Gjør nødvendige tilpasninger

Etter at du har installert Ubuntu 9.10 trenger du å gjøre noen små grep for å få systemet til å fungere optimalt for deg.

Tidligere denne uken fortalte vi deg hvordan du installerer Windows-alternativet Ubuntu 9.10 på PC-en din. Og selv om operativsystemet automatisk finner og installerer drivere til det meste av maskinvare og kommer med mange av de programmene du bruker oftest - rett ut av esken, er det som regel noen små grep som må gjøres for at det skal fungere optimalt for deg, ikke minst med tanke på video, musikk, Java og Flash.

Men først: Last ned og installer alle oppdateringene til operativsystemet.

Heldigvis trenger du ikke å gjøre dette manuelt. Et minutt eller to etter at du har installert Ubuntu 9.10 vil operativsystemet automatisk sjekke om det har kommet noen oppdateringer. Dette krever imidlertid at du har tilgang til Internett. Du vil deretter bli møtt av følgende vindu:

Gjør nødvendige tilpasninger


Klikk på Install Updates-knappen. Når oppdateringene er fullført, blir du bedt om å starte PC-en på nytt. Gjør det.

Når du har logget deg inn igjen, vil du muligens se dette varselet:

Gjør nødvendige tilpasninger


Det betyr at det finnes drivere til skjermkortet ditt som vil gi dramatisk bedre ytelse, for eksempel i spill og video. Klikk på meldingen, og du får frem dette vinduet:

Gjør nødvendige tilpasninger


Hvis meldingen ble borte før du rakk å trykke på knappen, vil du se et maskinvare-ikon i menylinjen øverst som du kan klikke på for å få fram vinduet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det bare å huke av for den siste versjonen, trykke Activate, og starte maskinen på nytt når du får beskjed om det.

Spill av "alt" av multimedia, lyd og video - inkludert DVD

Nå skal du gjøre deg kjent med en meget kjekk løsning i Ubuntu, nemlig Software Center. Dette er et enormt bibliotek med tusenvis av programmer og drivere som du kan installere direkte, uten å måtte surfe på nettet på leting. Når du har installert et program fra Software Center behøver du heller ikke å bekymre deg for oppdateringer, det sørger Ubuntu for selv. Dermed har du alltid siste versjon installert:

Gjør nødvendige tilpasninger


Vel inne i Software Center skal du bare skrive "rest" i søkefeltet. Da vil du få fram følgende resultater:

Gjør nødvendige tilpasninger


Velg Ubuntu restricted extras, og trykk på pil-knappen til høyre for å installere. Dette installerer alle nødvendige kodeker for å spille av alle de vanligste musikk- og videoformatene, inkludert DVD og MKV, og samtidig installeres både JAVA og Flash slik at du får full funksjonalitet i nettleseren Firefox.

Spill av krypterte DVD-er

Når dette er på plass, er Ubuntu nesten ferdig konfigurert for deg. Nå gjenstår kun én ting i dagens kapittel, nemlig å gjøre det mulig å avspille krypterte DVD-er. Dette krever installasjon av et lite tillegg. Dette gjør du enkelt ved å starte et terminalvindu:

Gjør nødvendige tilpasninger


Nå skal du skrive et par kommandoer i terminalvinduet. Først skriver du

sudo apt-get install libdvdread4 og trykker retur-tasten:

Gjør nødvendige tilpasninger


Nå får du muligens spørsmål om brukernavnet og passordet ditt. Skriv inn.

Deretter skriver du en ny kommando:

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh og trykker retur-tasten.

Voila! Nå er du klar til å bruke Ubuntu, spille filmer og musikk, surfe på nettet og få fullt utbytte av alt fra nettbanker til YouTube.

Del 3: Programmene du må ha

Neste gang skal vi se nærmere på programmene som følger med Ubuntu, og skal også gi deg tips til programmer du bør installere for å få maksimalt ut av ditt nye, gratis operativsystem. Følg med!

Les også del 1: Slik installerer du Ubuntu

Tilbake til førstesiden