Gigantslipp fra Canon

"Kjøperne vet ikke sitt eget beste", sier Canon og slår i bordet med tolv megapiksler på halvparten av de nye kameraene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag hadde Canon pressekonferanse og slo virkelig på stortromma - med nylanseringer i nært sagt alle produktsegmenter var det mye å glede seg over, men også noe å bli litt skeptisk til.

Som du sikkert har skjønt av ingressen, er det fortsatt megapiksler det handler om i kompaktkamera-markedet. Selv om Canon standhaftige sa for et drøyt år siden at de meldte seg ut av megapikselracet (og gikk ned fra 7 til 6 megapiksler fra Ixus 750 til Ixus 800 IS), valgte forbrukerne ikke å høre på. Da ble det vanskelig for Canon å stå på sitt.

Nytt kamera? Her er DinSides kameratester

Problemet med det såkalte "megapikselracet" er at det ikke fører noe positivt med seg. Optikken på kompaktkameraene er ikke god nok til å definere så høy oppløsning, og flere (og mindre) punkter på bildebrikken gjør at bildene får større problemer med støy. En annen ulempe er at bildefilene blir større - det blir plass til færre bilder på minnebrikka, det går med mer tid til prosessering (som gir dårligere batterilevetid) og ytelsen blir også redusert, siden det tar lengre tid å lagre.

Allikevel har antall megapiksler blitt et mål på hvor godt et kamera er. Det er veldig langt fra sannheten.

Vi har derfor bevisst latt være å slå opp tolv megapiksler i overskriftene denne sommeren, selv om både Fujifilm, Samsung og Casio har lansert kameraer med så høy oppløsning. Da vi testet kompaktkameraer for TV2 Hjelper Deg før jul i fjor, poengterte vi også at én megapiksel var nok til å skrive ut i 10x13cm-format. Faktisk mente 2 av 3 kamerakjøpere at 1Mp-bildet var bedre enn 10Mp-bildet de ble presentert, som illustrerer et veldig viktig poeng:

Lommekameraet ditt trenger ikke så mange megapiksler.

>> Les også: Megapiksel-hysteriet | Hvor stor oppløsning trenger du?

Sånn, det var dagens lille frustrasjon. La oss se på produktlanseringen til Canon:

image: Gigantslipp fra Canon


Ny serie - SX

Med 10x optisk zoom i et mer kompakt format enn S-serien, lanserte Canon i dag SX100 IS. Kameraet er også billigere enn S-serien, der vi kan forvente prislapper på rundt 2500 i de billigste nettbutikkene.

Brennviddeområdet tilsvarer 36-360mm, og objektivet er forholdsvis lyssterkt med f/2.8-4.3 som største blenderåpning på vidvinkel og tele. Kameraet har naturligvis (i likhet med de øvrige kameraene som ble lansert i dag) Digic III-prosessering med ansiktsgjenkjenning, og skjermen er 2,5", dog med noe lavere oppløsning enn de andre (173.000 piksler). Oppløsningen er åtte megapiksler (1/2,5" CCD).

Nye Ixus-medlemmer

2 nye Ixus-kameraer så dagens lys i dag: 860 IS og 960 IS. 860 IS vil erstatte 850 IS og kommer med nytt design og 3" skjerm, som gjør at det ligner mer på Ixus 75 sett bakfra. Objektivet er det samme som på forgjengeren - 28mm vidvinkel og f/2,8-f/5,8 og oppløsningen er økt fra 7 til 8 megapiksler. En negativ kommentar vi hadde da vi testet Ixus 75 var imidlertid at den store skjermen gjorde at kameraet ble vanskeligere å betjene, og vi synes derfor det er litt synd at det ikke vil finnes en 2,5" LCD-versjon av dette kameraet når 850 IS nå fases ut.

image: Gigantslipp fra Canon


Ixus 960 IS blir den nye toppmodellen og tar over for Ixus 900 Ti. Huset er fortsatt laget i titan, som gjør at det i mindre grad blir ripet opp, og oppløsningen er økt fra 10 til 12 megapisker. Bildebrikka har også økt noe i størrelse - opp til 1/1,7" (fra 1/1,8").

For begge kameraene har det også kommet en XGA-filmfunksjon som tar opp 1024x768, 15 bilder i sekundet.

