Geniale ekstra"disker" for bærbare

Mer lagring på bærbare ble alltid lett kaotisk, men nå er det andre boller!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ut fra loven om tings iboende faenskap er det alltid slik at jo vanskeligere det er å skifte ut en lagringsenhet, jo fortere blir den for liten. Vi som har brukt mange forskjellige bærbare PC-er gjennom tidene vet dette altfor godt.

Vi må da ty til eksterne disker, noe som i og for seg kan fungere utmerket rent ytelsesmessig, men det er ikke alltid spesielt praktisk.

Mye avhenger av den bærbare, om den har de tilkoblingene som trengs for å gi en tilfredsstillende ytelse. Har den bare USB ligger du tynt an. Har den eSATA er det straks noe annet, og har den eSATAp - med strømforsyning - kan du bruke raske eksterne disker.

Les også: Nå kommer eSATA med strøm

Hvis den bærbare ikke har eSATA, men en port for ExpressCard, finnes det eSATA-løsninger for ExpressCard, og du kan koble til det du måtte ønske av disker til dette.

Les også: Disk-vri på MacBook Pro

Men hvorfor gå over bekken etter vann?

SSD i ExpressCard

image: Geniale ekstra"disker" for bærbare


Tilleggskort, kabler, strømforsyninger og eksterne diskkabinetter - det fungerer jo, men er ikke spesielt praktisk når du er på reise og skal gjøre den klar til bruk. Det blir mye kabler og løse dingser, kritiske komponenter som spesialkabler og overganger kan bli borte og det tar litt ekstra tid å koble opp og ned.

En enklere og raskere løsning finnes, vi snakker om SSD i ExpressCard. Her skjer det ting!

Gammelt nytt?

Vi testet flashminne i ExpressCard allerede sommeren 2007, men ble ikke imponert. Grunnen til det var enkel: Det var egentlig en USB-løsning som var kamuflert som rask ExpressCard-løsning! Ytelsen var dermed ikke bedre enn vanlige USB-løsninger.

image: Geniale ekstra"disker" for bærbare


Det snodige med ExpressCard standarden er at den både har kobling til PCI Express og USB i samme kontakt. Dermed kan det lages kort som støtter begge standarder, noe som kan være forvirrende for brukeren.

Nå kommer ekte vare!

SSD er på hugget for tiden, minneprisene er lave og behovet (og markedet) er stort og vokser.

Verbatim har lansert tre kort med kapasiteter på 16GB, 32GB og 64 GB. Alle kortene har en ytelse som er opptil 10 ganger raskere enn USB-enheter, med skrivehastighet på 30 MB/sekund og lesehastighet på 120 MB/sekund.

Aksesstiden er ikke oppgitt,

image: Geniale ekstra"disker" for bærbare


Kortene bruker en parallell arkitektur med 4 kanaler mot flashminnet for å oppnå denne ytelsen.

Det er ikke behov for å installere drivere i Vista, det er bare å sette i kortet og ta det i bruk. Det kan også tas ut og settes inn mens PC-en er på (hot swap). På Windows XP og Mac OS X må du installere drivere for at kortet skal kjøre i PCI Express modus.

Kortene leveres med Nero BackItUp4 Essentials for sikkerhetskopiering (bare for XP/Vista).

Operativsystemer som støttes er Win2000/XP/Vista og MacOS X 10.4.5 og senere.

Testing?

Vi har bestilt testeksemplarer og venter i spenning på å teste disse kortene.

Prisene ser ut til å ville ligge på i overkant av 600 kroner for 16 GB, under 1000-lappen for 32 GB og rundt 1 800 kroner for 64 GB.

Les også: Superraske minneplugger