Gigantenes duell

DUELLTEST: Vi har testet Fujifilms toppmodell mot Ixus' toppmodell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne våren har det kommet svært mange nye digitalkameraer, og det har vært et travelt halvår for oss i DinSide.

Stadig mottar vi henvendelser fra leserene våre om ikke vi kan teste et navngitt produkt, og så langt det lar seg gjøre, prøver vi å oppfylle disse ønskene. Har du ønske om at vi skal teste en spesiell modell, kan du sende en epost til pj etterfulgt av @dinside.no.

To lommekameraer har vært spesielt etterspurte den siste måneden: Canon Ixus 950 IS og Fujifilm FinePix F40fd. De har vi hatt inne til test en liten stund nå, og i denne artikkelen skal vi se på dem side om side.

Alle produktfoto er tatt av Per Ervland.
Alle produktfoto er tatt av Per Ervland.
Vis mer


In the red corner…

I det røde hjørnet finner vi kameraet fra de med rød logo – Canon Ixus 950 IS er den nye Ixus-toppmodellen, som vil fase ut 800 IS, et kamera vi gav våre beste skussmål I fjor sommer.

I det blå hjørnet finner vi Fujifilm FinePix F40fd. Fujifilm har hatt stor suksess med sin F-serie det siste året, noe vi også understreket da vi kåret F30 til “best I test” i TV2 hjelper deg før jul; et kamera som i etterkant har blitt erstattet med modellen F31fd.

Det høres kanskje ut som om F40fd da er etterfølgeren til 31-modellen igjen, men det stemmer faktisk ikke – F40fd er arvtakeren til F20, og vi har derfor grunn til å tro at en F50fd vil være rundt hjørnet over sommeren. Det fikk vi langt på vei bekreftet da vi snakket med Fujifilms representanter på PMA-messa tidligere i år, som også antydet at bildestabilisering ville være en naturlig videreføring av F-serien.

Objektiv og bildebrikke

Objektivet i Canon-kameraet har Canon laget selv, og det er et 4x zoomobjektiv med brennvidde tilsvarende 36-144mm. Lysstyrken på vidvinkel er på f2.8, mens det i teleenden ikke er like rosenrødt med f5.5. Makronærgrensen er på bare 1cm. I tillegg har 950 IS optisk bildestabilisator, som gjør at du kan bruke lengre lukkertider uten at din ustøhet i like stor grad påvirker bildekvaliteten. CCD-brikken er av minste sort, 1,02cm, men Canon har allikevel valgt å skvise inn åtte megapiksler på denne lille brikken.

FinePix 40fd har ikke bildestabilisator, men har en vesentlig større CCD-brikke som måler 1,59cm, mot Canons 1,02cm – også denne med åtte megapikslers oppløsning. Optikken lager de selv, og i dette kameraet sitter det er 3x zoomobkjektiv med brennvidde tilsvarende 36-108mm. Lysstyrken på tele er cirka 16% sterkere enn den er på Canon-kameraet med f5.1 som største blender. Makronægrensen er 5cm. Fujifilm-kameraene har ennå ikke fått innebygget bildestabilisering, men har tradisjonelt vært meget gode på å ta bilder med høye ISO-verdier, og det ser vi selvsagt på senere i denne omtalen.

Vi stusser litt over at begge disse kameraene nå har åtte megapikslers oppløsning. Sannsynligvis er det fordi begge produsentene har sett at seks megapiksler ikke selger like mye som åtte, og det synes vi i utgangspunktet er synd. Du kan lese mer om hva vi synes om megapikselracet i denne artikkelen.

image: Gigantenes duell


Konstruksjon og kamerahus

Begynner vi med Ixus 950 IS, er kamerahuset i kjent og kjær Ixus-stil, og kameraet fremstår som en blanding av tidligere 800+-modeller. Mens funksjonshjulet ble endret fra 800 IS til 850 IS, er det nå endret tilbake til 800-varianten, som vi også foretrakk av disse to. Av og på-knappen er flyttet fra toppen av kamerahuset til baksiden, akkurat slik den er plassert på 900 TI, og resten av knappene på høyre side av skjermen er også inspirert mest av 900 TI.

