Galaxy Tab 2.0 7 vs. Galaxy Tab 7.7

To nettbrett, to priser, to skjermstørrelser, men bare én vinner. (Her kan de som liker actionfilmer legge inn en kraftig eksplosjonslyd)

<B>PAR I ESS?</B> Samsung Galaxy Tab 7.7 og Galaxy Tab 2.0 7 er på mange måter to av samme alen, men likevel er det noen viktige ting som skiller dem - som for eksempel prisen. Foto: Øivind Idsø
PAR I ESS? Samsung Galaxy Tab 7.7 og Galaxy Tab 2.0 7 er på mange måter to av samme alen, men likevel er det noen viktige ting som skiller dem - som for eksempel prisen. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å, Samsung. Det er helt åpenbart at dere sliter med å finne den optimale nettbrettstørrelsen, men er det ikke det dere har mandagsmøter, blåturer, julebord, interne forskningsgrupper og lunsjsamtaler til?

LES OGSÅ:

Hvorfor overlate avgjørelsen til kundene?

Samsung har så langt forsøkt seg med disse nettbrettstørrelsene: 10.1", 8.9", 7.7" og 7". Det er uvisst hvilken som har slått best an, og derfor skal vi i denne testen forsøke å avgjøre hvilken av sjutommerne som gjør det best.

Det minste brettet er det ferskeste, og det har det styggeste navnet. Galaxy Tab 2.0 7 er ikke noe en vil la presten lese opp under dåpen i en kirke, ikke minst fordi Samsung har forsøkt å kombinere både versjonsnummeret (2.0) med skjermstørrelsen (sju tommer). Men dette er en bagatell, selv om det er morsomt å skrive om. Viktigere er det at 7-tommeren er svært rimelig (cirka 1.990 kroner for WiFi-modellen uten 3G), og, ikke minst, at den kjører nestsiste versjon av Android - versjon 4.0.

DU KAN RINGE: Legger du til noen ekstra hundrelapper kan du både ringe og sende/motta SMS/MMS med Galaxy Tab-brettene.
DU KAN RINGE: Legger du til noen ekstra hundrelapper kan du både ringe og sende/motta SMS/MMS med Galaxy Tab-brettene. Vis mer

Snart ny Android-versjon?

Galaxy Tab 7.7 har allerede vært på markedet noen måneder, men er, som navnet tilsier, ørlite større enn sin mindre navnebror. Den er like fullt fem gram lettere og noen millimeter tynnere. Ingen av brettene er tunge - snarere tvertimot - vekta ligger på svært behagelige 345 (7") og 340 (7.7") gram. Galaxy Tab 7.7 kjører derimot ikke siste versjon av Android, men er fortsatt på såkalte Honeycomb, som er forrige generasjon Google-operativsystem for nettbrett.

Idet denne testen skrives ble det derimot klart at Ice Cream Sandwich, det sommervennlige navnet på versjon 4 av Googles universelle operativsystem for nettbrett og smartmobiler, er på vei til Galaxy Tab 7.7 i utvalgte europeiske land. Norge er foreløpig ikke med på lista, men vi antar det kommer i løpet av august eller september.


Merk at begge brettene kan brukes som en fullverdig mobiltelefon, forutsatt at du legger ut de ekstra hundrelappene det koster å kjøpe Wifi+3G-utgaven. Touchwiz, Samsungs navn på det lille laget med ekstrafunksjoner som ligger oppå Android, er også med. Det er det ikke alle som er like glad for, blant annet fordi de mener at dette ekstraskallet dreper mye av det som er nytt og bra med Ice Cream Sandwich. Det er et godt og prinsipielt poeng, og illustrerer nok en gang hvor vanskelig det er å lage et operativsystem som lisensieres videre til tredjepart: Hvordan skal en klare å harmonisere et OS som alle har lyst til å gjøre hva de vil med?

