Ghostet C: drive fungerer ikke

Spørsmål:

Hei,

Har installert en ny harddisk i maskinen min, og ønsker å overføre C-området fra den gamle til den nye disken og bruke den som oppstart- og systemdisk, men får ikke gitt den nye disken bokstaven C, og dermed vil ikke Windows (XP Home) starte. Hva kan jeg gjøre?

Har installert SATA-kontroller (PCI-kort) på et eldre hovedkort (som kun har PATA-kontroller). Kontrollene virker fint, og jeg har installert to nye SATA-disker, formattert og partisjonert dem. De kommer opp slik de skal i Win Explorer og jeg kan både lese fra og skrive til dem.

Imidlertid ønsker jeg å overføre C-området fra den gamle PATA-disken til den ene, nye SATA-disken (en WD Raptor 74 GB), men får det ikke til. Har tatt Ghost-image av C-området og overført det til Raptoren, og også gjort den partisjonen oppstartbar (via avkryssingsvalg i Ghost da jeg bygde opp igjen imaget på den nye disken). Imidlertid får jeg ikke endret stasjonsbokstaven på den nye installasjonen til C, og derved vil ikke Windows starte skikkelig når jeg forsøker å boote fra Raptoren. (Har endret jumpere til slave på PATA-disken, og endret boot-oppsett i BIOS, så det er i orden). Kommer så langt at jeg kan skrive inn passordet til min Windows-konto, men så blir skjermen blank (kun bakgrunnsfargen på skrivebordet), og ingen tastaturkommandoer virker. Eneste mulighet er å skru av maskinen fysisk.

Hva kan, og bør, jeg gjøre? Vil helst bare få endret partisjonsbetegnelsen til C på Raptoren, men må jeg installere Windows (og alle programmene...det blir litt av en jobb) helt fra bunnen av på den nye disken?

mvh Knut R

Datadoktoren svarer:

Hei,

Du kan ikke endre en boot-drive til C, hvis den først har blitt satt opp og installert med en annen bokstav.

Det vi har gjort i slike tilfeller er følgende:

Etter at du har lagt over Ghost-image på den nye disken slår du av maskinen. Så kobler du fra den gamle C:-disken. Så endrer du innstillinger i BIOS for boot fra den nye disken, tar omstart og booter fra den nye disken. Den vil da bli satt til C:

Poenget er at Windows ikke får sett den nye disken sammen med den gamle etter overføring av image, mens den gamle fremdeles står som C:.

Etter at den nye disken har blitt boot'et fra og Windows startet, så kan du slå av og koble til den gamle disken igjen. Den vil da bli tilordnet ny bokstav.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]