Øyvind Husby viser hvordan utviklingen vil være de neste årene. I 2015 skal du kunne få 10 Gbps ned og 1 Gbps opp. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Øyvind Husby viser hvordan utviklingen vil være de neste årene. I 2015 skal du kunne få 10 Gbps ned og 1 Gbps opp. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Get tester ekstreme bredbåndshastigheter

Snart kan du laste ned en Blu-ray-film på 16 sekunder. Hvis du er villig til å betale for det.

Publisert
Sist oppdatert

Per dags dato er makshastigheten på Gets bredbånd 200 Mbps, men i disse dager tester de hastigheter som er langt høyere enn dette. DinSide var tilstede i Gets lokaler i Oslo da de viste fram neste generasjons bredbånd på nærmere 1000 Mbps, eller én Gbps.

For å sette det i perspektiv: Har du en nedlastingshastighet på én Gbps kan du laste ned en Blu-ray-film på 20 gigabyte på rett under tre minutter. I teorien.

Dette er ikke unikt i seg selv, andre leverandører har også testet tilsvarende hastigheter. Men her er det altså snakk om Get, som er en landsdekkende distributør, og de lover at denne hastigheten skal bli tilgjengelig for alle kundene sine i ikke altfor fjern framtid.

Alle skal få

Selv om du sitter i en gammel blokkleilighet i Oslo, en splitter ny penthouseleilighet i Stavanger eller en enebolig på Hamar skal du altså kunne få samme topphastighet.

Det skal ikke ha noe å si om du har en gammel koaxkabel inn til huset, eller om det er splitter ny fiber.

– Alle kan få 200 Mbps i dag om de vil. Men om alle skal ha det samtidig vil det kreve litt oppgraderinger, sier Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get.

– I praksis vil det si at det vil ta en uke å få den nye hastigheten, i stedet for noen dager, slik det vanligvis er, supplerer Even Kristoffersen, leder for HFC Networks i Get.

Modemet er forløpig ganske ruvende, men innen det når forbrukerne vil det nok ha krympet betraktelig. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Modemet er forløpig ganske ruvende, men innen det når forbrukerne vil det nok ha krympet betraktelig. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Kommer i 2014

Get kaller bredbåndet de leverer i dag for "superbredbånd". Hva de skal gjøre med navnet når hastigheten oppgraderes kraftig er de usikre på, men vårt forslag må være å ligge unna kattedyrene.

Apple viste nemlig nylig at det ikke er nok kattedyr i lengden, da de lanserte sitt nye operativsystem på WWDC.

På pressemøtet ble det omtalt som "superduperbredbåndet", men når det blir tilgjengelig for kundene er uvisst.

At det skal skje før vi skriver 2015 føler Get seg imidlertid sikre på.

Den nye Docsis-standarden 3.1 blir nemlig offentliggjort i oktober i år, og deretter regner de med at det vil ta noen måneder før kabelmodemene er tilpasset den nye standarden.

– Rundt sommertid 2014 kan kabelmodemene til kundene våre leveres med 3.1, og i slutten av året vil vår infrastruktur kunne levere hastighetene 3.1 åpner for, sier Even Kristoffersen.

Testresultatet må sies å være godkjent, men like under 900 Mbps ned, og nesten 200 Mbps opp. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Testresultatet må sies å være godkjent, men like under 900 Mbps ned, og nesten 200 Mbps opp. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Prisen fortsatt ukjent

Den teoretiske makshastigheten til Docsis 3.1 er foreløpig 10 Gbps. Dette blir sannsynligvis ikke tilgjengelig før tidligst 2015. Bruker vi samme eksempel som tidligere i saken kan du da laste ned en Blu-ray på 16 sekunder.

Selv om høyere hastigheter nå er på vei, vil prisen sannsynligvis bli skyhøy. I skrivende stund koster 200 Mbps hos Get cirka 2500 kroner i måneden. Hva som skjer med prisene når 1 Gbps er et faktum er uvisst, men at det kan bli gjort justeringer i pakkene utelukkes ikke.

– Det er vanskelig å si, men det er jo den veien det går. Da vi lanserte 256 Kbps for 15 år siden kostet det 500 kroner. Nå får du 30 Mbps for samme prisen, sier Husby.

Det er altså ikke utenkelig at prisen kan bli forskjøvet etter hvert, slik at en hastighet på 200 Mbps kan bli mer spiselig også for den "vanlige" kunden.

I dag ligger flesteparten av Gets kunder på et abonnement som gir 30 Mbps eller mer.

Satser på bedrift

For det er ikke vanskelig å tenke seg hva Gets egentlige mål med hastighetsoppgraderingene er. De innrømmer selv at de har et dårlig grep på bedriftsmarkedet, et marked de gjerne vil kapre større deler av.

Skal de klare det må de kunne tilby høye hastigheter og god kapasitet, noe den nye Docsis-standarden åpner for.

Get kjøpte også nylig trøndelagsselskapet Loqal, som blant annet +har en portefølje med husstandskunder, men også en stor andel næringslivskunder.

– Vi kommer til å bruke Loqal til å satse hardt på bedriftsmarkedet, sier Husby.

Coax har et dårlig rykte

Get har også sett seg litt lei på all nedsnakkingen av coaxialkabel, som store deler av Gets eksisterende nett er basert på, kontra fiber. Dette er noe av bakgrunnen for hastighetstestingen de nå gjør.

– Dette er for å vise hva coax kan klare. Med dette sier vi "slapp av, du har det du trenger med coax", sier Husby.

– Det er ingen grunn til å bytte ut et hybridfibernett med et rent fibernett.

– Symmetri har ingen egenverdi

En annen myte Get vil til livs er kravet om såkalt symmetrisk båndbredde, altså at en har samme hastighet ut av huset som en har inn i huset. Det har vært et av salgsargumentene til fiberleverandørene.

– Men symmetri har ingen egenverdi, sier Øyvind Husby.

– Når den nye hastigheten kommer (10 Gbps ned/1 Gbps opp) kan vi selvfølgelig kappe nedhastigheten og tilby en symmetrisk båndbredde på 1 Gbps. Men hva er poenget med det? spør Even Kristoffersen retorisk.

Gets beste argument er imidlertid at de allerede har infrastrukturen på plass der Get er tilgjengelig i dag.

Altså trenger du ikke bestille gravemaskin for å legge fibekabel opp til huset, dersom du allerede har Get-signaler i veggen.

Om Gets løsning er den rette for deg er det likevel bare du selv som kan avgjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer