Gjennomgang av tilbudene

Denne gangen var det åtte ganske forskjellige maskiner i oversikten, og ikke alle leverandørene har slått like hardt på stortromma. Her går vi systematisk igjennom delene for å gi deg et bilde av hva du kan forvente deg!

Det er ikke veldig lenge siden at du kun fikk brukte og utrangerte maskiner til 6.000 kroner. Det er definitivt ikke tilfelle mot slutten av 2006. Flere av maskinene i DinSide-oversikten er både oppdaterte og mulig å oppgradere senere dersom du skulle få behov for det. Men her finnes enkelte skjær i sjøen, og de forteller vi mer om her:

LES OGSÅ:

På utsiden

Samtlige PCer er enten sorte, eller sorte med grå detaljer. Estetisk er de alle vinnere, sammenlignet med "malen" i billig-klassen for et par år tilbake, da alt var beige med utpreget kontor-look. Mer interessant, spesielt for de plassbevisste, er at PCene fra Multicom, PS Data, Mamoz og MPX alle sitter i såkalte minitowere, som ofte er rundt 10 cm lavere og grunnere enn miditowerene som benyttes av de andre. Færre ekspansjonsmuligheter, men lettere å plassere.

Alle PCene har praktiske USB- og lydtilkoblinger i fronten, og alle, med unntak av PCene fra PS Data, PCutstyr.no og MPX, også er utstyrt med praktiske minnekortlesere. Antallet USB-porter varierer fra 4 til 8. Erfaringsmessig kan du aldri få nok av disse, og vi gir derfor honnør til PCutstyr.no og Mamoz Data, som begge har fått plass til 8 USB-porter.

Trenger du FireWire-tilkobling til for eksempel eksterne harddisker og tilkobling av DV-kamera? Det er kun PCen fra Mamoz som har dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig har alle PCene innebygd støtte for surround-lyd, enten 5.1 eller 7.1, men ingen leveres med annet enn enkle høyttalere for skrivebordet. MPX.no og PCutstyr.no leverer ikke høyttalere med i det hele tatt, fy skamme seg.

Er du tilhenger av færrest mulig kabler? Da nevner vi at PCen fra PCutstyr.no har optisk mus og tastatur fra Microsoft. For øvrig er det standardløsninger med tråd til tastatur og optisk mus i de andre pakkene.

Strøm

Heldigvis er alle PCene utstyrt med 350W eller kraftigere strømforsyning, eller vent litt - MPX-PCen har kun 300W strømforsyning. En for svak strømforsyning er ikke gunstig, det vil du merke dersom du for eksempel plutselig skulle finne på å kjøpe deg et kraftig grafikkort og internt ekstrautstyr. En generell anbefaling på minimum 350W er fornuftig i dag. Strømforsyningene kan naturligvis også byttes ut, men en god forsyning koster alltid noen hundrelapper.

Skjermene

Som ventet er skjermene som følger med disse PCene flatskjermer av den enklere sorten, men godt egnet både til kontorbruk og andre områder som ikke er kritisk med hensyn til fargegjengivelse og innsynsvinkler.

Det er fortsatt snakk om 17-tommere og 19-tommere, og eneste leverandør som skiller seg ut er Multicom, som tilbyr videovennlig 19-tommer bredskjerm (16:10). De andre skjermene er i "gammelt" 4:3 eller 5:4 format.

Men du bør også merke deg følgende: Skjermene fra PS Data og Datakjeden har begge garanti mot pikselfeil. Det betyr at hvis du opplever at skjermen har en liten lysende prikk et eller annet sted i synsfeltet, får du byttet skjermen uten diskusjon.

Prosessor

Alle PC-prosessorene duger til de fleste oppgaver du kan tenke deg å bruke PCen til, men det er likevel ganske store forskjeller. Mens for eksempel Netshop har satset på en veldig rimelig AMD Sempron-prosessor, har PCen til Komplett en langt raskere Athlon 64 dobbelkjerneprosessor. Forskjellen vil materialisere seg under tyngre jobbing, for eksempel dersom du jobber med mange programmer samtidig, vil sistnevnte absolutt være å foretrekke.