På toppen finner vi nå kun utløserknappen, som har zoombryteren på forsiden slik vi kjenner fra mer eller mindre alle lommekameraer fra Canon. Kamerahuset er også noe lysere enn forgjengeren.

LCD-skjermen er svært god på Canon-kameraet – 2,5 tommer diagonalt og med 230.000 piksler. Den er fargerik og lyssterk, og synes godt også i sollys. Knappene på høyre side er som nevnt veldig like de som er på 900 TI – en foordel er det Canon kaller ”touch control”, som betyr at lett berøring av knappene gjør at det kommer opp en forklaringsmeny på skjermen.

For øvrig måler kameraet 90 x 57 x 26 mm og veier 195 gram med batteri.

image: Gigantenes duell


Fujifilm F40fd er blitt slankere og litt mer elegant enn sine forgjengere i F-serien. Fargen ligner også mer på den vi finner hos F20 – en gråfarge som heller litt mot lilla. På toppen har kameraet fått zoombryteren festet rundt utløserknappen, som dermed har blitt lik som den er på Canon-kameraene. I F-serien har Fujifilm hatt som tradisjon å plassere denne som en horisontal bryter på baksiden.

På baksiden er nå funksjonshjulet plassert der zoombryteren pleide å stå – denne var tidligere plassert på toppen av kameraet. Skjermen er også på dette kameraet 2,5” diagonalt med en oppløsning på 230.000 piksler, men den er ikke like kontrast- og lyssterk som den på Ixus 950 IS. Knappeplasseringen er meget behagelig på Fujifilm-kameraet, og høyre tommel har bedre plass enn den har på kameraet fra Canon.

Nytt på F40fd er at kameraet nå også har støtte for SD, i tillegg til xD som lenge har vært det eneste støttede kortformatet fra Fujifilm (og Olympus). Det gjør det langt mer fleksibelt enn tidligere modeller.

Fujifilm FinePix F40fd måler 96 x 59 x 23 mm og veier 185 gram med batteri.

image: Gigantenes duell


Funksjoner

Når det gjelder funksjoner, er det ingen av disse modellene som er fullspekkede. F40fd arver som sagt fra F20, og det betyr at du ikke vil finne noen manuelle eksponeringsmuligheter (blender- og lukkerprioriterte bilder), slik du finner på F30/F31fd. Det har heller aldri vært å finne på Ixus-kameraene. Maksimal ISO på F40fd er 2000, mens Ixus 950 IS lar deg fotografere med opp til ISO 1600.

Ansiktsgjenkjenning har begge kameraene innebygget, og etter å ha tatt noen stoppeklokketester, synes vi at Fujifilm fortsatt er raskest og mer presis enn Canons løsning, som i følge vår kontakt hos Canon er ytterligere forbedret siden 850 IS/900 ti. Denne teknologien er ment for å oppdage hvor ansikter finnes i bildet, slik at eksponering, fokusering og blitsstyrke kan stilles deretter. Fortsatt mener vi at teknologien har en del å gå på – blant annet må de du tar bilde av se relativt rett inn i kameraet for at de skal bli oppdaget.

image: Gigantenes duell


En fordel med Fujifilmkameraet er at en egen avspillingsknapp gjør at du kan se på bilder, der du ved et lett trykk på utlkøserknappen er klar til å ta bilde igjen. Canon har løst dette på den uelegante måten, der en egen avspillingsmodus er å finne på funksjonshjulet, som ikke lar seg avbryte med et lett trykk på utløserknappen.

Av mer spesielle funksjoner har F40fd muligheten til å ta to kjappe bilder på rappen; ett med og ett uten blits, som kan være kjekt i de situasjonene der du er usikker på hva som kommer til å fungere best. I tillegg har kameraet fått to nye modi på funksjonshjulet – SP1 og SP2, som representerer hvert sitt motivprogram. Dette ser vi nytten av – du kan for eksempel velge at den ene er sport og den andre er snø dersom du er en tur på fjellet og vil ta noen actionbilder og noen landskapsbilder med mye snø.

image: Gigantenes duell


Ixus 950 IS har også noen unike finesser – kameraet har innebygget støtte for å ta panoramabilder, det roterer bildene automatisk når du roterer kameraet i avspillingsmodus (se hvordan dette fungerer i vår test av PowerShot S80), og ”fargevariasjon”-funksjonen, der du velger én farge som beholdes i bildet mens resten blir sort/hvitt, er fortsatt like morsom på fest. Festlig er også muligheten til å filme med 60 bilder pr sekund for deretter å spille av filmen halvparten så fort der den fortsatt går fint og flytende.

