Gi nytt liv til gamle bilder

TIPS: En skanner til 700 kroner og gamle negativer er alt du trenger.

Publisert
Sist oppdatert

Jeg kan huske at jeg som liten gutt syntes det var artig å holde de brune plastremsene som lå fremst i fotokonvo-luttene opp mot lyset. Da ble de nemlig til forvrengte bilder. Folk fikk for eksempel svarte ansikter, hvite øyne og lepper. Lite tenkte jeg den gang på at disse remsene, eller negativer som de het, skulle gi meg så mye glede nesten 30 år senere.

For et halvt år siden fant jeg nemlig en plastlomme full av papirkonvolutter i barndomshjemmet mitt. Inni papirkonvoluttene lå de; alle de gamle negativene. Mange av dem i utmerket stand, mens andre bar tydelig preg av å blitt utforsket av ivrige barnehender.

På hjemmekontoret har jeg en flatbed-skanner som sjelden er i bruk. Det er en Canon 8600F med dias- og negativadapter i lokket. Den koster i dag rundt 1.400 kroner, men du får skannere med dias/negativ-muligheter langt billigere. HP Scanjet 3800 får du for eksempel til under 700 kroner flere steder.

Det er en god ide å bruke pinsett når du håndterer negativer.
Det er en god ide å bruke pinsett når du håndterer negativer. Vis mer


Enkelt men tidkrevende

Med skanneren fulgte en rekke forskjellige adaptere for lysbilder og diverse negativ-formater. Ingen av dem passet til de eldste negativene i konvoluttene mine, men det fantes innstillinger i skanneprogrammet som gjorde det mulig å skanne dem likevel, ved å legge dem rett på skanneflaten.

Forhåndsvisningen i skanneprogrammet gjør det mulig å merke flere utsnitt på negativremsene, våre inneholder typisk tre eller fire bilder, som dermed kan skannes i en og samme operasjon.

Styreprogrammet til skanneren har en rekke filtre som kan aktiveres i skanneprosessen. Det kan være tidsbesparende, men de beste resultatene får du hvis du bruker noen minutter med manuelle grep i etterkant.
Styreprogrammet til skanneren har en rekke filtre som kan aktiveres i skanneprosessen. Det kan være tidsbesparende, men de beste resultatene får du hvis du bruker noen minutter med manuelle grep i etterkant. Vis mer


Standard oppløsning er satt til 1.200 dpi, men det tar lang tid å skanne negativer med denne innstillingen på min skanner. Jeg har derfor nedjustert oppløsningen til 800 dpi. Det gir meg bildefiler på typisk 1.300 x 1.300 piksler, som er ypperlig til skjermvisning og til utskrifter tilsvarende originalstørrelsen.

Retter feil under skanningen

8600F kommer med programmet Photoshop Elements, som har noen glimrende funksjoner for å gjenskape farger for som er falmet, fjerning av støv, sår etc.

Mye av denne jobben kan imidlertid gjøres allerede under skanneprosessen. Styreprogrammet inneholder nemlig filtre som fikser mange av problemene automatisk, men her kreves det samtidig at man prøver seg litt fram. Å fjerne støv automatisk kan for eksempel føre til at bildet blir litt sløret.

Utsnittet over ble langt bedre etter fem minutters bearbeiding i Photoshop Elements.
Utsnittet over ble langt bedre etter fem minutters bearbeiding i Photoshop Elements. Vis mer


Bildeprogrammet gir deg dessuten mulighet til å fikse utsnitt, eksponering og så videre, slik at du faktisk ofte ender opp med bilder som er bedre enn papirbildene var da de var nye.

Den perfekte julegave

Prosessen med å skanne negativer på denne måten er tidkrevende, men kan også by på mange gode opplevelser. Personlig har jeg fått mange "nye" bilder fra min barndom som jeg ikke en gang visste eksisterte, bilder som av forskjellige grunner ikke har havnet i fotoalbumene. Noen av dem er til og med så bra at den eneste sannsynlige forklaringen på at de er blitt borte, er at de aldri har havnet på papir fra fotobutikken.

Noen av disse bildene har sin plass i barnealbumene, men i til dels dårlig forfatning. De 35 år gamle negativene var derimot i langt bedre stand, og var derfor best egnet for digitalisering. Og i den digitale verden forekommer som kjent ikke falming.
Noen av disse bildene har sin plass i barnealbumene, men i til dels dårlig forfatning. De 35 år gamle negativene var derimot i langt bedre stand, og var derfor best egnet for digitalisering. Og i den digitale verden forekommer som kjent ikke falming. Vis mer


Neste skritt blir å lage fotobøker til søsken og foreldre, med ukjente bilder fra en svunnen tid. Den perfekte julegave, og en verdifull skatt for etterkommerne våre.

Det er bare å sette i gang!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer