Gamle sider om igjen

Hva hadde egentlig nettbutikkene å tilby rundt årtusenskiftet? Se de utrolige bildene!

I dag er ikke handel over Internett upløyd mark - flere vil faktisk i stor grad foretrekke nettet når de handler. Fordelene er flere: oversiktlige sider og søkefunksjon, ingen kø, ingen åpningstider, ingen uvitende og innpåslitne selgere. Du kan enkelt sjekke flere butikker etter beste pris - og skulle du angre har du 14 dagers returrett.

Men netthandel har ikke alltid vært en fryd for sansene og lommeboka. Dersom du kunne reise i tiden og sett på internetts innhold for ti år siden ville du for det første finne andre ting enn fet design og store bilder i fokus - folk flest satt jo på skjermer med relativt lav oppløsning, gjerne 1024 x 768 piksler.

En annen ting var bredbånd heller ikke på noen måte var vanlig. Du koblet deg opp vi en analog telefonlinje eller ISDN, og betalte per minutt. For kjapp og effektiv surfing måtte sideinnholdet være enkelt.

En liten tidsreise

Det kule er at du jo kan gå tilbake og se på hvordan ting var i hine hårde dager. Vi har faktisk nevnt The Wayback Machine før, et enormt arkiv der nettsider og -steder er mer eller mindre er bevart som de engang var. Du kan - dersom du er heldig - finne sider datert så tidlig som 1996.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse finanskrisetider tenkte vi det var greit å ta nok et lite tilbakeblikk på den gangen datautstyr virkelig kostet penger.

Så under her har vi dratt frem noen få eksempler fra norske nettbutikker som du mimre til. Skulle du få lyst til å reise mer i tiden kan du selv besøke The Wayback Machine og fortsette reisen der.

Tilbake i 1997 var altså verken priser eller design så mye å skryte av. Her er et utsnitt fra Komplett Data sin nettbutikk. En vanlig CD-ROM (ja, bare leser) kostet rundt tusenlappen, og skulle du ha en brenner (på 2X hastighet) måtte du ut med det firedobbelte.
Netshop i 1998 - men dette var et helt annet firma enn dagens Netshop. CD-brennere var fremdeles dyre saker.
Komplett Data sin forside i 1998. Kjenner du igjen logoen? (Hvis ikke, sjekk ut bilde 8)
I år 2000 var Multicom billigst, best og størst!
PS Data (i dag bare PS) hadde fart på sakene som billigste webshop i 2001. En CD-brenner fra selveste Plextor kostet nå bare to tusenlapper.
PCutstyr 2001. Projektor på 1024x768: 54.290,- Et røverkjøp mener nå vi! CD-brenner fra LG til 1300 spenn, og digitalkameraet har nådd forsidene.
Mamoz i 2002. CD-brennere snart nede i 500 kroner, så da kunne vi bruke pengene på bedre grafikk i stedet...
Datakjeden, som opprinnelig var Komplett Data sine fysiske utsalgssteder (og tok med seg logoen), kom ikke skikkelig på nett før i 2004. Og dengang kunne du bare se på varene der, ikke handle.