G9 - nå med RAW

Entusiaster har klaget og klaget siden RAW-funksjonaliteten forsvant fra G-serien for et par "sesonger" siden, og endelig har Canon hørt - i G9 er den tilbake igjen. Selv om G8 ville være det naturlige modellnavnet spekuleres det i om ikke denne gjengen hadde noe med saken å gjøre.

image: Gigantslipp fra Canon


Kameraet har også fått et forbedret grep, skjermoppløsningen har økt til 3" og ansiktsgjenkjenningen er nå forbedret, blant annet ved at du kan definere én person i bildet som følges uavhengig av om hun er nærmest kameraet eller ikke. Også for dette kameraet har oppløsningen økt til 12 megapiksler på en 1/1,7" brikke. Også G9 har XGA-filmopptak.

Nyheter i A-serien

Også A-serien har fått to nye medlemmer. A720 IS faser ut A710 IS og byr fortsatt på 6x optisk zoom med økt oppløsning til 8 megapiksler, og A650 IS faser ut A640 IS med 12 megapiksler og 2,5" vridbar skjerm.

2 nye EOS-kameraer

Ryktene verserte allerede på søndag etter nettbutikken Amazon.com hadde lagt ut informasjon litt for tidlig, og den viste seg å stemme 100%.

På toppen troner EOS 1Ds Mark III, med en veiledende pris på 75.000 kroner. Kameraet byr på 21 megapiksler oppløsning i fullformat og 5 bilder i sekundet, 3" skjerm og live view; med andre ord ikke veldig ulikt 1D Mark III bortsett fra kombinasjonen oppløsning/opptakshastighet.

De fleste vil dog være mer interesserte i EOS 40D, som erstatter 30D; modellen som inntil i dag lå over EOS 400D på rangstigen. 40D har blant annet fått forbedret seriefotoytelse opp til 6,5 bilder pr sekund (fra 5), og kamerahuset har blitt fått bedre beskyttelse mot vind og vær; spesielt rundt batterilokk, minnekortlokk og i objektivfatningen. 40D har også fått støvrfjerning via risting av CMOS-brikken, som i følge Canon skal være forbedret fra 400D. Skjermstørrelsen er også økt fra 2,5 til 3 tommer, og 40D har også live view - levende bilde i søkeren ved opptak. Autofokussystemet er også forbedret.

40D får en veiledende pris på 13.000 for kamerahuset.

image: Gigantslipp fra Canon


Nye objektiver

Det ble også lansert nye objektiver i dag - de to mest interessante for folk flest er 18-55 IS f/3.5-5.6, som med en prislapp på snaue 3.000 kroner kan være et interessant kjøp, og 55-250mm IS f/4-5.6 til snaue 2.000 kroner.

I L-serien ble det også lansert et nytt objektiv: EF 14 mm F2.8 L USM med en prislapp på 25.000 kroner.

Lansering av skrivere

Canon lanserte også en rekke nye skrivere og multifunksjonsskrivere. På IP-fronten er det nå IP4500 som er den nye toppmodellen med en veiledende pris på 999 kroner (!), CD/DVD-print, 1pl dråper og 21 sekunders 10x15-utskrifter. I tillegg ble lillebroren IP3500 lansert, til noen hundrelapper mindre.

image: Gigantslipp fra Canon


MP970 er den nye toppmodellen på multifunksjonsskriverfronten. Den erstatter MP810 og har nå 7 separate blekkpatroner. Den største nyheten finner vi på skannerdelen, som på grunn av hvitt LED-lys ikke trenger oppvarming, og som er klar til dyst på et blunk.

I tillegg ble det lansert MP610, MP520, MP220, MP210 med synkende priser og spesifikasjoner helt ned til 699,- veiledende og MX700, MX310 og MX300, som alle også har faxmuligheter.

Skannere

2 nye skannere så også dagens lys. LiDE90 er den nye flatmodellen og 8800F det nye råskinnet, som scanner en 300dpi A4-utskrift på 7 sekunder. Priser blir henholdsvis 1999 og 799 veiledende.

I tillegg kom det nye laserskrivere, og Canon fortalte at de også jobber med å lage en fastprismodell for laserskriver m/supportavtale.