Når det er sagt, så er ikke Touchwiz noen katastrofe. Vi liker blant annet epost-klienten godt, og noen vil helt sikkert finne glede i at de kan legge flere faste snarveier nederst på skjermbildet, som enkelt kan hentes opp ved et trykk på et lite ikon. Tåler du ikke Touchwiz, kan du uansett prise deg lykkelig over at du har valgt et Android-nettbrett, for alternative "launchere" er bare noen tapper unna i Google Play-butikken.

LITT TYKKERE: Galaxy Tab 2.0 7 er litt tykkere enn Galaxy Tab 7.7, men til gjengjeld er den mindre på grunn av skjermstørrelsen. Vekta er omtrent lik.
LITT TYKKERE: Galaxy Tab 2.0 7 er litt tykkere enn Galaxy Tab 7.7, men til gjengjeld er den mindre på grunn av skjermstørrelsen. Vekta er omtrent lik. Vis mer

Skjermene på papiret

Skjermene er derimot ganske forskjellige, og kvaliteten går i favør Galaxy Tab 7.7 - ihvertfall på papiret. Det er ikke så rart, ettersom 7.7 koster ganske mye mer enn 2.0 7. Skjermen på førstnevnte har blant annet en oppløsning på 1280x800 punkter, og er av typen Super AMOLED Plus, en skjermteknologi fra Samsung som blant annet gir en fargemetning så intens at det nesten grenser til det overnaturlige.

Galaxy Tab 2.0 7 har en mer beskjeden oppløsning på 1024x600 punkter, men fordelt på en litt mindre skjermflate gir den fortsatt ganske høy pikseltetthet. Den har derimot ikke Super AMOLED-skjerm.

Skjermene i praksis

SUPER AMOLED PLUS: Galaxy Tab 7.7 har er dypere, skarpere og i det hele tatt en ganske heftig skjerm. Foto: Øivind Idsø
SUPER AMOLED PLUS: Galaxy Tab 7.7 har er dypere, skarpere og i det hele tatt en ganske heftig skjerm. Foto: Øivind Idsø Vis mer

At noe ser bedre ut på papiret er som kjent ingen garanti for at det blir bra i virkeligheten. Det er godt mulig Ruters Fleksus-prosjekt i Oslo så bra ut på papiret, men i møtet med hverdagen så
det plutselig ikke fullt så lovende ut.

Skjermen på Galaxy Tab 7.7 skiller seg derimot markant ut fra sin rimeligere og mindre lillebror eller lillesøster. Den er åpenbart skarpere, noe som er spesielt tydelig på tekst, og den har også en helt annen fargemetning og et helt annet kontrast- og sortnivå enn sjutommeren. Som vi allerede har vært inne på er det ikke alle som synes Super AMOLED er like vellykket, og vi sliter selv med å bestemme oss for om ikke dette blir litt vel mye av alt. Spesielt bilder med mennesker blir i overkant hudfargede, som om alle har vært gjennom en uke eller to i Syden før de lot seg avbilde.

RIMELIG OG GREI NOK: Skjermen på Galaxy Tab 2.0 7 er lyssterk, men ikke så skarp og kontrastfull som Galaxy Tab 7.7. Foto: Øivind Idsø
RIMELIG OG GREI NOK: Skjermen på Galaxy Tab 2.0 7 er lyssterk, men ikke så skarp og kontrastfull som Galaxy Tab 7.7. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Veldig lyssterk er den derimot ikke. Side om side med Galaxy Tab 2.0 7 blir det raskt klart at sistnevnte har betydelig mer å gå på, noe som kan være gunstig i for eksempel sollys. Det trekker derimot ned at den lave(re) oppløsningen gjør tekstgjengivelsen hakket mer grovere enn hos storebror, og at den ikke kan skilte med for eksempel så god kontrast eller like bra sortnivå.

Man vinner litt, og man taper litt - slik kan vel kanskje skjermduellen oppsummeres, selv om mange nok vil la seg imponere av Super AMOLED-skjermen. Det er den mest behagelige skjermen å se på, like mye takket være oppløsningen som Super AMOLED, men vi savner muligheten til å skru opp lysstyrken enda noen hakk.

