Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide DataVis mer

Gammel Windows vekket til live

BETRAKTNINGER: Windows 98 er død og begravet av Microsoft, men er operativsystemet ubrukelig av den grunn? Jeg fikk meg noen reale overraskelser i gjenforeningen med den gamle storheten.

Det er bare noen få dager siden Microsoft erklærte Windows 98 død og begravet. Heretter stanses all support og alle sikkerhetsoppdateringer til det åtte år gamle operativsystemet. Jeg ble overrasket da jeg leste nyheten. Ikke over at Microsoft valgte å gjøre dette, men at prosessen hadde tatt så lang tid. Microsoft prøvde å koble fra respiratoren allerede i 2003, men protestene fra publikum var så store at det tok enda tre år før 98-vedlikeholderne endelig kunne få fri.

Jeg begynte straks å tenke tilbake til tiden da jeg skrev mine første artikler for DinSide Data. Det var tilbake i 2000, og alle redaksjonsmedlemmene kjørte den gang PCer med Windows 98, så vidt jeg kan huske. Det var nok beskjedne krav vi hadde den gangen, tenkte jeg, og begynte å rote dypere i arkivet. Det endte med at jeg børstet støvet av både Windows 98 Second Edition-CDen, og en gammel test-PC fra den tiden, en Pentium III 733 med et enkelt grafikkort, 64 MB minne og 20 GB harddisk.

Jeg koblet maskinen til en av våre 17" flatskjermer, og startet installasjonen av det aldrende operativsystemet. Det var mitt første møte med Windows 98 siden høsten 2000 tror jeg, da alle PCene jeg disponerte var blitt oppgradert med Windows 2000. Det var en simpel og tidkrevende installasjonsprosess, i hvert fall sammenlignet med Vista beta 2, for å si det slik, men prosessen forløp uten tegn til komplikasjoner underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men jeg måtte smile da det dukket opp en advarsel under initialisering av maskinvaren, om at dersom maskinen låste seg, skulle man bare skru den av og på igjen "the hard way". Det var ingen som rynket pannen av denslags i 1998...

Etter installasjonen måtte jeg på nett med en annen PC for å få lastet ned drivere til skjermkort, nettverkskort og skriveren som står i det lille hjemmenettverket mitt. Jeg brant filene til en CD for enkelhets skyld, siden Windows 98 insisterte på å få installert drivere da jeg puttet inn en minneplugg i USB-porten.

Da driverne var på plass, opplevde jeg det eldre PC-maskineriet som meget velsmurt. Det gikk forbausende kjapt å veksle mellom programvinduer, surfe ved hjelp av Internet Explorer 5 og sende og motta eposter i Outlook Express. Jeg sjekket stasjon C. Windows 98-installasjonen hadde beslaglagt beskjedne 374 MB av plassen.

Deretter startet jeg innsamling av aktuell programvare fra nettet. Jeg oppdaterte windowsen med alle aktuelle nedlastinger fra Microsoft, inkludert .net framework 1.1, Internet Explorer 6 og Windows Media Player 9. Deretter hentet jeg ned MSN Messenger 7, siste versjoner av antivirusprogrammet AVG og antispyware-programmet Ad-Aware, siste versjon av WinAmp, Firefox 2.0 beta, det utrolige nyttige Photofiltre til bildebehandling, og til slutt kontorsuiten OpenOffice 2.03. Siste utgave av Nero Burning ROM, med alle sine programmer, skal visst fungere fint også, men den har vi foreløpig ikke rukket å installere. Med alt på plass vil det fortsatt være nesten 18 GB harddiskplass igjen.

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Da jeg så hvor godt disse programmene kjørte på den svært beskjedne maskinvaren fikk jeg hakeslepp. I en tid da ingen anbefales å ha mindre enn 1.024 MB minne på PCen for å kjøre Windows XP og programmene effektivt, kjørte jeg faktisk flere av favorittprogrammene mine på en PC med 64 MB minne!

Det viste seg faktisk at svært mange oppdaterte programmer der ute fint lot seg kjøre på Windows 98. Dette er programmer der produsentene har vært mer opptatt av at programmene skal kunne kjøres, enn at det må skje på XP eller nyere operativsystemer. Jeg kunne imidlertid ikke kjøre siste versjon av Photoshop (men jeg har fortsatt lisens på 7.0-versjonen, som kan kjøres på Windows 98. Den gjør det meste), og naturligvis ikke nye Office-versjoner, siste Windows Media Player, Windows Live Messenger og annet snacks fra Microsoft. Ikke så rart kanskje, når å selge oss livsnødvendige nye versjoner av operativsystemet er selve kjernen i virksomheten.

Vel. Jeg er naturligvis klar over at Windows 98 ikke er noe godt forbilde når det gjelder innebygd sikkerhet. Men sitter du bak en ruter med innebygd brannmur og installerer en sikkerhetspakke eller to fra anerkjente produsenter, vil jeg påstå at du er rimelig godt beskyttet likevel. Windows 98 har heller ikke støtte for annet enn FAT16/32 filsystemer, som er uegnet til ta hånd om store partisjoner, og maskinvaren er naturligvis alt for svak til å håndtere nye spill. Det overlater jeg uansett til XBoxen. Heng forekommer nok dessuten oftere i 98 enn i XP, men denslags har slett ikke plaget meg under gjenforeningsturneen.

Summa sumarum har det vært tilnærmet helt uproblematisk for meg å jobbe i Windows 98 den siste uken. Jeg har gjort stort sett de samme tingene som jeg normalt gjør i Windows XP: Surfe på nettet. Kommunisere med omverdenen via epost (med 9.000 eposter liggende i Outlook Express) og via MSN Messenger. Lytte til musikk. Spille av videoklipp. Betale regninger i nettbanken. Se på og behandle digitale bilder. Skrive artikler.

Det lugger litt med mange programmer kjørende samtidig, men jeg har sikkert en 64 MB minnebrikke liggende et sted. Med den blir det garantert mer enn nok saus til puddingen.

Vi testkjørte betaversjonen av Windows Vista for en tid tilbake på en PC med AMD Athlon 3800+ prosessor og 2 GB minne. Bare installasjonen av OS'et alene la beslag på 13-14 GB av harddisken. Joda. 2006-utgavene av applikasjonene er myke, animerte og skinnende. Og Vista har fått noen nye og finurlige funksjoner som helt sikkert kan bli nyttige en gang i blant. Det ser griselekkert ut, men det gikk tregt på vår test-PC. Det skal visst bli bedre, lover Microsoft, men jeg skjønner godt at enkelte mistenker at det må det være no' muffens et sted, med maskinkravene som følger de nye operativsystemene...

Spørsmålet jeg stiller meg er om jeg jobber smartere og raskere i MacOS X, Windows XP og Vista. Svaret er ja. Men ting er ikke snudd helt på hodet i forhold til tiden med Windows 98. Langt i fra.

Det var faktisk noe befriende ved å slippe all stæsjet, og kunne konsentrere seg helt og fullt om arbeidsoppgavene mine, akkompagnert med Winamp og den nye plata til Paul Simon dempet i bakgrunnen...

[Ugjyldig objekt (debatt)]