Brukervennlighet

De fleste kameraer som selges i dag er jenvt over mer brukervennlige enn de var tidligere, men fortsatt synes vi Canon har et lite overtak på de fleste. Menystruktur, lesbarhet, logisk oppbygging – vi har i det hele tatt lite å sette fingeren på dersom vi ser bort fra at de fortsatt ikke har fått på plass en egen avspillingsknapp som fungerer uavhengig av modus.

Kameraet fra Fujifilm er det heller ingen problemer å bruke, men fortsatt er det et par ting vi reagerer på, for eksempel at det virker ulogisk at et trykk på OK-knappen etter å ha gjort et valg i menyene skal gjøre at du hopper ut av hele menyen. I tillegg synes vi noen av menyvalgene som finnes direkte på meny-knappen også kunne ha ligget under f-knappen, som er en ”menyknapp nummer to” der du kan stille ISO, fargeteintensitet og oppløsning. Nytt er at du også kan stille inn hva slags strømsparing som skal være aktivert.

Ytelse

Dette punktet synes vi er stadig viktigere – de fleste kameraer du bruker et par tusenlapper på i dag er i stand til å ta meget gode bilder; i hvert fall dersom bruksområdet begrenser seg til 10x13-fremkalling. Ytelsen finner vi derimot større forskjeller på, og enkelte kameraer kan ta fem ganger så mange bilder på ti sekunder som andre, eller det kan være at noen fokuserer på et knapt halvsekund mens andre bruker halvannet. Dette synes vi er et viktig kriterie når vi triller terning, og var kanskje det lille som vippet ultrazoomtetsten i Canon S3 IS’ favør (jada, vi har S5 IS inne til test nå).

Ytelsesmåling
BeskrivelseIxus 950 ISFujifilm F40fd
Forfokusert0,05s0,0s
Forfokusert, med blits0,21s0,14s
Utløser, vid0,6s0,7s
Utløser tele0,65s1,0s
Oppstart1s2,8s
Stoppunkter zoom89
2 blitsbilder1s2,8s
Bilder på 10 sekunder145
Nærgrense makro1cm5cm
Batterilevetid (CIPA)230 bilder300 bilder

La oss først se på ytelsestabellen for disse to krabatene:

Ixus-kameraet er jevnt over raskest. Det starter brennkvikt og både fokuserer og tar bilder raskere enn Fujifilmkameraet. F40fd har til gjengjeld bedre batterilevetid og lavere forsinkelse fra du trykker inn utløseren til bildet blir tatt, selv om dette er ganske marginelt.

Bildekvalitet

Til syvende og sist havner bildet enten på skjerm eller papir, og derfor er det kvaliteten på bildene som teller mest for de fleste. Både Fujifilm og Canon har god tradisjon for å være blant de fremste på den fronten, og disse kameraene scorer begge bra på bildekvaliteten.

Vi var mest spente på bildekvaliteten ved økte ISO-verdier, siden begge kameraene nå har fått økt oppløsning i forhold til sine forgjengere. Under følger en sammenligning av kameraene på ISO 100,200,400,800 og 1600. I stedet for å legge bildene rett i artikkelen, har vi heller tatt litt større utsnitt på 512x512px og lagt side om side i følgende filer:

iso100 (jpg 485 kB)
iso200 (jpg 451 kB)
iso400 (jpg 482 kB)
iso800 (jpg 446 kB)
iso1600 (jpg 456 kB)


|
|
|
|

Eksempel på utblåst himmel fra Ixus 950 IS - øverst til høyre i bildet er det til og med en hel husvegg som er blåst ut.
Eksempel på utblåst himmel fra Ixus 950 IS - øverst til høyre i bildet er det til og med en hel husvegg som er blåst ut. Vis mer

Fujifilm F40fd har fortsatt veldig gode støyegenskaper på høye ISO-verdier, men noe mer støy er introdusert på ISO 100/200 i forhold til F30/F31fd, selv om dette først og fremst er svakheter som synes på 100% visning på skjerm.
Skarpheten er upåklagelig, og så vidt vi kan skjønne, må F40fd være ett av, om ikke det digitale kompaktkameraet som tar de skarpeste bildene pr. i dag.