De 0.7 ekstra tommene til 7.7-modellen er forøvrig kjekke å ha, men i praksis oppleves ikke forskjellen betydelig, spesielt ikke ettersom sjutommeren faktisk veier ørlite mer enn 7.7-tommeren. Forskjellen mellom en sjutommer og en titommer blir derimot noe helt annet. Tab 2.0 7 kommer også i en 10.1-tommers modell, og for eksempel surfing på nettet blir gjerne en helt annen opplevelse på sistnevnte. Nettsider blir ofte for små i helsidevisning på en sjutommer, og istedenfor at du umiddelbart kan lese ingresser, må du først zoome deg litt lenger inn på sida, før du så må dra sida rundt med fingeren for å få med deg innholdet.

Som pendlervenn er derimot størrelsen og vekta utmerket, ikke minst for de mange som reiser trangt. Det er ikke særlig praktisk å stå i tett trengsel med et nettbrett på 10 tommer og en vekt på (godt) over et halvt kilo.

Rå på video!

Samsung har åpenbart peiling på video. Helt siden de introduserte det første Galaxy Tab-brettet for snart to år siden (også en sjutommer) har de hatt stålkontroll på avspilling av selv de tyngste og særeste videoformatene og filkontainerne.

Den tradisjonen opprettholder de heldigvis med begge disse nettbrettene. Med et litt pussig unntak av en Flash-fil (flv) i 720p HD spiller både 7.7 og 2.0 7 av alle filene, inkludert en stor og tung Windows Media-fil i full HD (1080p). Det er i det hele tatt imponerende hva brettene presterer, og er du glad i video, gjerne mens du er på reisefot, er disse to av de første brettene du bør sjekke ut.

(Artikkelen fortsetter under skjermbildene!)

DU KAN RINGE: Kjøper du 3G-versjonen kan du også ringe med nettbrettene.

Ikke superrask navigering

I utgangspunktet burde det være merkbar forskjell mellom de to Galaxy Tab-brettene, ettersom sjutommeren har en tokjerneprosessor som tikker avgårde med en hastighet på 1GHz, mens 7.7-utgaven har en 1.4GHz-prosessor.

I praksis er ikke denne forskjellen så lett å legge merke til. Ingen av de to brettene virker spesielt raske, men er heller ikke trege. Det lugger av og til litt når en veksler mellom apper og hjemskjerm, og heller ikke nettleserne imponerer med lynrask lasting - snarere tvertimot. Det tar ofte altfor lang tid å laste inn enkelte nettsider.

Side om side er derimot nettbrettene så å si like raske ved nettsurfing, noe vi mistenker skyldes at såkalte Ice Cream Sandwich (ICS), Googles fjerde versjon av Android, er bedre optimalisert enn versjon 3.0 - som altså finnes i Galaxy Tab 7.7. Dermed går vinninga nesten opp i spinninga for Samsungs største sjutommer, som likevel føles hakket raskere ved navigering rundt i operativsystemet. Kanskje får 7.7 opp dampen enda noen hakk når ICS-oppdateringen kommer.

At ytelsen ikke er så ulik som prosessorhastighetene antyder, bekreftes forsåvidt av ytelsestestene, der de to brettene scorer relativt likt. Galaxy Tab 7.7 scorer høyest, og er også brettet som føles raskest i bruk, men det er en overdrivelse å si at det er vesensforskjell mellom de to. Vi mistenker dog at det kan bli større forskjeller når 7.7 blir utstyrt med den allerede flere ganger nevnte iskrem-sandwichen.

IKKE VELDIG STOR FORSKJELL: Sju tommer og 7.7 tommer representerer ikke noen dramatisk forskjell i størrelse.
IKKE VELDIG STOR FORSKJELL: Sju tommer og 7.7 tommer representerer ikke noen dramatisk forskjell i størrelse. Vis mer

Litt om litt hvert

De av dere som har fulgt den endeløse debatten rundt hvilket nettbrett som er best i hele verden, og pappaen min kan banke din pappa, har helt sikkert lagt merke til påstanden om at Apples App Store er betydelig mer nettbrettvennlig enn Googles Play-butikk (tidligere kjent som Android Market).

DU KAN RINGE: Kjøper du 3G-versjonen kan du også ringe med nettbrettene.
DU KAN RINGE: Kjøper du 3G-versjonen kan du også ringe med nettbrettene. Vis mer

I en verden full av nettbrettsynsing er det en av påstandene som fortsatt holder vann. Joda, du finner en liten seksjon med anbefalte nettbrettapper, men fortsatt har ikke Google klart å organisere søkeresultatene sine etter for eksempel "mobil" og "nettbrett" når du leter etter spesifikke apper. Det har en helt naturlige forklaring i at Google, som Microsoft, ønsker å lage et univers der appene ikke utvikles etter om de skal brukes på mobil eller nettbrett, men tvertimot skal være "universelle" og uavhengig av hvilken enhet de kjører på. Likevel føles dette fortsatt som et mellomstadium, godt illustrert av hvor ille, ille en av våre favorittapper - Zite - ser ut på nettbrett som Galaxy Tab 7.7 og Galaxy Tab 2.0 7.

Hvis du lurer på om vi har tenkt å snakke om kameraene på disse to brettene, så har vi det, uten at vi gjør noe stort poeng ut av det. Begge har frontkamera, som gjør det enkelt å bildechatte med venner og kjente og ukjent, og begge har mer enn habile hovedkamera på baksiden. Galaxy Tab 7.7 har til og med både autofokus og LED-blits (det har ikke Tab 2.0 7), bildene ser rett og slett bra ut - hvis du treffer riktig på utløseren.

En av utfordringene med å ta bilder med et nettbrett er nemlig at de blir for store. De er derimot ikke spesielt tunge, og det gjør det av og til vanskelig å finne et stabilt punkt idet du trykker på den virtuelle utløseren. Ingen av Tab-brettene har fysisk utløserknapp, og å trykke på en stor skjerm samtidig som du er avhengig av å holde brettet i ro er av og til noe av utfordring, ikke minst innendørs, der du har betydelig mindre feilmargin enn ute i sterkt sollys. Lukkertiden går som kjent opp jo mørkere det blir.

Her kan du se noen bilder tatt med Galaxy Tab 2.0 7 og 7.7:

Galaxy Tab 2.0 7.
Galaxy Tab 2.0 7.
Galaxy Tab 2.0 7.
Galaxy Tab 2.0 7.
Galaxy Tab 7.7.
Galaxy Tab 7.7.
Galaxy Tab 7.7.
Galaxy Tab 7.7.
Galaxy Tab 7.7.

En ganske lang konklusjon

Dette er ikke lett, sa anmelderen, og stirret tomt ut i luften. Både Galaxy Tab 2.0 7 og Galaxy Tab 7.7 har sine åpenbare styrker og svakheter.

Sistnevnte har den beste skjermen (men ikke den lyseste), den raskeste prosessoren (men ikke så mye raskere enn Tab 2.0 7 at vi kan snakke om vesensforskjell), det beste kameraet (som sannsynligvis nesten ingen bruker til å knipse for eksempel feriebilder), og den er tynnest og lettest (men bare marginalt tynnere og lettere). Den har derimot i skrivende stund ikke ICS-versjonen av Android, men det antar vi løser seg i løpet av noen få uker.

SUPER AMOLED PLUS: Galaxy Tab 7.7 har er dypere, skarpere og i det hele tatt en ganske heftig skjerm. Foto: Øivind Idsø
RIMELIG OG GREI NOK: Skjermen på Galaxy Tab 2.0 7 er lyssterk, men ikke så skarp og kontrastfull som Galaxy Tab 7.7. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
UAVGJORT? Både ja og nei. Foto: Øivind Idsø
PAR I ESS? Samsung Galaxy Tab 7.7 og Galaxy Tab 2.0 7 er på mange måter to av samme alen, men likevel er det noen viktige ting som skiller dem - som for eksempel prisen. Foto: Øivind Idsø
DU KAN RINGE: Legger du til noen ekstra hundrelapper kan du både ringe og sende/motta SMS/MMS med Galaxy Tab-brettene.
LITT TYKKERE: Galaxy Tab 2.0 7 er litt tykkere enn Galaxy Tab 7.7, men til gjengjeld er den mindre på grunn av skjermstørrelsen. Vekta er omtrent lik.
IKKE VELDIG STOR FORSKJELL: Sju tommer og 7.7 tommer representerer ikke noen dramatisk forskjell i størrelse.

Tab 2.0 7 har den minste og dårligste skjermen (men er samtidig det minste og mest håndterlige brettet), kjører ICS ut av eska, har god batteritid, og føles omtrent like rask som sin storebror.

Begge testproduktene kan brukes som mobiltelefon så lenge du kjøper den litt dyrere 3G-utgaven, begge er strålende på videoavspilling, de veier omtrent like mye, er nesten like store, ganske raske og begge har plass til ekstra minnekort. Blant annet.

Den minste av de to brettene er på den annen side dramatisk mye rimeligere enn 7.7. Klarer du deg med 8GB intern lagringsplass og dropper 3G - de fleste smartmobiler i dag kan uansett brukes som små 3G-rutere -, begynner prisen på så lite som 1.995 kroner. Rimeligste utgave av 7.7 koster nesten 4.000 kroner, og selv om den har 3G og 16GB intern lagringsplass, føles det fortsatt som ganske mange hundrelapper for mye.

Men hva med Google Nexus?

Kort sagt: Har du dårlig råd, eller ikke ønsker å bruke så mye som firetusen kroner på et nettbrett, går du for Galaxy Tab 2.0 7. Det er slettes ikke noe dårlig kjøp. Har du derimot veldig lyst på skarpere, større og bedre skjerm, er heller ikke Galaxy Tab 7.7 noe dårlig kjøp, men den banker ikke Tab 2.0 7 i den grad vi kanskje hadde forventet gitt prisforskjellen.

Når alt det er sagt: Denne uka hadde vi gleden av å leke litt med Googles nylig lanserte nettbrett - Nexus 7. Ting tyder på at det svært rimelige brettet kan komme til å stille begge disse Samsung-brettene i skyggen, ikke minst fordi versjon 4.1 av Android-OSet virker som et enda voksnere og raskere operativsystem. Enn så lenge er ikke Nexus 7 tilgjengelig i Norge, og ingen vet når det kommer, men Google har vist at det er mulig å lage svært lovende brett som kan selges for svært lite penger.

Det kan bety slutten for mange av Android-brettprodusentene, men enn så lenge kan du gjøre langt verre kjøp enn Samsungs Galaxy Tab-serie.

Testresultat

Samsung Galaxy Tab 7.7

Terningkast 5

Veldig bra og skarp skjerm, rask, lett, hendig format for folk på farten, bra kamera, god batteritid, kan spille så å si alle videofiler og -formater, plass til eksterne minnekort

Skjermen litt for lite lyssterk, litt for dyr, foreløpig ikke klart når Ice Cream Sandwich er tilgjengelig, Google Play-butikken fortsatt for dårlig på nettbrett-apper

Testresultat

Samsung Galaxy Tab 2.0 7

Terningkast 5

Lett og lite format, veldig billig, plass til eksternt minnekort, god batteritid, spiller så å si alt av video, har allerede Ice Cream Sandwich-Android

Dårligere skjerm og oppløsning enn storebror Tab 7.7, litt tregere, Google Play-butikken fortsatt for dårlig på nettbrett-apper

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!