<B>GANSKE LIKT:</B> Get Safe er et nytt nettsky-tilbud fra Get, og det likner mistenkelig mye på et tilbud vi har sett før. Det er likevel ikke helt identisk.
GANSKE LIKT: Get Safe er et nytt nettsky-tilbud fra Get, og det likner mistenkelig mye på et tilbud vi har sett før. Det er likevel ikke helt identisk.Vis mer

Get lanserer sky-tjeneste

"Get Safe" likner mistenkelig på noe vi har sett før, men dette skal bare være begynnelsen.

Lagring i den såkalte nettskyen har kommet for å bli, og alle vil være med. Dropbox har for lengst etablert seg som en av de mest brukervennlige og best likte tjenestene, og de følger dessuten det som enn så lenge er blitt en slags standard betalingsmodell:

Du får noen få gigabyte gratis lagring, og så må du betale en fast sum per år hvis du ønsker større lagringskapasitet i skya.

Get Safe er også Jotta

Kabel-tv og bredbåndsselskapet Get lanserte i går en skytjeneste de kaller Get Safe, som også kaster seg inn i sky-konkurransen med ganske gode betingelser.

På den annen side: Hvis noen synes de har sett hovedingrediensene i Gets tilbud før, så stemmer det. Som Get skriver i pressemeldingen er Get Safe utviklet i samarbeid med den norske skylagringstjenesten Jotta. Det betyr at alt fra priser til lagringskapasitet til teknologi er identisk, og at du som Get-kunde ikke uten videre får noen andre fordeler enn en hvilken som helst annen databruker - med ett unntak.

Pakkene for Get Safe og Jotta er delt i tre, og ser slik ut:

  • Get Safe 5 (gratis - gir 5 gigabyte lagring)
  • Get Safe 20 (25 kroner per måned - 20 gigabyte lagring)
  • Get Safe Ubegrenset (49 kroner måneden - ubegrenset lagringskapasitet)

Den første pakken er gratis for alle Get-kunder, og selv om det høres fristende ut, er også Jottas basispakke utstyrt med de samme betingelsene: Gratis for fem gigabyte lagring. Det betyr altså at enhver nordmann med bredbånd kan benytte seg av de samme tjenestene og prisene som Get introduserer for sine kunder i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gratis for storkunder

Get-fordelen oppstår først med kunder som har de dyreste bredbånds-abonnementene, fra og med "L50". Har du dette abonnementet, som koster 659 kroner i måneden, "XL 100" eller toppabonnementet "XXL 200", får du ubegrenset lagringskapasitet i nettskya inkludert i abonnementsprisen.

LIKHET: Get Safe-menyen til venstre, Jotta-menyen til høyre. To av samme alen.
LIKHET: Get Safe-menyen til venstre, Jotta-menyen til høyre. To av samme alen. Vis mer


Programvare for synkronisering mellom ulike maskiner, mobiltelefoner og nettbrett følger også med, og Get Safe (og Jotta) støtter Mac, PC, iOS (iPad, iPhone) og Android.

Alt du behøver gjøre er å logge deg på Gets MinSide-tjeneste, velge Get Safe-produktet du ønsker på din bruker, laste ned for eksempel Mac eller PC-klienten, og deretter lempe over mappene du ønsker backup av eller å dele i Get Safe. Etter at dette er gjort vil synkroniseringsprogramvaren overvåke mappen(e), slik at alle forandringer umiddelbart lastes opp i nettskya.

Rask opplastning

OVERSIKT: Slik ser vinduet ut der en holder orden på mappene. Alle mappene oppdateres automatisk hver gang de forandres, eller du kan lage tidsplaner for eventuell sikkerhetskopiering.
OVERSIKT: Slik ser vinduet ut der en holder orden på mappene. Alle mappene oppdateres automatisk hver gang de forandres, eller du kan lage tidsplaner for eventuell sikkerhetskopiering. Vis mer

Vi har testet tjenesten, og selv om den ikke er like sømløs som for eksempel Dropbox, er den minst like fleksibel. Der Dropbox for eksempel krever at du forholder deg til én hovedmappe, kan du plukke mapper du ønsker å synkronisere med Get Safe (eller Jotta) helt tilfeldig fra PCen eller Macen din.

Opplastingshastigheten virker også imponerende, selv om vi er bortskjemt her vi sitter på jobb med 100Mbit-linja ut av huset. Vi lastet uansett opp en fil på to gigabyte på under ni minutter, og et snitt på rundt 4:30 per gigabyte må sies å være meget pene tall, selv om de aller færreste nordmenn sitter med bredbåndslinjer som kan yte en slik kapasitet rettferdighet.

Prisene er langt bedre enn hos allerede nevnte Dropbox, som ikke tilbyr ubegrenset lagring, og som dessuten tar cirka 1.150 kroner per år for sitt mest omfattende tilbud (100 gigabyte nettskyplass). Get Safe, og altså Jotto, tar 588 kroner per år for ubegrenset lagringskapasitet.

Første ledd

Gets direktør for samfunnskontakt, Øyvind Husby, avslører at avtalen med Jotta ikke er en isolert lansering, og at den må ses på som en sped begynnelse.

- Vi vet blant annet at flere av våre kunder etterspør et bedre tilbud av TV-kanaler på andre plattformer, og dette er første skrittet mot en tettere integrering av Gets ulike tjenester, sier Husby noe hemmelighetsfullt til DinSide.no.

Det er ikke unaturlig å håpe at Get, og andre kabel-TV-selskaper, følger etter Altibox, som i går lanserte tjenesten Chill. Den gjør blant annet at kundene kan se visse TV-kanaler direkte både på smartmobiler og på nettbrett, og ingen bør bli sjokkert hvis andre aktører lanserer liknende tilbud i løpet av 2012.