Gjennombrudd: Små harddisker – enorm kapasitet

Det forskes videre på tradisjonell lagringsteknologi, og Fujitsu har gjort et nytt gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapasiteten og ytelsen til en harddisk avhenger av antall plater, tetthet og rotasjonshastighet. Av disse er tettheten helt sentral, siden en økning her gir gevinster på alle områder. Flere plater i samme diskenhet blir en dyrere og varmere løsning. Kraftigere motor og høyere rotasjonshastighet blir også dyrere og varmere og gir i tillegg mer støy.

Derfor satser de få som er igjen av harddiskfabrikanter kraftig på utvikling av nye teknikker, både når det gjelder det magnetiske materialet i platene og ikke minst lese/skrivehodene.

300 gigabit per kvadrattomme

Allerede i april 2000 skrev vi om gjennombruddet for 100 gbit per kvadrattomme, i denne artikkelen.

Nå har det neste steget, 300 gbit, blitt virkelighet i laboratoriet. Gjennombruddet skyldes et nytt GMR-lesehode (Giant Magneto-Resistive) med en teknikk som Fujitsu kaller CPP- Current Perpendicular-to-Plane. Dette gir et utsignal som er tre ganger kraftigere enn dagens GMR-teknikk.

Dermed kan tettheten på selve lagringsmediet økes, siden den økte følsomheten på lesehodet gjør det mulig å registrere tre ganger så tette mønstre i de magnetiske feltene.

Denne type media har Fujitsu allerede utviklet, den kalles Advanced Synthetic Ferrimagnetic og er allerede i dag i stand til å gi en tetthet på 150 gbit med tradisjonelle GMR-hoder.

2,5-tommers harddisker overtar?

Resultatet av denne utviklingen vil kunne gi oss 2,5-tommers harddisker med kapasitet på 360 GByte i løpet av få år.

Det vil gjøre det mulig å lagre data tilsvarende 76 DVD-filmer på en 2,5-tommers disk!
Sannsynligvis vil også denne utviklingen gjøre 3,5-tommers harddisker unødvendige i PCer og andre personlige enheter som medieopptakere og spillemaskiner.

Det vil også gi både mindre, lettere og mer støysvake datamaskiner – noe vi definitivt ser fram til.