GeForce 4 er her

Her er alle de nye grafikkbrikkene til NVIDIA. Har vi med en ny grafikkrevolusjon å gjøre, eller er det bare de samme brikkene med noen nye funksjoner?

Akkurat i det NVIDIAs største konkurrent, ATI, har begynt å nærme seg en mer dominerende stilling i 3D-markedet, slipper den regjerende kongen en bombe uten like: Et spekter av 3D-brikker som bør tilfredstille de fleste, og med svært så hyggelige priser.

Det er ikke overraskende at den nye familien har fått navnet GeForce 4, og for de uinvidde er det altså en fjerde oppdatering av kjernen (sett bort fra ”mellomoppdateringene” som dukker opp hver høst).

Ny innmat

GeForce 4 er her

La oss først se hva som har forandret seg på innsiden av GeForce-kjernen. Det kan tilsynelatende virke som om nyhetene er ganske overfladiske, mer oppdateringer av eksisterende teknologier enn virkelige nyheter. Til en viss grad er det sant, men alt tyder likevel på at de nye brikkene kommer til å ha en kraft det står respekt av.

Først og fremst er nFiniteFX-teknologien, kjent fra GeForce 3, blitt oppdatert til å hete nFiniteFX II. I korte trekk betyr det at den programmerbare Transform & Lighting-motoren som ble introdusert i forrige generasjon har nå blitt vesentlig kraftigere, med to vertex shaders i stedet for én, og mange nye pixel shader-moduser. Dette betyr rett og slett at spillutviklerne kan nå lage bedre og mer realistiske spesialeffekter.

Kantutjevning-teknologien til NVIDIA har også gjennomgått forandringer. En ny måte å bearbeide bildet på, kalt Accuview, gjør at kvaliteten blir enda bedre, mens hastigheten beholdes. I tillegg lanseres enda et nytt modus, som heter 4xS, som skal by på bedre kvalitet enn vanlig 4x kantutjevning – men kun for Direct3D-spill.

Neste nyhet er Light Speed Memory Architecture II (LMA II). Denne metoden for optimalisering av minnebåndbredde stammer også fra GeForce 3, men er igjen blitt oppdatert, justert og forbedret. Det er denne teknologien som sørger for ytterligere forbedring av hastigheten til brikken.

Vårkolleksjon

Her er de tre brikkene som kommer til å benytte seg av alle disse saftige nyhetene:

 • GeForce 4 Ti 4600 er naturligvis toppmodellen. Denne brikken har en 300 MHz kjernehastighet, 650 MHz minnehastighet, 128 MB DDR minne, minnebåndbredde på 10.400 MB/s og teoretisk fillrate på 1.200 Mpiksler i sekundet. Prisen er satt til 399 dollar – ca. 3.600 kroner.
 • GeForce 4 Ti 4400 ligger et hakk lavere, med en 275 MHz kjerne og 550 MHz minne. Brikken støtter også 128 MB minne. Her er prisen 299 dollar (ca. 2.700 kroner).
 • GeForce 4 Ti 4200 er altså den ”tregeste” av de tre, med prosessor klokket til 225 MHz og 500 MHz minne. For dette kortet vil du måtte betale 199 dollar, som tilsvarer rundt 1.800 kroner.
 • For budsjettbevisste

  Dette er ikke alt. Samtidig med GeForce 4 Ti-serien lanseres også GeForce 4 MX, som er en billigløsning på lik linje med GeForce 2 MX, som kom for en god stund siden.

  GeForce 4 er her

  Her har NVIDIA vært sparsomme med teknologiske nyvinninger. GeForce 4 MX kan sees på som en direkte etterfølger av GeForce 2 MX, uten avanserte effekter som ble introdusert for et år siden sammen med GeForce 3. Dette betyr at GeForce 4 MX har ikke nFiniteFX-motoren, og vil med andre ord ikke utnytte mulighetene som DirectX 8-grensesnittet gir. Brikken har imidlertid støtte for både Accuview-teknologien, og en noe begrenset versjon av LMA II. Inkluderingen av en teknologi som øker minnebåndbredden sørger i alle fall for et akseptabelt ytelsesnivå hos GeForce 4 MX.

  Her er alle variantene av GeForce 4 MX:

 • GeForce 4 MX 460 er flaggskipet i serien, og har 300 MHz klokkehastighet i kjernen, 550 MHz minne (64 MB), og en pris på 179 dollar (rundt 1.600 kroner).
 • GeForce 4 MX 440 er redusert til 270 MHz prosessor og 400 MHz minne, med en pris på 149 dollar – ca. 1.300 kroner.
 • GeForce 4 MX 420 vil kun selges til PC-makere, og er den mest begrensede versjonen av brikken med 250 MHz kjerne og 166 MHz SDR minne.
 • Det blir svært spennende å se hvordan de forskjellige kortene vil yte, og vi ser frem til å teste dem. Utfra foreløpig informasjon vi har sett på Internett, ser det ut som om GeForce 4 Ti 4600 er en svært rask brikke, som er langt kraftigere enn tidligere modeller fra NVIDIA. Til og med 4200-versjonen skal være raskere enn GeForce 3 Ti 500, som hittil har ligget på toppen av alle NVIDIA-kort. Og til en pris på rundt 1.800 kroner er det nok en uslåelig kombinasjon.

  De to kraftigste GeForce 4 MX-kortene, 460 og 440, skal også yte imponerende bra, med hastigheter som er sammenlignbare med GeForce 3 Ti 500 og 200.

  Alt dette skal vi finne ut når kortene faktisk kommer i norske butikker, noe som bør skje i løpet av de kommende månedene.