Gjenopprette bærbar etter krasj

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,
Vår datter er utvekslingselev i Michigan. Hun sitter og fortviler over at hennes PC (Dell laptop) har fått datahavari, trolig etter virusangrep.

Hun har med seg installasjons CD- til Windows xp som fulgte med PC da hun kjøpte denne. Spørsmålet er hvordan kan hun få formatert PC (alle diskstasjoner, antar at hun har c og d) og reinstallert windows.

Kan der gi oss en stegevis tilnærming til dette ville vi bli umåtelig glade.

Hilsen Lars

Datadoktoren svarer

Hei,

På de Dell-maskinene vi har brukt er det bare å sette i CDen og ta en omstart av PCen. Etter at den har slått seg av og akkurat har kommet på igjen, før den begynner å laste inn Windows, holder man nede C-tasten slik at den starter fra CDen og ikke fra harddisken.

Derfra er det bare å følge anvisningene på skjermen, det er ikke stort annet man skal gjøre enn å legge inn koden som vanligvis står på en lapp på undersiden av laptop’ene.

Bærbare fra Dell pleier ikke å være partisjonert slik at man får en C og D stasjon på harddisken. Hun vil dessuten miste alle data og eventuell annen programvare hun har lagt inn når hun kjører gjenopprettings-CDen som fulgte med PCen. PCen vil bli som ny, på godt og ondt...

Når hun har gjenopprettet PCen og lagt inn programmer etc. kan det være lurt å ta en "ordentlig" kopi av en fungerende komplett installasjon. Da kan hun f.eks. bruke et program som vi har skrevet om i denne artikkelen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar