Gi meg App Store i Windows!

KOMMENTAR: Behovet for en kontrollert programsentral i Windows har aldri vært større.

Gi meg App Store i Windows!
Publisert
Sist oppdatert
Suksessen som Apple opplever med sin AppStore for iPhone og iPad viser bare litt av hvilket enormt potensiale som hadde ligget i en tilsvarende programsentral for Windows.


I dag hadde jeg egentlig tenkt å teste og omtale et gratisprogram som skulle gjøre PC-en min om til en virtuell trådløs ruter. Unektelig smart når flere skal dele én internettoppkobling, men programvaren viste seg å være råtten. Ikke bare måtte jeg krangle meg gjennom en jungel av avkrysningsbokser for å unngå alskens tilleggsprogrammer og verktøylinjer i nettleseren, i etterkant ble også PC-en ustabil, med tilhørende blåskjermer to ganger på én time.

Heldigvis er det sjelden jeg opplever såpass alvorlige problemer etter en programinstallasjon, men det skyldes først og fremst lang erfaring fra området, og at jeg har en viss peiling på hvilke utgivere som er til å stole på, og hvilke man skal holde seg langt unna.

Den kunnskapen kan man ikke forvente at gjennomsnittsbrukeren sitter inne med.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data. Foto: Per Ervland Vis mer


Konsekvensene av såkalt badware kjenner vi, og de inkluderer gjerne både virus, datatap og dyre servicer.

I mitt tilfelle var det heldigvis en relativt enkel affære å gjenopprette PC-en slik den var før installasjonen, men det gjør ikke problemet mindre.

Stadig flere utgivere av gratis- og sharewareprogrammer finansierer hele eller deler av utviklingen gjennom vedheng og implementasjon av spionvare - blant annet for å kunne kartlegge surfevanene dine for siden å selge opplysningene til spammere som ønsker å pepre deg med målrettet reklame.

Behovet for en kontrollert programsentral, en slags App Store for Windows, har aldri vært større.

Linux-brukere har hatt det i årevis, og i Ubuntu Linux 10.10 er det blitt like enkelt å installere - og avinstallere programmer som på iPhone og Android-telefoner. Og kommer det en oppdatering, sørger Programvaresenteret for å oppdatere alt automatisk - uten at du behøver å tenke på noe som helst.

I Windows er dette fremmedord, og etter å ha stiftet bekjentskap med App Store, Android Market og Programvaresenteret i Ubuntu blir savnet etter noe lignende i Windows spesielt stort.

Ubuntu har sitt Programvaresenter, som gjør det lekende lett å installere og avinstallere programmer.
Ubuntu har sitt Programvaresenter, som gjør det lekende lett å installere og avinstallere programmer. Vis mer

(fortsetter etter bildet)

Det finnes riktignok et utall nettsteder som samler gratis- og betaltprogrammer fra kreti og pleti, men flere og flere krever at du holder tunga rett i munnen og klikker ørten lenker før du omsider kommer til - forhåpentligvis - riktig nedlasting. Programmene har dessuten alltid sine egne installasjonsrutiner og oppdateringsmetoder, og det finnes ingen rød tråd å følge dersom du får lyst til å kjøpe et sharewareprogram etter 30 dager.

Suksessen som Apple opplever med sin App Store for iPhone og iPad viser bare litt av hvilket enormt potensiale som hadde ligget i en tilsvarende programsentral for Windows.

For utviklere er også potensialet ekstremt stort. Det er finske Rovio et godt eksempel på. Selskapet som utviklet spillet Angry Birds har tjent 30 millioner kroner på å selge en iPhone-app for 6 kroner.

Og antallet iPhone-brukere er til sammenligning kun noen få promille mot antallet Windows-brukere.

Det er for meg komplett uforståelig at ikke Microsoft for lengst har definert et rammeverk - et sett med instrukser knyttet til programkode, kvalitetskontroll, installasjon og avinstallasjon, og opprettet sin egen programvaresentral - et Windows Applications Center.

Med søk, bla-muligheter i kategorier, sortering, karaktergivning, og ikke minst betaling, nedlasting og installasjon i ett klikk, og avinstallasjon ved å høyreklikke på programikonet.

Windows Applications Center skulle vært tilgjengelig fra skrivebordet fra første gang du skrudde på PC-en.

Det skulle selvfølgelig fortsatt være mulig å installere programmer på "gamlemåten", men som bruker av Microsofts programvaresentral ville jeg vært forsikret om at programmet var godkjent og trygt å installere på PC-en min, enklere å sikkerhetskopiere og mulig å avinstallere uten etterlatenskaper.

Så kunne Rovio laget Windows-versjon av Angry Birds, og prisen kunne fortsatt vært 6 kroner.

Med samme inntektsfordeling som den Apple praktiserer i App Store, ville Microsofts inntekter av Angry Birds-salget alene finansiert utviklingen og driftingen av hele programvaresentralen, og vel så det.

Og Rovio ville blitt en betydelig bidragsgiver i arbeidet med å få finsk økonomi tilbake på sporet.

Les også: Det finnes allerede en programbutikk for Mac-brukere.

Hva mener du om temaet? Bruk debatten under for å si din mening!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer