Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Gir RealAudio 8 CD-kvalitet over ISDN?

RealAudio 8 er RealNetworks’ nye svar på MP3. Formatet påstås å gi like god lyd som dobbelt så store MP3-filer. Vi har testet kvaliteten, og her får du vår oppfatning av påstanden!

Det er ikke bare Real som har prøvd å utkonkurrere MP3 som det mest benyttede formatet for musikkdistribusjon på nettet. I fjor lanserte Microsoft sitt WMA-format, og nå kommer også RealNetworks på banen med en oppjustert versjon av RealAudio.

CD-kvalitet over ISDN?

Selskapet påstår at kvaliteten på RealAudio 8-lydspor vil være av like god kvalitet ved halv bitrate i forhold til MP3. Det betyr i praksis halvparten så store filer, og nær-CD kvalitet ved direkte-streaming over for eksempel ISDN-linjer.

Teknologien som ligger bak er basert på Sonys ATRAC-format, som blant annet benyttes i Sonys Minidisc-spillere. Dette er et format som på mange måter minner om MP3, men som etter sigende gir færre forstyrrende artefakter i lydbildet.

Les mer om dette i denne artikkelen.

Begrenset utbredelse

Det nye formatet har foreløpig svært begrenset utbredelse, hvis du ser bort fra streaming fra nettet. Det betyr at hvis du for har tenkt å bruke musikkfilene dine til andre ting enn direkte avspilling fra PCen, bør du foreløpig satse på å lagre i MP3 eller WMA-format.

Med RealJukebox kan du selv prøve ut det nye formatet
Med RealJukebox kan du selv prøve ut det nye formatet Vis mer

For å spille av musikkfiler i RealAudio 8-format, må du laste ned et tillegg til RealPlayer 8 eller RealJukebox 2. Vi prøvde sistnevnte, og fikk dermed også muligheten til å rippe CD-plater til det nye formatet. Du kan faktisk velge bithastigheter fra 22 til 352 kbps. 64 Kbps foreslås for nær-CD kvalitet. Det er vanlig å snakke om minst 128 kbps for å oppnå det samme for MP3-filer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lynrask komprimering

Rippe-hastigheten var svært høy; vi kom raskt opp i 10x hastighet på vår test-PC, som er en Celeron 500. Det betyr i praksis at en 50-minutters musikk-CD er kopiert til harddisken på fem minutter, og opptar knappe 25 MB harddiskplass.

Det betyr videre at du får plass til rundt førti fulle plater pr gigabyte, eller 26 plater på én brent CD-plate!

God lyd

Vi har tidligere testet Microsofts WMA-format i samme bithastighet. I mange tilfeller har kvaliteten vært brukbar, men alt for ofte skjemmes lydbildet av artefakter, spesielt partier med mye diskant blir forstyrret av en metallisk klang.

Vår foreløpige oppfatning er at RealAudio 8 har langt færre artifakter enn WMA ved 64 Kbps, og kan i mange tilfeller vanskelig skjelnes fra MP3 i 128 Kbps. Selv når vi brukte øretelefoner virket lydbildet rent, og uten skjelvinger.

Vi oppdaget likevel forskjeller da vi sammenlignet filene med original-CDen. Generelt virket lyden noe dempet og flatere i RealAudio 8-filene. Men vi hadde ikke tenkt over det hvis vi ikke hadde sammenlignet. Likevel vil vi si at totalt sett ligger nok lyden nærmere et kvalitets kassettbånd enn CD.

Konklusjon

Hvis du er opptatt av grei bakgrunnsmusikk mens du jobber på PCen, samtidig som du er opptatt av å spare diskplass, har vi ingen problemer med å anbefale deg å bruke RealAudio 8 ved en bitrate på 64 Kbps. For andre behov, kan du alltids øke bitraten, eller bytte til et annet format.

RealJukebox 2 er i tillegg en av de mest brukervennlige og funksjonsrike musikk-jukeboksene for tiden, og kan i tillegg spille både WMA og MP3-filer. Vi har tidligere omtalt programmet i denne artikkelen