<strong>STEMMESTYRING:</strong> Philips bygger Google Assistant inn i TV-ene sine, og utvider OLED-satsingen sin. Foto: Philips
STEMMESTYRING: Philips bygger Google Assistant inn i TV-ene sine, og utvider OLED-satsingen sin. Foto: Philips Vis mer

Philips lanserer nye TV-er

Girer kraftig opp satsingen på OLED

Ett år etter at selskapet gikk inn i OLED-markedet, kommer de med flere nye modeller.

Publisert
Sist oppdatert

AMSTERDAM: TP Vision har vist fram årets Philips TV-kolleksjon for pressen under et arrangement i Amsterdam. Det mest interessante å merke seg, er at selskapet girer kraftig opp sin satsing på OLED-TV-er, fra to modeller i fjor til fem i år.

Dette er OLED

OLED står for Organic Light Emitting Diodes, en skjermpanel-teknologi som ofte omtales som arvtakeren etter LCD.

I motsetning til LCD-panelet, som består av mange lag av glass og filtre som gjennomlyses, skaper hver piksel i et OLED-panel sitt eget lys. Dermed blir det mulig å lage svært tynne TV-er som kan betraktes fra nær sagt død vinkel, som for eksempel denne, som måler 2,57 millimeter.

Siden pikslene slukkes helt i de mørkeste scenene, vil du dessuten oppnå perfekt sortnivå.

Og nå satses det ikke lenger bare på 55-tommere. Tre av OLED-nyhetene er faktisk 65-tommere, en størrelse som er spådd stor vekst de kommende årene.

Bedre lysstyrke

Maks lysstyrke på årets modeller er 900 nits, som er vesentlig mer enn på fjorårsmodellene. Lysstyrken har vært et ankepunkt på eldre OLED-modeller, men dette problemet ser det nå ut til at både Philips og de andre produsentene er i ferd med å eliminere.

Alle modellene har også tresidig Ambilight som sender lys mot veggen som matcher fargene i TV-bildet, og benytter smarttv-systemet Android TV. Oppløsningen er som ventet UHD eller 4K (3840 x 2160 piksler).

Tre klasser, samme bildekvalitet

Toppmodellen har fått navnet OLED 973, og kommer kun som 65-tommer. Den blir blant annet utstyrt med et 6.1-lydssystem på 60 watt, som er integrert i stativet.

<strong>TOPPMODELLEN:</strong> OLED 973. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TOPPMODELLEN: OLED 973. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

OLED 873 er etterfølgeren til 9002, og kommer nå både i 55 og 65 tommer. Denne har nøyaktig samme billedkvalitet som 973, men har en mye enklere lydløsning.

<strong>MINIMALISTISK:</strong> OLED 873. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MINIMALISTISK: OLED 873. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

OLED 803 blir en mellomting mellom 873 og 973, med en lydløsning som er mer avansert enn på 873, men mindre avansert enn på toppmodellen (kommer med subwoofer). Denne kommer på markedet noe senere enn de to andre, også som 55 og 65-tommer.

<strong>MIDT I MELLOM:</strong> OLED 803. Foto: TP Vision
MIDT I MELLOM: OLED 803. Foto: TP Vision Vis mer

Egen bildeprosessor

- Vi har hatt stor suksess med OLED-modellene våre, og kapret rundt 13 prosent markedsandel mot slutten av året, forteller Rod White fra TP Vision til Dinside.

- Dette er fortsatt en relativt fersk kategori, der vi har ambisjoner om å ta en ledende rolle. Med OLED får vi virkelig vist hvor gode vi er på bildeprosessering, fortsetter han.

Og bildeprosesseringen er det prosessoren P5 som tar seg av. Den sørger for å optimalisere skarphet, farger, kontrast og bevegelse - samt fjerner støy på videomateriale av svakere kvalitet. Her har alle TV-produsentene sine egne prosessorer og algoritmer, så selv om panelene stort sett er fra samme produsent (LG Display), vil det være forskjell på bildekvaliteten.

P5 har tidligere kun vært brukt på toppmodellene fra Philips, men blir nå også å finne på en rekke mellomklassemodeller.

Får Google-intelligens bygd inn

Nytt er også at modellene med denne prosessoren vil bli klargjort for Google Assistant. Det betyr at du, via fjernkontrollen, kan stille spørsmål og gi kommandoer til TV-en, for eksempel "bytt kanal til NRK", "vis meg spillefilmer med Leonardo DeCaprio" og mye mer, som du kan lese om i denne testen.

Løsningen vil også være kompatibel med lysløsningen Philips Hue, slik at du for eksempel kan dempe belysningen og endre fargetoner med stemmen via TV-en.

<strong>STEMMESTYRING:</strong> Rod White fra TP Vision demonstrerer hvordan man kan styre TV og belysning via fjernkontrollen. Foto; Bjørn Eirik Loftås
STEMMESTYRING: Rod White fra TP Vision demonstrerer hvordan man kan styre TV og belysning via fjernkontrollen. Foto; Bjørn Eirik Loftås Vis mer

TV-ene som er omtalt her, kommer med både en standard fjernkontroll og en mindre fjernkontroll med innebygd mikrofon for stemmestyring. Google Assistant vil bli rullet ut som en oppdatering til TV-ene i løpet av året, får vi bekreftet fra TP Vision.

Tidligere har også LG bekreftet at de vil utstyre sine nye TV-er med Google Assistant. Samsung vil på sin side satse på sin egen stemmestyringsløsning, Bixby.

De nye Philips-TV-ene er ventet til markedet i løpet av våren, med unntak av OLED 803, som ventes til sommeren. Priser er foreløpig ikke klare.

Reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten. Les mer om våre redaksjonelle retningslinjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer