Gjenopprette harddisken etter krasj?

Dagens spørsmål

Hei,

Hvordan tar jeg en komplett sikkerhetskopi av harddisken min, slik at jeg senere kan gjenopprette alt slik det var i utgangspunktet?

Reidar Olsen

Datadoktoren svarer

De aller fleste PC-brukere vil oppleve et systemkrasj før eller siden. Noen vil også oppleve at de ikke klarer å reparere feilen uten å installere operativsystem og programmer på nytt. Dette kan være en tidkrevende og kryptisk affære for mange, og kanskje ender det med at du må levere PCen til reparasjon.

Løsningen kan være å investere i et program som lager et speilbilde av harddisken din, og lar deg gjenopprette systemet ved en senere anledning. I motsetning til ”vanlig” sikkerhetskopiering av filer, leser disse programmene sektor for sektor på disken din, slik at ingenting av informasjonen som er lagret der går tapt.

Det finnes flere gode speilbildeverktøy. To av de mest brukte er Powerquest Drive Image og Symantec Norton Ghost. Begge disse programmene er DOS basert, men har et grafisk brukergrensesnitt som Windows-brukere vil kjenne seg igjen i.

Operasjonene i Norton Ghost foretas ved hjelp av et menysystem som kan minne om Windows. Programmet kan styres ved hjelp av piltaster eller mus. Foto: BEL Vis mer


Hele harddisken i én fil

Begge programmene lar deg lage en speilbildefil som inneholder enten en eller flere partisjoner, eller hele harddisken din. Speilbildefilen kan for eksempel legges på en nettverksstasjon eller brennes på CD. Det viktigste er at du får tilgang til den på en enkel måte når du eventuelt ønsker å gjenopprette harddisken din. En stor speilbildefil kan komprimeres, og enkelt splittes slik at den senere for eksempel kan fordeles på flere CD-plater. Opprettelse av speilbildefilen er som regel unnagjort på noen få minutter.

Den mest vanlige framgangsmåten ved gjenopprettelse av harddisken, er å starte datamaskinen ved hjelp av en oppstartsdiskett. Oppstartdisketten bør inneholde et sett med instrukser, for eksempel for å få tilgang til nettverksstasjonen hvor speilbildefilen ligger. Dersom speilbildefilen ligger på en brent CD-plate, holder det vanligvis med å bruke en standard Windows 98 oppstartsdiskett. Du kan også brenne en oppstartbar CD-ROM dersom CD-spilleren din støtter dette. Da slipper du oppstartsdisketten.

Deretter starter du programmet som ble brukt til å lage speilbildefilen. Dette kan gjerne ligge i filmappen sammen med speilbildet. Enkle menyvalg og veivisere hjelper deg med resten. Gjenopprettingen av harddisken din går enda raskere enn opprettelsen av speilbildet.

Glimrende også når du kjøper ny harddisk

En nyttig funksjon i både Norton Ghost og Drive Image, er muligheten til å overføre harddiskinformasjon direkte fra en harddisk til en annen (kloning). På den måten kan du opprettholde fil- og partisjonsstruktur for eksempel når du har oppgradert PCen din med ny harddisk. Dette vil spare deg for tid og bekymringer, og oppgraderingen vil forløpe som en lek.

Last ned gratis prøveversjoner

Verken Norton Ghost eller Drive Image foreligger i share- eller freewareutgaver, men du kan laste ned prøveversjoner hos henholdsvis Symantec og Powerquest. Disse er tidsbegrensede, men lar deg få prøve ut full funksjonalitet før du kjøper produktene.

Enbrukerversjon av Norton Ghost koster $63 og kan kjøpes her. Drive Image koster $69,95 og kan kjøpes her.

Flere spørsmål og svar