Gjør bilstereo til jukebox!

TEST: Koble den til MP3-spilleren din, og søk den inn på bilradioen. Enklere kan det ikke få blitt. Vi har testet to små radiosendere, med svært forskjellige prislapper.

Produktene vi har testet var for ikke lenge siden forbudt å bruke i Norge. Vi snakker om små FM radiosendere med svært begrenset rekkevidde. Bruk av denne typen utstyr ble tidligere vurdert som brudd på konsesjonsreglene fro FM-båndet, og man risikerte faktisk å bli straffeforfulgt. Nå har heldigvis myndighetene kommet på bedre tanker, og de små radiosenderne er i ferd med å bli en hit blant dagpendlere i det ganske land.


Skapt for bilen

Hva i allverden skal jeg med en radiosender, spør du kanskje, og svaret er enkelt. Du kobler den til lydutgangen på MP3-spilleren din, og søker den inn på bilstereoen. På den måten overføres altså musikken fra spilleren trådløst til stereoen, via FM-båndet. Rekkevidden oppgis gjerne til 5-10 meter, men kan også være bedre, avhengig av forholdene rundt senderen, og naturligvis mottakerutstyret.

Vi valgte å sammenligne to av radiosenderne som er på markedet i Norge. Den første kommer fra Clas Ohlson, og bærer ganske enkelt navnet Wireless FM Transmitter. Den er sannsynligvis den rimeligste som er å oppdrive, med en prislapp på 169 kroner. Den andre er heller dyr (i hvert fall sammenlignet med førstemann), den koster nemlig 498 kroner. Den er produsert av koreanske Digiana, og heter AudiaX Radio FM Transmitter.

Ser vi nærmere på spesifikasjonene skulle man egentlig forvente at det var senderen fra Clas Ohlson som var dyrest:

Spesifikasjoner
 AudioaXClas Ohlson
Pris498169
FrekvenserFM 88,1-107,9 MHzFM 87,5-108,0 MHz
Rekkevidde10 m5 m
Forhåndsinnstillingerneija, tre stk
Klokkeneija
baklysjaja
Temp. målerneija
Strøm1 stk AAA-batteri. kan også kobles til strømuttaket i bilen2 stk AAA-batterier
Levetid18 timer15 timer


Mens Clas Ohlson-modellen har flere funksjoner, leveres AudiaX med biladapter, og i følge spesifikasjonene bedre batterilevetid (på kun ett batteri) og rekkevidde.

Superenkelt

Begge har integrert kabel med 3,5 mm minijack-plugg som kobles til øretelefon/linjeutgang på MP3-spilleren din, og er svært enkle å sette opp. Du starter avspillingen, deretter frekvens, og så er det bare å søke senderen inn på radioen, enten du sitter i bilen eller i stua. AudiaX kommer med en spiralkabel, men Clas Ohlson har en kortere kabel som kan kveiles inn i selve senderen når den ikke er i bruk. Smart, for denne er jo både klokke og temperaturmåler i tillegg til sender, og kan dermed brukes til flere anledninger.

Baklyset på AudiaX lyser kun i midten. Displayet viser for øvrig kun sendefrekvensen. Vis mer


I en bil er det ofte mørkt, og da kommer det godt med at begge har bakgrunnsbelysning. Lyset i Clas Ohlson-senderen er behagelig blått og jevnt, mens AudiaX har et grønt lys som lyser bra i midten, men svært svakt i kantene. Her er altså den billigste senderen klart å foretrekke.

Det blå baklyset er pent og jevnt på Wireless FM Transmitter fra Clas Ohlson. Her vises klokke eller frekvens, temperatur og batterinivå. Senderen kan lagre inntil tre sendefrekvenser. Vis mer


Lytteopplevelsen

Begge gikk greit å søke inn på den sterke tuneren i vårt Audi Sympony-anlegg, vi prøvde forskjellige frekvenser, også "opptatte", der våre sendere alltid ble foretrukket.

Litt forskjell i lyden var det, lyden fra AudiaX var litt høyere og muligens en smule "fyldigere" enn lyden fra den billige Clas Ohlson-senderen. Lydbildet ble imidlertid litt flatt på begge, og er definitivt ikke i klasse med sterke FM-signaler fra NRK, Kanal24 og P4.

Mellom sangene hører man et tydelig brus og innimellom noen andre forstyrrelser. I en bil er det som kjent mange støyfaktorer, så vår konklusjon på lyttedelen er at dette er greit nok, men ikke nok til å tilfredsstille deg som er mer enn middels interessert i god lyd. Ingen overraskelse, med andre ord.

God rekkevidde

Vi tok deretter med oss senderne innomhus for å teste rekkevidden. Det er hevet over en hver tvil at begge senderne har langt større rekkevidde enn den oppgitte. Men etter 10-15 meter var det kun noen bevegelser i forskjellige retninger som avgjorde om det ble go'lyd på radioen eller øredøvende susing og spraking.

Begge har mer enn god nok rekkevidde (mon tro om naboen tar dem inn?), og det var ingenting som tydet på at AudiaX hadde dobbel så lang rekkevidde som Clas Ohlson-senderen.

Konklusjon

Mini-radiosendere for FM-båndet er for mange den eneste muligheten til å lytte til MP3-musikk i bilen, hvis man da ser bort fra å bruke ørepropper, som er fy-fy. Tanken er jo egentlig genial, men du må ikke ha for store forventninger hva gjelder lydkvalitet, det er i hvert fall vårt inntrykk etter å ha testet disse to enhetene. Ingenting kan erstatte kabel - i hvert fall ikke ennå.

Vi kommer til å fortsette å bruke løsningene, men først og fremst til lydbøker de fire milene mellom Jessheim og Oslo hver dag. Da er dette mer enn godt nok.

Det er ingenting ved AudiaX, med unntak av muligheten til å koble den til strømuttaket i bilen, som skulle tilsi at produktet koster det tre ganger så mye som konkurrenten fra Clas Ohlson. Den har for eksempel færre funksjoner, mangler batterinivåindikator og har generelt dårligere display. Det er en liten forskjell i lydkvaliteten mellom billigst og dyrest, men det er ikke nok til å forsvare den svært store prisforskjellen, og vi gir derfor tommelen opp for Clas Ohlson denne gangen.

Eksterne lenker:
TT Microtrading (AudiaX-importør)
Clas Ohlson