Gjør printeren trådløs!

Deler du skriver mellom flere maskiner? Lei av kabler og skriverdeling som er avhengig av en PC? Linksys har en smart boks som lar deg dele 2 skrivere i nettverket, trådløst eller kablet. Er det effektivt? Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Når man har fått bredbånd og hjemmenettverk, gjerne komplettert med trådløst nett til de bærbare, så er det fremdeles et apparat som ikke helt vil være med på notene – skriveren.

Så godt som alle rimelige skrivere, om det er blekk eller laser, er beregnet på å kobles til 1 enkelt PC. Tilkoblingen er enten med den antikvariske parallellporten, eller med USB. Og de lar seg ikke dele uten videre.

Det vanligste er at man kobler skriveren til den PCen som brukes mest, og deler tilgangen til denne skriveren. Men dette forutsetter at denne PCen står på til en hver tid, og det er ikke alltid det er ønskelig. Den bruker strøm, utvikler varme og støyer mer eller mindre.

En annen løsning er at man tar i bruk en eldre PC som filtjener og skriver-vert. Den plasseres skjult, står uten skjerm, kobles til nettverket og fjernstyres fra de andre PCene hvis det skulle være nødvendig å betjene den ved installasjon og vedlikehold.

Men dette krever ekstra kabling, og tar plass.

Gjør printeren trådløs!


Smart boks gir trådløs skriver

Trådløse skrivere er på vei, men det finnes allerede andre tilgjengelige og svært fleksible løsninger – en trådløs printserver. Vi har hatt Linksys WPS54GU2 Wireless-G printserver på testbenken.

Dette er en liten boks, med tilkobling for to skrivere på henholdsvis USB 2.0 og parallellport. Den kobles til nettverket med vanlig nettverkskabel eller med trådløst nett av typen 802.11g.

Installasjon

Før du tar printserveren i bruk må du allerførst tilpasse den til nettverket ditt. Det gjøres ved å koble den til med nettverkskabel, koble til skriveren og kjøre en installasjonsrutine fra CDen som følger med. Da finner PCen skriveren, installerer driveren til printserveren og lar deg legge inn nettverksidentifikasjon (SSID) for det trådløse nettet, samt konfigurere sikkerhetsoppsett med WEP-nøkkel.

Gjør printeren trådløs!


Gjør printeren trådløs!


Dette fungerte nesten helt etter boka. Det som ikke sto i boka var at vi måtte trekke ut strømkabelen på printserveren og så sette den inn igjen, for at den skulle veksle til trådløst nett.

For å veksle mellom trådløst og kablet nett måtte vi altså trekke ut strømkabelen, sette inn eller trekke ut nettverkskabelen, og så sette inn strømkabelen igjen.

Hver PC i nettet må dessuten ha driverprogrammet installert. Det fungerer ikke å søke etter nettverks-skriver fra PCene på nettverket, det dukk

I bruk

Det vi var spent på var om utskriftene ble like raske som med direkte kobling til skriveren. Vi har tidligere testet rutere med innebygd printserver, men disse gir langt tregere utskrifter.

Vi testet derfor en 5 siders Word-fil med blandet tekst og grafikk, og en bildefil på 11 MB skrevet ut fra Adobe Photoshop.

Vi sammenlignet trådløst med kablet nettverk, med USB direkte fra skriveren til PCen og via USB-porten til den innebygde printserveren i vår ASUS ruter.

Gjør printeren trådløs!


Som tabellen viser, var printserveren nesten like rask som direkte kobling med USB. På blandet tekst/grafikk var den til og med litt raskere, pussig nok. Vi dobbelt og trippelsjekket, rebootet og sjekket igjen, men målingene var de samme.

Da vi testet høyoppløselig utskrift på kvalitetspapir, ble resultatet ikke fullt så sjarmerende. Med printserveren tok utskriften 21 sekunder lengre tid, med 1:30 mot 1:09 koblet direkte.

Det var ingen forskjell mellom kablet nettverk (LAN) og trådløst nett.

Sammenlignet med printserveren i Asus-ruteren var Linksys-printserveren overlegen. Særlig ved utskrift av bilder var forskjellen knusende.

Konklusjon

Denne printserveren er en utmerket løsning, den er stort sett like rask som direkte kabel, men skrubber litt på de tyngste utskriftene.

Men det praktiske overskygger dette. Anbefales!

Prisen er riktignok ikke så lav som vi skulle ønsket oss, den ligger på drøyt 1500 kroner.

Linksys distribueres av EET og Ingram Micro og selges av de fleste store nettbutikker. Kontakt en distributør for nærmere opplysninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer