Gir ny teknikk billigere SSD i 2012?

Framtidens lagring roterer ikke, flashminne og annet står i kø for å overta.

Slik ser "innmaten" ut, silisiumlagene inne i minnebrikkene. Foto: Intel
Slik ser "innmaten" ut, silisiumlagene inne i minnebrikkene. Foto: Intel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen går ikke i rett linje, nye oppdagelser og hendelser gjør at det gamle avvikles og noe helt nytt vokser fram. Hadde ikke bilen blitt oppfunnet hadde byene druknet i hestemøkk...

Når det gjelder noe langt mindre illeluktende, lagring av data, så skjer det både store og små forandringer innen teknologi og bruksområder. Til sammen skaper det en ny virkelighet både for brukere og produsenter.

Behovet for lagring blir både større og mindre. I den digitale verden er en kopi og en original identisk, det er derfor ikke nødvendig å produsere mange originaler. Problemet ligger heller i distribusjonen av kopier og mellomlagring underveis. Pluss økonomi og rettigheter, men det skal vi la ligge her.

Tjeneste i stedet for eiendom

Poenget med å eie noe er å disponere det, å bruke det. Du trenger ikke eie en film eller musikk, så lenge du kan se og høre når du vil. Du trenger ikke eie en bunke papir heller, så lenge du kan lese nyheter, informasjon og litteratur når og hvor du vil på en skjerm eller elektronisk papir.

Selv dine egne bilder og videoer behøver du ikke lagre på en harddisk du har kjøpt, så lenge du har tilgang til dem når og hvor du vil.

Med raskere nettilgang og rimelige innholdsstreaming og lagringtjenester blir behovet for å lagre store datamengder på egne lagringsmedia vesentlig mindre.

Dermed vil harddisker på flere terabyte bli helt unødvendige for privatbrukere. Du vil heller ha en passe stor SSD for system, programmer og de nødvendige data du jobber med eller vil ha for hånden.

Harddiskprodusentene blir færre, snart er det bare et par stykker igjen. Men i utviklingen av minnebasert lagring skjer det viktige ting som gir større kapasitet og lavere priser. Dette gjelder på alle områder, fra privat bruk til masselagring i datasentre som tar seg av felles lagring.

Lurer du på SSD? Alt du behøver vite

Dobbel kapasitet per flashbrikke

Intel og Micron har annonsert at de kommer med nye MLC flash-brikker basert på 20nm teknikk og er i gang med 64 Gbit brikker nå i desember 2011. I dag er det vanlig med 25nm 32 Gbit brikker.

128 Gb på en fingertupp Foto: Intel
128 Gb på en fingertupp Foto: Intel Vis mer


Allerede i januar 2012 vil også 128 Gbit brikker dukke opp, og i løpet av første halvdel av 2012 vil de bli satt i masseproduksjon.

Dette vi resultere i større SSD med både større kapasitet og lavere pris.

Sikkerhet: Er SSD trygt?

Videre utvikling

Men behovet for lagring vil øke, selv om vi brukere ikke kommer til å fortsette å kjøpe kapasiteten i form av egne lagringsenheter. I stedet er det datasentere som vil bygge ut kapasiteten, og behovet for kompakt og rask lagringsteknikk med lavt energiforbruk kommer til å øke i overskuelig framtid.

3D NAND er en teknikk som går ut på å stable flere lag og binde disse sammen til tredimensjonale strukturer. Dette gir høyere tetthet for lagringsceller og lavere kostnader i produksjon.

Flere produsenter er i gang med dette, med forskjellige teknologiske løsninger. Noen av utfordringene er store, hvis du vil se noen eksempler på løsninger finner du flere i dette dokumentet.

For bruk fram i tid forskes det på flere eksotiske løsninger, vår søsterpublikasjon digi.no har skrevet om dette i denne artikkelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!