Gjør bildene dine bedre

Det kan være vanskelig å få riktige farger på bildene dine. Her er en teknikk som gjør underverker!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange ting som kan gå galt når du tar et bilde.

Motivet kan være ute av fokus. Utsnittet kan være helt feil. Eksponeringen kan ha vært for høy, eller lukkertiden for lang.

La oss si at du taklet alle disse stegene, og at du sitter igjen med et bilde du er ganske fornøyd med, sett bort i fra én ting: fargene. Hvor mange ganger har det vel ikke skjedd at blitzen fjerner alt av varme farger i et bilde, eller et grønt gatelys ødela hele portrettbildet ditt?

Kunstverkene som ble brukt: Dinner on the Terrace - Christa Kieffer, Wall Street in Financial District - John Neubauer, Malt shop - Pam Ingalls og View of the Pantheon - Alessandro Antonelli.
Kunstverkene som ble brukt: Dinner on the Terrace - Christa Kieffer, Wall Street in Financial District - John Neubauer, Malt shop - Pam Ingalls og View of the Pantheon - Alessandro Antonelli. Vis mer


I disse tilfellene er det lite du kan gjøre før du får satt deg ved datamaskinen. Når du først gjør det, derimot, er det ganske mye du kan gjøre for å forbedre bildene. Her er ett av triksene:

Gammel lærdom

Det finnes mange fremgangsmåter for å endre fargene i et bilde. Denne gangen skal vi se nærmere på en funksjon som gjør nesten alt arbeid for deg. Alt du trenger å gjøre er å finne et annet bilde - gjerne et kunstverk eller maleri – som du liker lyssettingen og fargene til.

De nyeste versjonene av Photoshop (CS og nyere) har en funksjon som heter ”match color”, som opprinnelig var ment for å gi en rekke bilder samme fargepalett, men som også har en annen funksjon: Du kan nemlig ”stjele” fargepaletter fra gamle kunstverk, med vakre fargekombinasjoner og god lyssetting, for å forbedre ditt eget bilde.

Match Color-funskjonen kan brukes på mange måter, og det er bare din egen fantasti som stopper deg. Til høyre kan du se noen bilder vi eksperimenterte med. De bildene vi har brukt som palett er helt tilfeldige kunstverk vi fant fram til, for å teste hva som fungerte best til de ulike bildene.

Alle malerier passer ikke like godt til alle bilder, så det er bare å prøve seg fram, helt til du finner fram til det som virkelig får bildet til å hoppe ut av skjermen. På neste side går vi gjennom teknikken i Photoshop, slik at du også kan få det til.

Les mer: Slik gjør du det


Les også: