Gamle klassikere på ny PC?

RETRO: Dette programmet gir deg mulighet til å kjøre gamle MS-DOS-spill på nymotens PC-er. Faktisk får du lastet ned de fleste spillene også - gratis!

Publisert
Sist oppdatert

Alt var bedre før, sies det, og mange mener at dagens spillutvikling har alt for sterkt fokus på grafikk og tekniske finesser i forhold til nyvinning og ren spillglede. I tillegg kan det synes som om variasjonen er mindre enn før - det hostes opp stadig nye førstepersonsskytere, bilspill og fotballspill, men hvor blir det av de virkelig originale titlene? De kommer stadig sjeldnere.

<center>Gabriel Knight - ett av tidenes beste eventyrspill?</center>
Gabriel Knight - ett av tidenes beste eventyrspill?
Vis mer


Er du en av de som savner The secret of Monkey Island, Stunts, Pinball Fantasies og Police Quest og har prøvd å pusse støvet av de gamle 3.5" diskettene har du sikkert enten opplevd a) at du ikke lenger har diskettstasjon på PCen, eller b) at du ikke får kjørt dem på din nyinnkjøpte PC. Kanskje har du klart å få opp spillet, men uten lyd, eller med en hastighet som har gjort det umulig å spille.

Heldigvis finnes det løsninger, og den mest populære heter Dosbox og er i skrivende stund tilgjengelig i versjon 0.65. Dosbox gir deg et "ekte" DOS-vindu selv om du kjører Windows XP og er kompatibelt med svært mange av de gamle spillene.

Enkel installasjon

Programmet installeres med en helt standard Windows-installer og krever ingenting uten over det vanlige å sette opp. Når du så starter programmet, får du opp et dos-vindu, og skriver du dir, ser du at det er de gode gamle filene fra MS-DOS med command.com, autoexec.bat og resten av gjengen.

<center>Lemmings - den ultimate klassikeren?</center>
Lemmings - den ultimate klassikeren?
Vis mer


Det du så må gjøre, er å montere opp en katalog på harddisken som får sin egen stasjonsbetegnelse i Dosbox. Hvis du for eksempel oppretter katalogen c:\dosbox på din lokale disk, kan du la dette bli c:\ i Dosbox ved å skrive mount c c:\dosbox. Når du da oppretter kataloger, legger inn spill o.l. under c:\dosbox mens du opererer i Windows, vil det også dukke opp under c:\ i Dosbox.

Hvor får du så tak i spill? Å finne en butikk som selger så gamle spill er nærmest umulig, men nettopp på grunn av dette havner det etter noen år i kategorien "abandonware"; en betegnelse som brukes om et spill eller program som ikke lenger er i salg eller videreutvikles. Dersom opphavsmannen legger spillet ut i det såkalte Public Domain, betyr det at du fritt kan laste det ned og spille i vei.

<center>Få spill får det til å knake like mye i hjernebarken som <i>The Incredible Machine</i></center>
Få spill får det til å knake like mye i hjernebarken som The Incredible Machine
Vis mer


Noen populære sider for å late ned abandonware:

Her ser du noen av våre favorittspill fra gamle dager!

Har du noen favoritter å anbefale er du hjertelig velkommen til å bruke debatten under.

Dosbox laster du ned herfra.

Mer helgemoro

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer