Gjør PC-en klar for ny harddisk

Skal du sette inn en ny harddisk eller SSD er det noe du bør sjekke først.

Poenget med å sette i en ny, moderne disk i den stajonære PCen er å få bedre plass eller bedre ytelse. Det smarteste er å ta for seg begge og installere to disker. Da velger du SSD til systemdisk og en roterende disk på 2 TB til dataene dine. Har du behov for stillegående disk velger du en "grønn" disk som roterer med 5400 eller 5900 RPM, er det kritisk med ytelse, f.eks. til musikkproduksjon velger du en som roterer med 7200 RPM.

Uansett hva du velger er det en viktig ting: Sjekk hvordan diskene er satt opp i BIOS.

Mange hovedkort var satt opp til å håndtere SATA-diskene som IDE-disker, for å sikre bakoverkompatibiltet.

Men lar du denne instillingen stå slik når du bare har moderne disker i PC-en taper du en god del ytelse, spesielt hvis du setter inn en SSD.

Gjør PC-en klar for ny harddisk


Som du ser av målingene er de to resultatene til venstre vesentlig dårligere en resultatene til høyre. Det er samme disk og samme maskin!

For å gjøre klar maskinen til ny disk kobler du fra de gamle diskene, om de fremdeles befinner seg i maskinen. Selvsagt mens maskinen er ordentlig slått av og nettledningen helst trukket ut av kontakten.

Deretter monterer du inn de nye diskene og starter opp maskinen. Hold nede Del eller F2 for å gå inn i BIOS. Sjekk under harddiskoppsettet for å finne valget mellom å behandle SATA som IDE eller AHCI. Velg AHCI. Lagre oppsettet og start maskinen på nytt.

Deretter installerer du en ny og frisk versjon av Windows 7 og formaterer den eventuelle nye lagringsdisken.

Etter at dette er oppe og kjører kan du koble til de gamle diskene og overføre dataene. En ny driver for de gamle diskene vil bli installert slik at de kan leses av den "nye" PC-en.

OBS!

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!

Har du først installert Windows 7 og ikke endret fra IDE til AHCI "må" du installere Windows på nytt, fordi du bare får blåskjerm når du så prøver å starte opp igjen. Vi skriver "må" fordi det finnes måter å mekke det til på, men det er såpass risikabelt og omstendelig at det er like greit og tryggere å installere på nytt.