Gjøre MP3-filer mindre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmål:

Har kjøpt MP3-spiller (Iomega HipZip) til poden til bursdagen. Medfølgende Pocket Zip disker er på 40 MB.

Der jeg kjøpte den, mente de at "her kan det lagres flere CD'er med musikk". Dette få jeg ikke til å stemme i det hele tatt. Eksempelvis ser jeg at lydspor som er lastet ned med Win MX, typisk er på 4,5 - 7 MB. Mulig jeg er dårlig informert her. Kan disse filene gjøres mindre vha en eller annen form for komprimeringsprosess? Jeg har egentlig en snikende følelse av å ha blitt litt lurt i forhold til dette, stemmer det?
 
Mvh
Steinar

Datadoktoren svarer

Hei,
 
Opplysningene du har fått er dessverre ikke riktige.

Hvis du benytter MP3-formatet vil du normalt ikke få plass til en hel CD på 40 MB lagringsplass, dersom du vil ha brukbar lydkvalitet. Så vidt jeg husker kan HipZip også lese et annet musikkformat, Windows Media Audio (WMA). Dette formatet tåler kraftigere kompresjon, men uansett kan du maks regne med 2 plater på en 40 MB disk, og da med relativt store tap av lydkvalitet.

Det er riktig nok mulig å krympe MP3-filer til MP3Pro-formatet ved hjelp av et egnet program, for eksempel MusicMatch Jukebox. Disse filene kan du spille på HipZip, men lydkvaliteten vil være elendig fordi spilleren ikke er forberedt for å lese MP3Pro-instruksjonene.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!