Genma Onimusha

Fra PlayStation 2 til XBox - Capcom har fikset litt på dette populære spillet, og lansert det i en XBox-versjon. Er den nye utgaven verdt pengene?

Publisert
Sist oppdatert

Onimusha-serien er utviklet av Capcom, som også står bak de suksessrike PlayStation-titlene Resident Evil og Devil May Cry. Onimusha føyer seg pent inn i rekken, og kan ved første øyekast karakteriseres som Resident Evil flyttet til samurai-tiden. Det er likevel mye mer til Onimusha enn som så.

Det er viktig å presisere at Genma Onimusha til XBox er ingen oppfølger til Onimusha: Warlords til PS2. Det er mer en slags ”director’s cut”-versjon – basisen er den samme, men XBox-utgaven har flere forbedringer og nyheter.

Genma Onimusha

Onimusha foregår altså i Japan, og du spiller en samurai ved navn Samanosuke. Hovedoppgaven din er å redde en prinsesse som er blitt kidnappet av demoner, og dette betyr selvfølgelig mange eksotiske lokasjoner og sinnsyke monstre. Samanosuke er en kraftig kar, og utstyrt med sitt trofaste sverd hakker han motstandere i biter slik seg hør og bør for en samurai. Historien bak er egentlig ikke den mest interessante vi har hørt, og du vil bruke mer tid på kamp og gåter enn på å fundere over plottets utvikling.

Fargerike sjeler

Alle som har spilt Resident Evil vil umiddelbart kjenne seg igjen i Onimusha, dette fordi mye av kontrollen og kameraføringen er nesten identisk. Kameraet er statisk og bakgrunnene er forhåndstegnet akkurat som i Resident Evil-spillene, men det er mer vekt på kamp enn gåter. Gåtene i Onimusha er som regel lite kompliserte, derimot må du belage deg på mye tøff, fysisk motstand.

Hvert monster du dreper etterlater etter seg såkalte sjeler. Disse har forskjellig farge, og når du plukker dem opp forsterkes din magiske kraft, helse og så videre. Det som er nytt i XBox-utgaven, er de grønne sjelene. Plukker du opp mange nok av dem, kan du gjøre deg midlertidig udødelig. Problemet er at demonene du slåss mot er også ute etter de grønne sjelene, og får de tak i en sånn, blir de sintere og sterkere. Du vil svært ofte måtte slåss om sjelene med demonene, og denne prosessen åpner for angrep fra andre sider. Hele prinsippet med grønne sjeler er svært interessant, og gjør spillet mer taktisk enn den originale PS2-utgaven.

Spillbarhet

Genma Onimusha

Den store variasjonen i monstre, lokasjoner og muligheten for å styre Samanosukes veninne Kaede fra tid til annen, gjør at Oniumsha aldri blir kjedelig. Derimot er det et ganske vanskelig spill. Demonene angriper ikke bare rett frem, de har sine egne taktikker og prøver å overraske deg og utnytte dine svakheter. Ofte blir du overveldet av et stort antall monstre som forsøker å angripe deg fra alle retninger, og det er ikke alltid like lett å bli kvitt dem. Bossene er også en utfordring, ikke bare er de ganske flotte å se på, men også svært tøffe. Det vil kreve topp koordinasjon og oppmerksomhet for å kvitte seg med disse, og det er under boss-kampene at du får bruk for de magiske egenskapene til Samanosuke.

Kontrollen av vår helt er relativt enkel, men vi misliker å måtte bruke den digitale retningspaden for å styre. Det er ingen mulighet for å benytte den analoge spaken, som tross alt er mer behagelig – i alle fall i våre øyne.

Stort sett er det svært gøy å spille Onimusha, det eneste vi savner er kanskje litt flere ordentlige gåter og ikke minst en bedre historie som holder oss motivert.

Teknisk på topp

XBox-versjonen av Onimusha har gjennomgått en del grafiske forbedringer i forhold til originalen for å utnytte potenisalen til den mer kraftige konsollen. Bakgrunnene er sylskarpe, animasjonene svært realistiske, og det hele er en ekstremt fargerik opplevelse. Spillet begynner med en helt vanvittig bra introduksjonsfilm som er noe av det beste vi har sett. Lyden er også svært bra, med flott musikk og effekter som forsterker stemningen.

Genma Onimusha

Som sagt er kameraet statisk, akkurat slik tilfellet var i Resident Evil. Det fungerer stort sett greit, men til tider blir deg vanskelig å se alle motstanderne på skjermen. Vi liker løsningen til Devil May Cry bedre, med mer fleksibel kameraføring, men DMC er jo også et nyere spill enn Onimusha.

Konklusjon

Genma Onimusha er et topp spill, uansett om du betrakter det som en forbedring av en eksisterende tittel, eller om du aldri har prøvd originalen. Det er mange små og store forskjeller fra PS2-versjonen, og vi tror at også fans av den opprinnelige utgaven vil ha glede av Genma. Har du aldri prøvd det første spillet, bør du i hvertfall gi Genma en sjanse, da det er et spennende og gjennomført spill. Det hjelper å ha kjennskap til de tidligere Capcom-utgivelsene, ellers kan du bli til tider frustrert over kameravinklene, men også uerfarne spillere bør gi Genma Onimusha en sjanse.

Vi kunne ønske Capcom gav Devil May Cry samme type behandling for XBox, fordi vi synes dette spillet er enda bedre enn Onimusha. I mellomtiden får vi glede oss til Resident Evil-remaken som kommer til GameCube om ikke så veldig lenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer