Gammel maskin med XP?

Hei,

Jeg har en EverCom-PC fra 199 som jeg etter mye om og men har fått Windows XP installert på. Maskinen kjørte helt greit i starten, men etter hver som jeg installerte programmer, oppdateringer og antivirus ble den tregere og tregere.

Den har ikke de beste spesifikasjonene, den bruker en Pentium III-prosessor på 499 MHz, en 9,54 GB harddisk og 128 MB RAM.

Jeg har prøvd defragmentering, spyware-sletting, virusfjerning og i tillegg sletter jeg programmer og filer jevnlig. Likevel er den treg som sirup, den bruker lang tid på oppstarten og det er vanskelig å gjøre flere ting på en gang.

Er det noe jeg kan gjøre for å øke ytelsen?

Hilsen Preben

Datadoktoren svarer

Heisann,

Dessverre er maskinen din såpass gammel at det antakelig ikke var så lurt å installere Windows XP på den. Vi sier gjerne at du bør ha en prosessor på rundt 1 GHz og 256 MB minne for å kjøre dette systemet noenlunde smertefritt.

Selv om manskinen din er halparten så "god" som dette, lar systemet seg installere - men så blir det problemer med å gjøre noe særlig annet enn bare å kjøre operativsystemet. Mitt råd blir derfor å installere Windows 98 igjen, og kjøre med dette.

Men for å gjøre Windows XP noe bedre uten å bruke penger, bør du fjerne alt du har av programmer som kjører i bakgrunnen - og da spesielt antivirus-programmet ditt. Dette sjekker konstant alle filene som endres, og siden for eksempel nettleseren din lagrer massevis av nye filer i mellomlageret sitt, blir det veldig mye å gjøre på en gang for en såpass gammel maskin.

Dernest kan du gå inn kontrollpanelet og klikke deg frem til Administrative verktøy, og så velge Tjenester. Les nøye gjennom beskrivelsene og slett alt du ikke trenger. Dette kan være "farlig," så vær forsiktig med hva du gjør :)

Løsningen som koster litt penger er å kjøpe mye mere minne til maskinen din, men det kan være vanskelig å finne frem til riktig minne for en såpass gammel maskin. Last ned CPU-Z og se hva det sier om minnet ditt før du eventuelt handler :)

Løsningen som koster enda mer penger, er å titte på hvor mye PC du får for seks tusenlapper!

Lykke til!

Hilsen

Datadoktoren

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Les alle spørsmål og svar