Når det gjelder Multicom er de eneste leverandør som har satset på Intel-prosessor. Det er imidlertid ikke "ferskvare" Multicom serverer, Pentium 4 ble avløst av Pentium D allerede i 2005...

Minne og grafikk

512 MB er absolutt minimum, og anbefales ikke dersom du har tenkt å oppgradere til Windows Vista på nyåret. Da må du ha det dobbelte - minst. Heldigvis er dette noe både PCutstyr.no, Datakjeden, Komplett.no og Mamoz Data har skjønt, alle har utstyrt PCene med 1024 MB RAM.

Samtlige PCer er utstyrt integrert grafikkløsning, med delt minneløsning med internminnet. Det fungerer greit til kontorarbeid, DVD-filmer og de aller fleste andre 2D-oppgaver, men er ikke anbefalt til tunge 3D-oppgaver, inkludert spilling. De beste integrerte grafikkløsningene finner du i PCene fra Datakjeden, PCutstyr.no og Mamoz.no (GeForce 6100), men du må uansett belage deg på å kjøpe et dedikert grafikkort dersom du ønsker å bruke PCen til "seriøs" spilling.

Du må også huske på at en integrert grafikkløsning betyr at du har mindre enn det spesifiserte arbeidsminnet tilgjengelig, så har PCen 512 MB internminne tror vi ikke det vil gå lang tid før ønsket om mer minne blir overhengende.

Når vi er i det kritiske hjørnet må vi spesielt trekke fram PCen fra Multicom. Denne bruker et noe utrangert brikkesett og har kun støtte for AGP-grafikkort. Det er fortsatt mange AGP-kort på markedet, men PCI Express er standard i de andre PCene, og er en langt mer fremtidsrettet løsning.

Lagring

Dobbeltlags høyhastighets DVD-brenner er naturligvis standard. Disse koster normalt 3-400 kroner nå. Forskjellen er imidlertid store når det kommer til lagringsplass. Samtlige PCer er utstyrt med raske 7.200 rpm SerialATA-disker, men Netshop, PS Data og MPX.no har vært gjerrige, og utstyrt PCene med 160 GB disker. De fleste andre har 250 GB kapasitet. Noe å tenke på hvis du har ambisjoner om å fylle PCen med hele CD-samlingen din, videofilmer og annet snacks.

Programmene

Tidligere var det alltid Windows XP Home Edition som fulgte med de billigste PCene. Greit nok det, men denne gangen leverer både Netshop og PS Data PCer med Windows XP Media Center edition, med utvidet funksjonalitet, og også gunstigere pris ved oppgradering til Vista. PCutstyr.no leverer Windows XP Home, men har lagt ved en kupong som gir deg prisgunsti oppgradering til Vista når den foreligger. Flott!

Når det gjelder annen programvare er PCutstyr.no imidlertid gjerrige, ingenting følger med utover Windows. Det står i skarp kontrast til Datakjeden, Komplett.no og Mamoz Data, som har de fyldigste programpakkene, med både antivirus, brenneprogrammer og kontorprogrammer (Mamoz og Datakjeden).

Diverse

Samtlige PCer leveres med 3 års full garanti og 14 dagers returrett. Fraktkostnadene er stipulert til rundt 300 hos de fleste.

Hos samtlige må du betale frakten selv om du skulle angre deg, men får fraktkostnadene dekket dersom det skulle oppstå feil på maskinen i garantitiden. En ekstra fjær i hatten til Multicom, PS Data og Datakjeden, som alle tilbyr fri support så lenge PCen er i tjeneste. Imponerende!

Leveringstiden er spesielt vanskelig på denne tiden av året, og PS Data vil være på den sikre siden og lover deg ingenting på denne siden av 2006. Mest optimistisk er Komplett, som sier 3 dager. Det betyr at du skulle kunne ha PCen i hende før jul om du bestemmer deg kjapt!

OG SÅ... til dommen!