Gjør gamle PCer lynende kjappe

Denne brukervennlige linuxen er gratis, og gjør selv suppetrege PCer til olja lyn. Se hvordan.

Linux lever i skyggen av Windows og MacOS, men miljøene omkring operativsystemet er mer aktive enn noen sinne.

Selv om det er noen kommersielle aktører i Linux-verdenen, foregår det meste på entusiastbasis og med åpen kildekode. Resultatene ses i form av et mylder av såkalte Linux-distroer. Dette er varianter av Linux som er spesialsydd til forskjellige formål, og som kommer pakket med nødvendig programvare.

Enkelte Linux-distroer tar sikte på å være rene Windows-erstattere, som for eksempel PCLinuxOS og Ubuntu, mens andre har som hovedmål å aldri overstige 50 MB totalt, selv med en rekke nyttige og unyttige programmer innabords.

Spesielt interessant

Noen Linux-distroer utvikles og vedlikeholdes av én person, men klarer likevel å få mye oppmerksomhet i disse miljøene. Et godt eksempel Er SLAX, som er en såkalt Live Linux CD, altså et operativsystem som kjøres fra CD (eller minneplugg), ikke fra harddisk. SLAX bygger på en annen distro kalt Slackware Linux, og har noen egenskaper som gjør den spesielt interessant.

Gjør gamle PCer lynende kjappeSe mange skjermbilder fra SLAX

Først og fremst er størrelsen på distroen spesiell. Det hele får nemlig plass på en mini-CD med diameter 8 cm, eller en minneplugg med minst 180 MB kapasitet. Likevel har 27-åringen Tomas Matejicek fått plass til kontorprogrammer, brenneprogram, musikkjukeboks, videospiller med "alt" av kodeker, bildeprogrammer, nettleser, epostklient, chatteprogram, spill og en rekke andre verktøy.

Lydløst og lynkjapt

Det andre som gjør distroen interessant og ikke minst morsom, er at hele innholdet på Live-CDen kan lastes inn i minnet på PCen. Som kjent er minnet (RAMen) i PCen din ekstremt mye raskere enn harddisker, CDer og minneplugger, og det merkes. Uansett hvilket program du starter dukker det nemlig opp i samme sekund, selv med en relativt sliten PC, bare den har 328 MB minne eller mer. Og de øvrige kravene? 486-prosessor eller bedre. Harddisk behøves ikke...

En tredje egenskap som fortsatt tilhører sjeldenhetene i Linux-verdenen, er at du kan åpne NTFS-formaterte partisjoner i SLAX, og både lese og skrive til dem. I praksis betyr det at du kan få full tilgang til harddisken på en PC som har Windows 2000/XP/Vista installert. Med skriverettigheter kan du for eksempel erstatte korrupte eller manglende filer i tilfeller der Windows nekter å starte, eller du kan lagre dokumentene dine til mapper som du senere kan åpne i Windows.

Vår erfaring

Vi har prøvekjørt SLAX på to bærbare PCer, en eldre og en av nyere dato. På begge fungerte alt helt uten videre, med unntak av de trådløse nettverkskortene. Vi brukte ikke tid på feilsøking, men merket oss at tilleggsdrivere og programmoduler kan lastes ned fra slax.org - og enten startes direkte mens operativsystemet kjører, eller legges i /modules/-mappen i CD-imaget eller minnepluggen.

I skrivende stund benytter vi SLAX på en stasjonær PC med dobbelkjernet AMD Athlon 64-prosessor og 2 GB minne. Også her fungerer det meste, inkludert grafikkortet fra nVidia, men lydbrikken fra Realtek fungerer ikke.

Konklusjon

Hvis du ønsker å prøve Linux er SLAX Live CD et glimrende sted å starte. Distroen er rask å laste ned og krever ingen installasjon. Alt du trenger å gjøre er å brenne ISO-filen til en CD ("Burn image" i Nero, for eksempel), og starte PCen på nytt. Med full lese- og skrivetilgang til Windows-partisjoner er den en glimrende parkamerat til Windows, men siden alt kan lastes til minnet og den spiller det aller meste av lyd og videoformater, egner den seg også til stille, harddiskløse PCer som streamer musikk, bilder og film fra nettverket.

Du finner mer informasjon på norsk og kan laste ned SLAX fra denne siden. Vi testet siste betaversjon av SLAX 6.

Klikk her for å se skjermbilder fra SLAX