Foto: Produsenten
Foto: ProdusentenVis mer

Gjennombrudd for PC-skjermer

LCD-skjermer til PC har blitt store og billige, men ikke bedre.

Faste lesere vil ha registrert at det er lenge siden vi har testet LCD-skjermer til PC-er på DinSide. Grunnen til dette er ikke mangel på nye skjermer på markedet, men at forskjellene har vært minimale.

De siste årene har alle rimelige PC-skjermer vært basert på samme type panel av TN-typen. Det er bare et fåtall produsenter av disse og selve teknologien gjør at alle varianter har de samme egenskapene, både gode og dårlige.

Større fargedynamikk

De gode egenskapene er først og fremst at de er billige å produsere, og at de har rask respons. De dårlige egenskapene er at de har begrenset betraktningsvinkel som gjør at fargene forandrer seg når du ser på skjermen fra forskjellige vinkler. Spesielt gjelder dette i forhold til høyden, en som står ved siden av deg og ser ned på skjermen ser andre farger enn du som sitter i "riktig" høyde og ser rett på skjermen. Selv små endringer i vinkel kan gi store fargeendringer, som også varierer mellom de forskjellige fargene.

Men det finnes langt bedre skjermer, og disse bruker i hovedsak IPS-paneler. Fordelene er større fargedynamikk og en langt bredere betraktningsvinkel. Du kan se omtrent rett på en IPS-skjerm uten at fargegjengivelsen endres.

Ulempen med skjermer basert på IPS-paneler er prisen, som har vært vesentlig høyere. De har vært fra dobbelt så dyre og oppover, avhengig av mekanisk konstruksjon og egenskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå kommer LG med to nye serier skjermer med IPS til priser som kan sammenlignes med TN-baserte skjermer. I tillegg har de LED-bakgrunnsbelysning.

For hjemmebruk

LG IPS6 er serien for proffe skjermer til hjemmebrukere. Det er to modeller: IPS226V på 21,5 tommer og IPS236V på 23 tommer.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Begge har en oppløsning på 1920 x 1080 (full HD) og kontrast er oppgitt til hele 5 000 000:1.

Designet er supertynt og tilkoblingene er VGA, DVI og HDMI og det er også uttak for hodetelefoner.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Av spesielle egenskaper er Dual Web, som gjør at skjermen deles på midten og opptrer som to separate, virtuelle skjermer for å lette vindushåndtering. Cinema Mode funger når du spiller av en video uten å bruke fullskjermsmodus, da tones det som ligger rundt videovinduet ned, slik at det ikke distraherer videoen.

Listepriser:

IPS226V koster 1 890 kr inkl. moms.
IPS236V koster 2 199 kr inkl. moms.

For profesjonelle brukere

IPS1-serien for bedrifter introduseres med IPS231P på 23-tommer. Oppløsning er også her full HD i 1920 x 1080, kontrasten er 5 000 000:1.

Skjermen kan justeres i høyde- og sideretning, og kan dreies til både portrett- og landskapsmodus. Den har tynn ramme, antirefleksbehandlet panel og innebygde høyttalere.

Tilkobling skjer med VGA eller DVI-D. Skjermen er sertifisert etter TCO 5.0, EPEAT Gold samt EPA 5.0.

IPS231P koster 2 199 kr inkl. moms.

100903-lg 153 Foto: Produsenten
100903-lg 218 Foto: Produsenten
100903-lg 385 Foto: Produsenten
100903-lg 408 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten


Levering
IPS231P for bedrifter kommer i januar, mens de andre modellene kommer i mars 2011.