Generelt om maskinene

Acer Aspire 7735ZG (17,3") og ACER Aspire 6930ZG (16") er bruksmessig svært like maskiner, men vanligvis med en prisforskjell på en tusenlapp. I denne sammenhengen er de likere enn ellers fordi en av deltakerne i denne testen selger den dyreste (6930ZG) til samme pris som den rimeligste (7735ZG) .

Forskjellene ligger først og fremst i skjermstørrelse, diskstørrelse og raskere minne. Samtidig har 7735ZG både eSATA og kortplass for ExpressCard.

17,3-tommeren med oppløsning på 1600 x 900 er klart et hakk vassere enn 16-tommerens 1366 x 768. Bildekvaliteten er ikke merkbart forskjellig, men den ekstra plassen kommer svært ofte godt med, på alt fra websider til regneark og bilde/videoredigering.

MPX Acer Aspire 7735ZG
MPX Acer Aspire 7735ZG Vis mer
Datakjeden ACER Aspire 6930ZG
Datakjeden ACER Aspire 6930ZG Vis mer
Netshop Packard Bell EASYNOTE RS66-U-320NC
Netshop Packard Bell EASYNOTE RS66-U-320NC Vis mer


Til og med den lille Packard Bell Easynote RS66-U-320NC viser mer av nettsider med sine 800 punkter (mot 768), etter vår mening bør et bredformat helst ha mer i bredden, ikke mindre i høyden, sammenlignet med de tidligere formatene.

På PC-er som først og fremst brukes som underholdningsmaskiner er de nye bredformatene utmerket.

Alle maskinene har blanke skjermer, som bransjen påstår at "alle vanlige forbrukere" vil ha. Vi mener at ulempene er flere enn fordelene, med reflekser og fingermerker som de største ankepunktene. Skal man være slem kan man si at det får dårlige skjermer til å se bedre ut, ved å øke inntrykket av kontrasten i bildene.

Brukervennlighet

På en bærbar er det tre elementer vi anser som de viktigste for at maskinen skal være god å bruke.

Det ideelle er at skjermen er lett å lese uansett vinkel, men slik er det ikke på de rimelige TN-panelene som brukes i dag. Setter du skjermen rett opp i 90 grader vil skjermbildet bli merkbart dårligere, du må vippe den litt lenger bakover. Bruker du maskinen på fly eller tog kan dette være problematisk. På Acer-maskinene stopper skjermen rett før der skjermbildet er aller best, hvis du sitter ved et normalt skrivebord i passe avstand. Det er ikke mulig å vippe den lenger bakover, og du får ikke optimalt bilde uten at du legger deg litt bakover i stolen.

På maskinen fra Packard Bell kan du vippe skjermen forbi det gode betraktningsområdet, og stille den inn etter behag, hvis du har plass bak skjermen vel å merke.

Det ironiske er at dette bare gjelder den vertikale betraktningsvinkelen. Sidemannen har ingen problemer med å se hva du driver med på PCen, det er du som eventuelt har problemer.

Løsningen er egentlig svært enkel: Den første produsenten som tilbyr et TN-skjermpanel med dimensjoner som som er vridd 90 grader skal få en is av oss! Kanskje til og med to!

Pekeplaten og knappene er også viktig. Er disse dårlige blir du fort sliten både i hånd og arm, og kan pådra deg varige skader og problemer. Ekstern mus er selvsagt en løsning, men det går an å lage en god løsning på selve maskinen også.

Packard Bell har valgt å lage en rund pekeplate, men den fungerer faktisk ikke inni hele sirkelen. Den nederste "skalken" er død, der skjer det ingen ting. Knappene er plassert litt nedenfor, helt ute i kanten av maskinen. Det er forøvrig ikke to separate knapper, men en vippeknapp.

Netshop Packard Bell pekeplate
Netshop Packard Bell pekeplate Vis mer


Her har vi inntrykk av at designavdelingen har fått gjennomslag mens ergnonomiavdelingen ble sendt på gangen.

Acer har mer tradisjonelle løsninger, med firkantet pekeplate. Disse er gode, men vi foretrekker teksturen på 6930ZG fra Datakjeden. Her har selve flaten en annen struktur og knappene er delt, en stor fordel. Vippeknapper må du ut på sidene for å få til å fungere, det er et helt unødvendig irritasjonsmoment.

MPX Acer pekeplate
MPX Acer pekeplate Vis mer
Datakjeden Acer pekeplate
Datakjeden Acer pekeplate Vis mer
Plassering av tilkoblinger er også viktig når man bruker maskinen sammen med en del tilleggsutstyr. Alle maskinene her har de fleste og viktigste tilkoblingene på venstre side, det er perfekt for alle høyrehendte og en utfordring for de venstrehendte.

Datakjeden Acer høyre
Datakjeden Acer høyre Vis mer
Datakjeden Acer venstre
Datakjeden Acer venstre Vis mer
MPX Acer høyre
MPX Acer høyre Vis mer
MPX Acer venstre
MPX Acer venstre Vis mer
Netshop Packard Bell høyre
Netshop Packard Bell høyre Vis mer
Netshop Packard Bell venstre
Netshop Packard Bell venstre Vis mer
Bruksmessig er det derfor ingen overlegen vinner her, alle maskinene har gode og mindre gode sider.

Les videre:

---> Vi måler ytelsen
--> Gå rett til konklusjonen