Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald KvammeVis mer

Generasjonsskifte blant CD-brennerne

Dagens standard for CD-brenning er 4X. Vi har likevel sett brennere med både 6X og 8X. Nå skjer det endringer i hva som er standard og hva toppmodellene presterer.

CD-brennere er enormt populære. I år selges det mer enn 60 000 CD-brennere i Norge. CD-formatet er det eneste flyttbare lagringsmediet som du kan ta med deg over alt og være sikker på at du får lest dataene dine. Det eneste andre formatet med en tilsvarende utbredelse er disketten, og den er både liten og treg.

LES OGSÅ:

Iomega Zip 100 har også blitt svært populær. Men SuperDisk, som leser både vanlige disketter og 128 MB SuperDisker, har aldri slått an. Sonys Hi-Fd på 200 MB virket ikke godt nok til at Sony lanserte produktet. Vi har testet DVD-RAM, men det er ikke raskt nok ennå. Det vi sitter igjen med er CD-R- og CD-RW-plater som nå er de rimeligste lagringsmediene som finnes målt i kostnad per MB. CD-RW-platene koster nå mindre en 30 kroner stykket, og koster derfor under fem øre per megabyte.

32X-lesing som standard

Philips PCRW404 er den første CD-brenneren som leser CD-plater med 32X, men nye CD-brennere som kommer vil følge i det samme sporet. Det betyr at CD-brenneren også fungerer fint som en CD-ROM-leser. Fordelen er at den kan brukes av deg som ikke har plass til både CD-ROM og CD-brenner. I tillegg er det svært effektivt når du skal kontrollere sikkerhetskopiene dine (eng. verify backup).

Artikkelen fortsetter under annonsen

8X-brenning som standard

Vi har allerede testet to 8X-brennere, og flere er inne på testlaben i skrivende stund. Det nye er at disse 8X-brennerne også støtter CD-RW, men bare på 2X. Prisen er nå lavere enn det 4X-brennerne kostet for et halvt år siden. Vi tror likevel at de må skrive CD-RW med 4X før markedet tar av.

Yamaha kommer snart med CRW8432, som skriver CD-R med 8X, CD-RW med 4X og leser med 32X. Sony er ikke dårligere, og kommer med CRX140S som har nøyaktig de samme egenskapene. Det er også en rekke andre leverandører som lanserer brennere med lignende egenskaper, men vi tror at de aller fleste vil baseres på grunnmodellen til Sony eller Yamaha. Vi tror at det er denne typen CD-brennere som vil selge i volum innen året er omme. Da vil også alle CD-R-plater være sertifisert for 8X. I dag er det fortsatt en prisforskjell på ca. én krone.

En komplett CD på seks minutter!

Sanyo er en viktig CD-brennerprodusent. Ikke fordi de selv leverer mange kjente CD-brennere, men fordi de leverer laser-picupen som benyttes av mange av de andre selskapene. Sanyo har ligget i forkant lenge, og var selskapet som først sørget for at vi fikk en 8X-brenner. Nå kommer neste generasjon med vanvittige 12X. Tenk å brenne en hel CD på bare litt over seks minutter!

I motsetning til de første 8X-brennerne, vil ikke 12X-modellene ekskludere CD-RW. Allerede de første modellene vil støtte 4X CD-RW. Det er meget fordelaktig, siden vi slipper å gi opp funksjonalitet i forhold til ellers enklere modeller. Her kan du få det beste av alt.

En ulempe med 12X-brennerene, er at vi må igjennom en ny runde med CD-R-plater. Dagens 8X-plater må nødvendigvis sertifiseres for 12X. Vi forventer også at prisene vil være høyere i den første perioden. En trøst er da at du selvfølgelig kan bruke disse brennerene til å brenne plater på lavere hastighet.

Sats på SCSI!

Vi har sagt det før: Du trenger SCSI hvis du skal ha en brenner som er raskere enn 4X. Vi anbefaler deg først som sist å gå til anskaffelse av en god PCI SCSI-kontroller hvis du vil ha en lynrask brenner. Det aller beste er selvfølgelig å ha en SCSI-harddisk i tillegg, og så brenne fra denne.

SCSI har den fordelen at dataene kan sendes direkte fra én enhet til en annen uten å være innom selve hovedkortet med PCI-buss og prosessor. Prosessoren kjenner naturligvis strukturen på dataene, men hver sektor sendes direkte. Dette er hovedformålet ved å velge en SCSI-kontroller fremfor EIDE. SCSI-kontrolleren har sin egen prosessor, og styrer selv datastrømmene på SCSI-bussen. EIDE er helt uselvstendig, og PCens prosessor må styre og kontrollere alt hele tiden.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Sony CRX140S blir den første SCSI-brenneren Sony lanserer ikke på evigheter (altså over et år). Hverken Sony eller de andre ønsker å bare levere SCSI. Det er nemlig EIDE-enhetene som står for mesteparten av salget. Derfor vil vi se 4X-brennere på markedet en god stund til. Vi tror likevel at det vil komme raskere EIDE-brennere. Løsningen for EIDE er enda raskere PCer og større hurtigminne på selve enheten. Sats derfor ikke på at din ett til to år gamle PC vil kunne få seg en rask EIDE-brenner i nær fremtid.