Gjenbruk av DV-kamera

Mange kjøper nye videokameraer med innebygd harddisk, DVD-brenner eller minnekort, fordi det er mer praktisk. Men hva med det gamle kameraet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tape i videokassetter har vi levd med lenge, men nå begynner vi å se slutten på dette. Nye lagringsmedier tar over, og gir større kapasitet og raskere overføring til PC for redigering. Selv om de nye kameraene og støtten for disse er plaget av noen barnesykdommer så er det liten tvil om hvilken vei det går.

Vi har testet den siste generasjon harddiskbaserte kameraer her. Redigeringsverktøy har vi skrevet om her.

Men hva med det gamle DV-kameraet?

Har du sjekket ut webkameraer, men ikke blitt spesielt imponert? Da er det mulig at du blir mer fornøyd hvis du kobler til DV-kameraet ditt i stedet. Selv om du har et svært enkelt og rimelig DV-kamera, så er optikken i en helt annen klasse enn selv de mest avanserte webkameraene. I tillegg har DV-kameraet optisk zoom - noen som gir deg langt større fleksibilitet i praktisk bruk. Dessuten håndter DV-kameraene svakt eller varierende og blandet lys som regel bedre enn webkameraer, selv om enkelte av disse har gjort store framskritt i det siste.

Men er det bare å koble DV-kameraet til PCen?

Hvis du bruker en av Messenger-variantene fra Microsoft og kjører en oppdatert utgave XP eller Vista, da er det bare å plugge inn FireWirekabelen i DV-kameraet, ta ut eventuell kassett og slå det på. Det skal da dukke opp i Explorer/Utforsker og du kan dobbeltklikke på det og se bildet.

Da er alt klart for bruk i Messenger, det er bare å kjøre veiviseren og velge DV-kameraet når du kommer til valg av kamera. Husk at det ikke er støtte for lyd fra DV-kamera, du må bruke en annen mikrofon for å kunne kjøre videosamtaler.

Hva med andre chatteprogrammer?

Bruker du Skype eller Yahoo Messenger derimot, så virker ikke DV-kameraet som webcam. Men det finnes flere programmer som "lurer" disse og andre programmer til å ta i mot bildene fra DV-kameraet.

Vi har tidligere testet Splitcam, som er gratis. Artikkelen finner du her.

image: Gjenbruk av DV-kamera


Problemet med dette programmet er at det blir en del forsinkelse, og på maskinene vi har testet blir det også en del striper og hakking fra tid til annen.

Andre programmer vi har sjekket ut er DVdriver og WebCamDV. Begge disse koster 20 dollar, men du kan laste ned en prøveversjon for å teste om det fungerer tilfredsstillende med ditt kamera og din PC.

image: Gjenbruk av DV-kamera


Vi fant ut at selve bildekvaliteten ikke var noe bedre på disse programmene enn på Splitcam, som altså er gratis. Fordelen med DVdriver er at du kan styre zoom på mange DV-kameraer, direkte fra et lite kontrollpanel på PC-skjermen. WebCam DV lar deg også gi fra deg kontrollen til mottakeren av videoen, slik at de kan styre DV-kameraet fra en annen del av verden, inkludert avspilling av eventuell kassett i kameraet.

Mer info finner du hos TrackerCam om DVdriver og OrangeWare for WebCamDV.

Del gjerne tips og egne erfaringer med alternative løsninger i debatten under!