Genial nettleser til "alle" mobiler

MINITEST: Nå kan du surfe på vanlige nettsider med nær sagt hvilken som helst mobiltelefon. Vi har testet Opera Mini, og er allerede blitt avhengig!

Genial nettleser til "alle" mobiler

  1. Se bilder fra testen


I forrige uke lanserte Opera Software en mini-utgave av selskapets populære nettleser. Og ikke hvilken som helst mini-utgave, denne er beregnet for helt vanlige WAP-telefoner, som dermed kan få tilgang til helt vanlige nettsider - i miniutgaver.


Det eneste som kreves er at du minimum har en GPRS-telefon med JAVA-støtte. I praksis kan nær sagt alle mobiltelefoner som er solgt de siste to-tre årene dermed installere nettleseren.

Teknikken kalles Small-Screen Rendering, og innebærer at websiden blir omformatert til å passe små skjermer og komprimert til rundt 1/5 av originalstørrelsen før den sendes til mobiltelefonen din. All informasjonen på nettsiden du besøker presenteres i en smal, lang kolonne. Deretter navigerer du gjennom sidene vertikalt, ikke horisontalt. Blir siden ekstra lang, deles den automatisk opp i to eller flere deler, for å spare tid og overføringskostnader.

Se video (AVI 1 492 kB)


Sikkert?

Løsningen er et samarbeidsprosjekt mellom Opera Software og TV2. Serveren som tar seg av omformateringen og komprimeringen ligger hos TV. Her logges også aktiviteten din og eventuelle cookies, men dette kan du manuelt slette fra menyen i programmet når du skulle ønske det. Det er mulig å besøke sider med kryptert innhold, men vær klar over at sidene dekrypteres først på TV2s server, og videresendes deretter ukryptert til mobiltelefonen din.

Våre erfaringer

Vi har brukt Opera Mini den siste uken på en Sony Ericsson K700i og en Sony Ericsson S700i, og har stort sett bare positive ting å si om løsningen. Nettsidene lastes ofte raskere enn fra langt enklere WAP-sider. En kompleks side som DinSide-forsiden ble omformatert og komprimert i løpet av 20 sekunder, før den ble sendt i sin helhet (59 KB) til mobiltelefonen vår.

Morsomt er det også at vi nå får tilgang til tjenester vi tidligere har måttet betale for, for eksempel nummeropplysning på www.opplysningen.no. Vi har også prøvd Opera Mini mot både Hotmail, Outlook Web Access og Gmail, alle med positivt resultat. Nettleseren har begrenset støtte for Javascript, men nok til at typiske Submit-knapper fungerer, for eksempel OK, Send osv.

Selv om sidene komprimeres slik at færrest mulig KB sendes til telefonen din, er det verdt å sjekke hva dataoverføring koster for ditt mobilabonnement. Etter 15 besøk på DinSide.no og andre nettmagasiner som bruker mange grafiske elementer, har du mest sannsynlig lastet ned mer enn 1 MB. Det er mulig å stille nettleseren til å ikke laste ned bilder, noe som i enkelte tilfeller kan være smart.

Må prøves!

Selve programmet laster du ned ved å sende en tekstmelding til 1984, med kodeordet opera. Deretter mottar du en SMS med en lenke til nedlastingssted. Opera Mini opptar beskjedne 99 KB av telefonminnet - og tar normalt bare noen sekunder å laste ned og installere.

Se skjermbilder fra testen

Mer informasjon om Opera Mini