Gamle objektiver til nytt kamera?

Mange sitter på en liten samling av objektiver som de brukte til sitt analoge speilreflekskamera, men kan disse også brukes på nye kameraer?

Hei!
Jeg har et Nikon F 70 kamera med en 35-80 mm og en tamron 70-300 mm linse. Hvis jeg kjøper nytt kamerahus Nikon D 70, kan jeg da bruke de samme linsene på dette kameraet? Greit å vite før man bestemmer seg for nytt speilrefelex!
-Olav

Fotodoktoren svarer

Jada, det bør ikke være noe problem! Nikon D70 har standard F-mount, som de har hatt på de aller fleste av objektivene opp gjennom årene. Men ikke alle fungerer like godt - den beste funksjonaliteten og ytelsen får du dersom du bruker "D" eller "G"-objektiver.

Eldre objektiver med manuell fokus kan brukes, men kameraets lysmåler vil da ikke fungere, og du må i så fall bruke M-modusen på kameraet for manuelt å sette blender- og lukkertid.

denne siden finner du en fullstendig oversikt over hvilke objektiver som er kompatible med Nikon D70. Øverst på siden finner du også linker til andre kameraprodusenter slik at du kan sjekke enten du har Canon, Pentax, Olympus, Minolta/Sony etc.

Rød: 35mm-format

Grønn: APS-C-sensor
Rød: 35mm-format

Grønn: APS-C-sensor
Vis mer


Husk imidlertid at siden sensoren på D70 er mindre enn en fullformats 35mm-sensor, og vil derfor "se" et trangere utsnitt. I praksis betyr dette at du må multiplisere alle brennvidder med en såkalt "crop factor", som for D70s del er 1,5. Ditt gamle 35-80mm-objektiv blir dermed ekvivalent med 52,5-120mm (se figur).

hilsen
Fotodoktoren

Lurer du på noe?