naturligvis ikke utnyttet hastighetsfordelen.

OCZ Enyo fås i kapasiteter på 64, 128 og 256 GB, og prisene starter på ca 230 dollar for den billigste (ca 1380 kroner), ifølge vår kilde TechSpot. Vi vet foreløpig ikke noe om tilgjengelighet og priser i Norge.

Vi har imidlertid bygd vår egen SSD for USB 3.0. Den kan du lese mer om her.

Harddiskprodusentene nekter imidlertid å kaste inn håndkledet ennå.