GeForce 7800: GTX vs. GT

Ytelsen stod i høysetet da Nvidia lanserte GeForce 7800 GTX, som byr på bedre ytelse enn noen gang. På fredag kom "budsjettkortet" GeForce 7800 GT - og vi tester mot storebror GTX.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GeForce 7800: GTX vs. GT

  1. Bilder av kortene
  2. Testresultater


Flere egenskaper og en imponerende "dobling" av ytelsen stod på menyen da Nvidia lanserte GeForce 7-serien i Paris i vår - gjennom flaggskipet 7800 GTX. Testen av FX-57 viste at GeForce 7800 GTX er det desidert beste spillkortet du kan få for penger - hvis du har nok til å ikke tenke særlig på budsjettet.

GeForce 7800 GT øverst, GTX under
GeForce 7800 GT øverst, GTX under
Vis merKlikk her for flere bilder

Fullstendig renovert 3D

Tenker du budsjett og mest ytelse for pengene, var det GT-versjonen av GeForce 6800-serien som var for deg. Gjelder det også for GeForce 7?

Ytelsen til GeForce 7800 GTX er i enkelte tilfeller bedre enn to stykk GeForce 6800 Ultra i SLI - de gamle kongene - og kommer takket være en fullstendig ny design av kjernen. De samme teknologioppdateringene nyter GT-kortet godt av, og bortsett fra en manglende "X" i etternavnet, 4 færre eksekusjonsenheter (det har totalt 20 - mot 24 i GTX-kortet), 200 MHz tregere DDR3-minne, og 30 (!) MHz tregere kjernefrekvens er GeForce 7800 GT klin lik storebror GTX - men til en langt hyggeligere pris.

På en tilfeldig valgt norsk nettbutikk kostet det billigste GeForce 7800 GTX-kortet like over 4.500 kroner med moms. GT-kortet som ble lansert på fredag tikker i samme butikken inn fra 3.800 kroner. Fortsatt høy pris altså, men her snakker vi om grafikkytelse i toppen av skalaen.

Prisen vil dessuten antakelig falle drastisk i løpet av uken, etter hvert som lanseringspartnerne møter konkurranse fra andre produsenter. Et GT-kort ventes å lande et sted under 3.500 kroner temmelig raskt.

Nesten like - inne og ute

image: GeForce 7800: GTX vs. GT


Referansekortene vi har fått låne fra Nvidia ser nesten like ut. GeForce 7800 GT har nesten identisk aluminiumskjøler som storebror, men er noe kortere og virker noe bredere. Den har også en litt annen plassering av viftegrillene.

Et av hovedpoengene under lanseringen av GeForce 7800 GTX var at du nå kan kjøre maksimal kantutjevning og anisotropisk filtrering på 1600 x 1200 bildepunkters oppløsning uten å merke noen nedgang i ytelsen. Gjelder dette også for GT, skulle kortet kunne spare de fleste entusiastene en knapp tusenlapp i nettbutikken.

Ytelse: opp til 16 prosent forskjell


Dermed skulle det være klart for det viktigste spørsmålet: Er det verd å bruke en ekstra tusenlapp på GTX-kortet når de fleste skjermene likevel ikke klarer å vise oppløsninger opp i 1920 x 1200?

Testresultatene våre svarer på mange måter spørsmålet for oss. Det er slettes ikke nødvendig å koste på seg de ekstra kronene hvis du ikke akter å kjøre de aller siste spillene i med fulle effekter sinnsykt høye oppløsninger.

Nvidias GeForce 7800 GT-kort får 6-800 poeng færre enn GTX-versjonen i 3DMark 05 i nesten samtlige oppløsninger - selv de høyeste - uavhengig av anisotropisk filtrering og kantutjevning. Dette utgjør en forskjell på 12 prosent på 1024 x 768 bildepunkter uten effekter, og 16 prosent på 1920 x 1200 med samme innstillinger.

I 3DMark 03 er bildet litt annerledes, siden det bruke en litt eldre testmetode - og fort blir ventende på prosessoren, så avstanden mellom to kortene blir enda mindre her. Perfekt for deg som har mange gamle spill :)

image: GeForce 7800: GTX vs. GT


Funksjoner: 100% like

Nvidia har lenge hatt de samme funksjonene på samtlige 3D-kort i de mange seriene sine, som for eksempel har ført til at selv "bunnkortet" GeForce 6200 med Turbocache (delt minne) har fått en HDTV-dekoder og Windows Media-aksellerasjon.

Slik er det også med GeForce 7-serien, og GT er funksjonelt sett likt GTX-kortet - helt ned til portutvalget, som består av dobbel DVI og ett stykk universell TV-utgang.

Begge kortene støtter dermed også de samme nye spillteknologiene, som riktignok knapt er i bruk i dag - bortsett fra i en håndfull spill (som Far Cry og Splinter Cell: Chaos Theory fra franske Ubisoft). Hovedsakelig gjelder dette Shader Model 3, som først og fremst inneholder en hel masse forenklende utviklerverktøy - men også en del snadder.

Pris/ytelse: Overraskelse!

Geforce 7800 GT
Geforce 7800 GT Vis mer


I forhold til regnestykket vårt om pris per 3DMark (05) får du mer for pengene med GeForce 7800 GT enn for GTX - men forskjellen i ytelse vil være forsvinnende liten for de fleste.

Det koster 0,78 kroner per 3DMark 05-poeng med GeForce 7800 GTX-referansekortet, mens GT-kortet "bare" koster 0,69 kroner. Det er kanskje ikke all verden - men til sammen blir det faktisk en tusenlapp ut av forskjellen på en snittspoengsum fra åtte tester på henholdsvis 5766 og 5070 - som ellers er det samme som et overklokket GeForce 6800 GT-kort klarer på 1024 x 768 uten effekter.

Gjennomsnittsforskjellen på de åtte forskjellige oppløsningene (fra 1024 x 768 til 1920 x 1200) og effektene vi tester i 3DMark05 er på drøye 13 prosent. Det er verd å presisere at dette er på noe som må kalles en rimelig eksklusivt høytytende maskin med en FX-55-prosessor og 2048 MB minne.

Se tallene fra 3DMark-testene her

Mange vil nok ha en maskinkonfigurasjon som ligger noe under testmaskinen vår i ytelse i det denne artikkelen blir skrevet, og det er verd å tenke på at mange av dagens spill fort blir CPU-baserte. Det vil si at prosessoren i PCen har veldig mye å si på hvor god ytelse du får - fordi grafikkortet må vente på prosessoren.

image: GeForce 7800: GTX vs. GT


Til sammenligning kostet det 0,24 kroner per 3DMark med vinneren av testen av kraftige budsjettkort i forrige 3D-generasjon.

Vinneren er...

Når det er sagt, er det ikke særlig vanskelig å kåre GeForce 7800 GT som vinner når det kommer til verdi per krone. Selv om forskjellen er liten, er det godt å vite at du ikke kjøper katta i sekken når du går for "budsjett"-utgaven - og det er en kjennsgjerning at 4.500 kroner for et grafikkort er usannsynlig mye penger.

De reelle prisene er imidlertid fortsatt noe høyere enn de veiledende - og siden vi er midt i lanseringsrushet for GT-kortet, er dette også noe dyrere enn du kan vente om en ukes tid.