Gjenvinne detaljer?

Overeksponering og undereksponering gjør at du mister detaljer i henholdsvis lyse og mørke partier av bildet. Kan de gjenvinnes?

Hallois!

Sliter ofte med hvite himler på auto-modus og prøver derfor å undereksponere bilder for å få med detaljer i himmelen. Da blir de mørke partiene helt sorte. Er det noen mulighet for å "redde" detaljene? Har siste versjon av photoshop!

Kenneth

Fotodoktoren svarer

Et velkjent problem, som kommer av at kameraet ditt ikke har nok dynamisk omfang til å fange detaljer både i de lyseste og mørkeste delene av bildet.

Den beste løsningen er selvsagt å komme problemet i forkant, for eksempel ved å bruke bracketing, der du tar flere bilder på rad med forskjellig eksponering for deretter å bruke HDR-funksjonen i Photoshop. Les mer om bracketing her.

RAW-fotografering er heller ikke dumt. Her kan du justere eksponeringen i etterkant, men det er som regel forbeholdt speilreflekskameraer eller veldig avanserte kompaktkameraer.

Det finnes allikevel remedier - en av de nye funksjonene i Photoshop CS2 er shadow/highlight-funksjonen, som er til for å løse akkurat denne type problem. Her kan du hente detaljer både i skyggeområder og høylys, og det er forbløffende hvor godt funksjonen fungerer i enkelte tilfeller.

Åpne bildet og gå til image-adjustments-shadow/highlight. I enkel modus kan du trekke i spakene for skygger og høylys og observere hvordan bildet påvirkes, men du kan også bruke verktøyet i avansert modus der du blant annet har kontroll på kontrasten i midttonene, fargekorreksjon etc.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shadow/Highlight (avi 420 kB)

Denne filmsnutten demonstrerer hvordan shadow/highlight fungerer:

Lurer du på noe?