Gjenoppretting av Windows

Vi har rotet det skikkelig til i Windows. Nå vil vi tilbake til utgangspunktet. Her ser du hvordan det gikk.

OK, vi innrømmer det. Vi hadde naturligvis ikke tid til å bruke Windows så lenge at ting ble ugreit av seg selv, til vårt tidsbegrensede prosjekt. Vi var nødt til å hjelpe til litt.

Vi installerte en del programmer vi slett ikke vil anbefale.
Vi slettet noen filer vi definitivt ikke burde ha slettet.
Og vi klusset til Windows-registeret til det ugjenkjennelige.

Til slutt nektet Windows å starte, og det var på tide å finne fram Ubuntu-CDen. Kunne den redde oss?

Vi startet operativsystemet fra CD og fulgte samme prosedyre som da vi kopierte filene til "Ren Windows"-mappen. Men denne gangen markerte vi først alle mappene på C som skulle erstattes med sikkerhetskopiene, og trykte ganske enkelt på Delete-tasten på tastaturet. Mappen "Mine filer" og "Ren Windows" lot vi være igjen - naturligvis.

Gjenoppretting av Windows


Uten å mukke tok Ubuntu jobben på alvor, og kort tid senere var alt borte - med unntak av én mappe i Windows-katalogen som ikke lot seg slette. Det viste seg imidlertid at den var tom, så vi lot den bare være:

Gjenoppretting av Windows


Deretter markerte vi alt i "Ren Windows"-mappen, og dro innholdet ut på rotnivå. I vårt tilfelle flyttet vi filene, noe som var gjort på et knapt sekund. Da ble imidlertid sikkerhetskopiene borte. Hadde vi ønsket å bevare sikkerhetskopiene, kunne vi holdt nede CTRL-tasten og dermed laget nye kopier til rotnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenoppretting av Windows


Vi avsluttet økten, tok ut Ubuntu-CDen og startet PCen på nytt.

Til vår store glede så Windows ut til å starte helt fint. Vi fikk opp innloggingsskjermen og logget oss på.

Ganske kjapt dukket det opp to notepad-vinduer:

Gjenoppretting av Windows


Vi lukket disse, og jobbet oss gjennom Windows-programmene en etter en.
Alt virket helt fint.

Oppsummering

Vårt lille eksperiment var vellykket. Vi hadde fått tilbake den friske Windows-installasjonen, og det hadde tatt oss bare brøkdelen av tiden det ville tatt å installere alt manuelt. Og best av alt, uten at det kostet oss en krone.

NB! Skulle du bli fristet til å prøve dette selv, må du huske å lagre alle brukerfilene dine i en mappe som ligger et annet sted enn standardmappen under "Documents and settings", dersom du ønsker at disse skal være tilgjengelig også etter gjenopprettingen.

MEN: Dette er ikke noen sikker løsning mot f. eks virus. Virus kan ligge i mappene som du ikke sletter ved gjennoppretting, og "Ren Windows"-mappen kan også bli infisert. Løsningen vår er enkel, men en mer vanntett variant er å legge "Ren Windows" på en DVD eller et annet, sikkert område - OG naturligvis installere et egnet antivirusprogram i tillegg.

Ubuntu er gratis

Siste versjon av Ubuntu Linux (9.04) kan du laste ned fra www.ubuntu.com. Vårt søstermagasin ITavisen har testet versjon 8.04, og var over seg av begeistring. Du kan lese artikkelen her.

DinSide Data har også testet tidligere versjoner av Ubuntu, samt en rekke andre Linux-distribusjoner. Du finner lenkene under.

Les også:
Slik installerer du Ubuntu Linux
Linux Mint - bedre enn Ubuntu?
Slax Linux gjør gamle PCer lynende kjappe

(Artikkelen ble første gang publisert sommeren 2008. Oppdatert 1. juni 2009)