Geocaching – verdens største skattejakt

Gjør søndagsturen langt morsommere.

<strong>JEG FANT, JEG FANT: </strong>Det finnes millioner av skatter gjemt over hele verden. Med Geocaching-appen kan du finne dem. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/vastateparksstaff/5576933642/">FL Finding the geocache</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/vastateparksstaff/">vastateparksstaff</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY</a>
JEG FANT, JEG FANT: Det finnes millioner av skatter gjemt over hele verden. Med Geocaching-appen kan du finne dem. (Foto: FL Finding the geocache av vastateparksstaff, CC-BY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visste du at det er plassert nesten to og en halv million små skatter verden over, og at flere tusen av dem ligger innenfor Norges grenser?

Alt du trenger for å finne dem er en GPS-enhet (eller en mobiltelefon med GPS), samt en gratis brukerkonto hos Geocaching.com.

Alle som er registrerte Geocaching-brukere kan lage slike skatter (en skatt kalles en cache), og mange fyller dem med småting som finnere kan ta med seg. Dog er det én gyllen regel – fjerner du en gjenstand fra cachen, må du legge opp i en ny, som skal være verdt like mye eller mer enn det du tar med deg.

Et verdensomspennende fellesskap

Det er over fem millioner registrerte geocachere verden over, og bare i løpet av de siste dagene har hver skatt i snitt blitt funnet tre ganger.

For å finne en cache, går du til nettsiden (eller bruker en app på telefonen). Derfra kan du taste inn din posisjon, og så får du se en utlisting av skattene som er nærmest deg. Hvis du vil, kan du også se dem på et kart.

Bare på Jeløya utenfor Moss finnes dusinvis av skatter
Bare på Jeløya utenfor Moss finnes dusinvis av skatter Vis mer


Hver cache er registrert med GPS-koordinater, som du kan plotte inn på GPS-enheten din slik at du har noe å navigere etter. I tillegg finnes det mer informasjon, som vanskelighetsgrad, størrelse på cachen og terrenget rundt. Avhengig av hvor mye informasjon opphavsmannen har lagt inn, vil du ofte også finne mer detaljerte veibeskrivelser, som å parkere på en parkeringsplass og følge stien cirka 300 meter.

Siden GPS-systemet har en nøyaktighet på ti meter, må du også belage deg på å lete litt når du først er fremme, men ofte finnes det ekstra hint som du kan velge å se om du står fast; f.eks. "bak en stein rett ved siden av det store treet".

En kjapp introfilm ser du her:

Før opp navnet ditt

Hver skatt skal ha en liten loggbok der du kan føre opp brukernavnet ditt og når du fant skatten. Det er også et poeng at du registrerer funnet i selve tjenesten; enten direkte via en mobilapplikasjon, eller via nettsidene når at du har kommet hjem. Der kan du også sende en hilsen til den som la ut skatten, fortelle litt om jakten, fortelle hva du tok ut av esken etc.

Når du har funnet cachen er det også viktig at du legger den tilbake på nøyaktig samme sted – hele geocaching-samfunnet er selvsagt basert på at alle følger spillereglene slik at man slipper bomturer.

Trackables

Det finnes flere typer cacher, og noen av dem involverer flere steg, der første cache hinter om hvor du finner neste osv.

Du kan lese om de ulike typene på lenka du nettopp passerte, men du bør også være oppmerksom på det som kalles Trackables. Dette er spesielle objekter hvis formål er å bli flyttet på, og kjennetegnes med at de er gravert med en kode med informasjon om at de kan spores på geocaching.com. Ofte er det slik at den som har lagt den ut har et mål med den, som at den skal besøke alle land i Europa, være innom alle verdens hovedsteder eller besøke så mange fjelltopper som mulig.

Finner du en slik, kan du bare la den ligge og logge at du har funnet den, men hvis du tar den med deg, er du nødt til å plassere den i en annen cache. Da er det lurt å slå den opp i Geocaching-databasen og finne ut hva formålet er med den, slik at du kan gi den en liten reise i riktig retning. Slike trackables trenger du ikke å bytte ut med noe annet.

Se også denne filmsnutten, som gir deg en kjapp innføring til å velge din første cache:

Premium-medlemskap

For 30 dollar i året kan du også dra nytte av flere avanserte muligheter. Blant annet kan du merke caches som favoritter, filtrere kartet basert på dine kriterier, bli varslet om nye geocacher, se hvilke du vil passere på en planlagt tur og mer til.

Les mer om premium-kontoen her.

Geocaching-uttrykk

Hver skatt har sin egen side på Geocaching.com, og brukere som legger igjen kommentarer er ofte såpass garvede at de bruker en del forkortelser. Her er noen:

BYOP: Bring your own pencil – det ligger ikke en blyant i cachen
DNF: Did not find – brukeren fant ikke cachen, ekstra viktig hvis det er en av de siste oppdateringene, siden cachen da kanskje er borte
X/Y: X angir hvor godt gjemt cachen er og Y hvor vanskelig terrenget er. I begynnelsen bør du kanskje vurdere å finne 1/1, 1/2, 2/1 etc.
FTF: First to find - kan skrives i loggboka om du er førstemann som finner en cache
TFTC: Thanks for the cache – en liten hyllest til den som la ut cachen
TNLN: Took nothing, left nothing - betyr at du fant cachen, men uten å bytte ut noe

Flere uttrykk finner du her.

Geocaching-appen for Android.
Geocaching-appen for Android. Vis mer


Mobilapp

Har du en mobiltelefon med GPS-mulighet, er det letteste å bruke en app når du skal finne skatter, der du både kan se kart og logge besøk etc. Groundspeak, selskapet bak Geocaching-nettstedet, har laget applikasjoner både for iOS og Android:

Geocaching, Android (Android Market, kr 54,-)
Geocaching, iOS (App Store, kr 55,-)

Les mer og prøv selv: http://www.geocaching.com/

Har du prøvd geocaching? Del gjerne erfaringer og tips med nye brukere i kommentarfeltet under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!