Canon begynner også å komme seg støymessig, og det er først på ISO 800 at støyen begynner å bli synlig, men fortsatt er det ikke så påfallende at det blir et problem ved 10x15-utskrifter. Detaljnivået er imidlertid noe bak kameraet fra Fujifilm.

Som du kanskje også legger merke til, har Canon-kameraet fortsatt det typiske gulstikket, mens Fujifilm gjengir fargene mer korrekt, og det gjelder i de fleste innendørssituasjoner med lampebelysning. Ixus 950 IS har også en større tendens til å blåse ut høylysene enn Finepix F40fd har.

>> SE BILDENE: Fujifilm FinePix F40fd


>> SE BILDENE: Canon Ixus 950 IS

Når det gjelder videofunksjon, kan begge filme med 640x480-oppløsning i 30 bilder pr sekund. Her er Ixus 950 IS bedre, både på bilde- og lydfronten.


|

Konklusjon

Vi har i dag testet to meget gode kameraer; ingen tvil om det.

Fujifilm FinePix F40fd tar svært gode og skarpe bilder, og er også godt egnet som innendørskamera fordi ISO-verdien kan settes ganske høyt uten at bildekvaliteten blir veldig redusert. Fujifilm har riktignok et litt spesielt preg på støyen, som om den ser malt ut, men dette er noe du først og fremst oppfatter ved 100%-visning på skjerm og ikke noe som skjemmer en 10x13-utskrift.


På den negative siden er kameraet ganske tregt i bruk, i hvert fall sammenlignet med Ixus-kameraet, som er blant de raskeste kompaktkameraene på markedet.

Canon Ixus 950 IS er, som sine forgjengere, også en liten racer av et kamera. Det starter opp på ett sekund, har lynrask autofokus og spyr ut seriefoto både med og uten blits. Bildekvaliteten er også her meget god, men kameraet tar ikke like skarpe bilder som F40fd. I tillegg blir det ofte mer gulstikk innendørs, og høylysene blåses ut slik at himmelen veldig ofte blir hvit.

Men - det største problemet er at de begge har forgjengere som etter vårt syn er bedre kjøp. Hoppet fra Ixus 800 IS til 950 IS er på en tusenlapp, og for den tusenlappen får du to ekstra megapiksler med begrenset utbytte og ansiktsgjenkjenning, som vi fortsatt synes er mer buzz enn nyttig. 800 IS er imidlertid enda raskere og derfor synes vi ikke den ekstra tusenlappen er verdt pengene. Canon Ixus 950 IS går derfor glipp av vårt anbefalt produkt-stempel.

Fujifilm FinePix F40fd
Fujifilm FinePix F40fd
Vis mer


Oppdatert: For F40fd er situasjonen litt annerledes. Prisforskjellen mellom F31fd og F40fd er i skrivende stund minimal, dermed må du velge mellom to ekstra megapiksler (som også gir marginelt litt skarpere bilder) eller muligheten for blender- og lukkerprioriterte bilder. Selv om vi selv foretrekker de manuelle funksjonene, synes vi prisnivået er såpass hyggelig på F40fd at dette kameraet får vårt anbefalt produkt-stempel.

(Vi beklager vår første antydning om at F40fd var 700 kroner dyrere. De fleste nettbutikker tar cirka samme pris for F31fd og F40fd)

>> SE BILDENE: Fujifilm FinePix F40fd


>> SE BILDENE: Canon Ixus 950 IS

Canon Ixus 950 IS:

Testresultat

Ixus 950 IS

Terningkast 5

Svært raskt, brukervennlig, meget god bildekvalitet, bildestabilisator

Mangler kjapp avspillingsmodus, noe svak batterilevetid, noe høy prisFujifilm FinePix F40fd:

Testresultat

FinePix F40fd

Terningkast 5

Meget skarpe bilder på lav ISO, fortsatt god på høye ISO-verdier, komfortabelt å betjene

Noe treg ytelse