GeForce 8800 GT

nVidias nye grafikkort er kanskje ingen revolusjon, men fremskritt er det like fullt.

Publisert
Sist oppdatert

Grafikkprodusenten nVidia har siden introduksjonen av sin 8800-familie fått ut en rekke forskjellige grafikkort med støtte for Direct3D 10 - ja det er sågar ikke lenger uvanlig å finne disse i bærbare datamaskiner.

Utålmodig? Rett til grafer og konklusjon her -->

Men 8800-familien er nå snart et år gammel, og i denne bransjen betyr det at nye generasjoner lurer i buskene. Både ATI og nVidia har godsaker som etter planen vil komme i løpet av vinteren - og nVidia er først ut. 29. oktober (ikke mange dagene siden altså) slapp de GeForce 8800 GT, og som navnet tilsier er det ingen revoulusjon - men et lite skritt på veien. Men helt likt sine navnebrødre er det ikke.

Grafikkbrikken på det nye kortet har tidligere gått under kodenavn G92 og er er bygd på 65nm prosess, men med stort sett samme arkitektur som den gamle på 90 nm (G80). Likevel er det altså noe få nyheter - kortet støtter for eksempel PCI-Express 2.0 - som betyr en dobling i teoretisk båndbredde for den som har et kompatibelt hovedkort. Men standarden er også fullt bakoverkompatibel, da selvfølgelig med "vanlig" PCIe-fart.

For de teknisk interesserte har 8800 GT:
* Kjernefrekvens på 600 MHz
* Effektiv minnefrekvens på 1800 MHz
* 112 stream-prosessorer
* 256-bit minnefrekvens
* Maks effektforbruk på 105 Watt
* PCIe 2.0

I tillegg har kortet - i likhet med med 8500/8600-serien - 2. generasjon av nVidias PureVideo - altså bedre maskinvareakselerasjon for HD-dekoding.

GeForce 8800 GT8800 GTS til venstre, nye 8800 GT til høyre.

Som du kan se er også kjøleløsningen gjort noe med. Med krympet kjerne utvikler kortet mindre varme, noe som har ført til at "toetasjeren" vi er vant med på 8800-kortene er byttet ut med en som gjør at kortet bare tar opp en slotplass. Den "gamle" kjøleren har vært relativt støysvak, og det virket under vår testing også som om den nye holder seg like rolig - i det minste med god lufting i kabinettet. Men for støyallergikere vil det nok også være gode nyheter at passivt kjølte kort er på vei.

Klikk deg videre for resultater og konklusjon -->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer