Gainward GeForce 4 Ti4600

Skal du bruke mye penger på et grafikkort, kan det være lurt å ta en titt på dette prakteksemplaret!

Publisert
Gainward GeForce 4 Ti4600
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Selv om GeForce 4-kortene har vært på markedet en stund nå, er de stadig interessante for et bredt spekter av brukere. Mens vi venter på den nye kongeprosessoren fra ATI, Radeon 9700, og samtidig lurer på hva NVIDIA kommer til å vise når de lanserer den nye brikken NV30 senere i år, koser vi oss med denne toppmodellen fra Gainward.

Teknologisk sett er GeForce 4 fremdeles den mest avanserte grafikkbrikken på markedet, og 4600-varianten er den høyest klokkede og raskeste utgaven. Med oppgradert nFiniteFX-arkitektur for T&L-funksjonalitet, forbedret minnehåndtering og full støtte for DirectX 8.1, er GeForce 4 et flott stykke teknologi.

Innholdet i pakken er noe av det mest omfattende vi har sett på veldig lenge. Gainward har nemlig funnet ut at dette kortet ikke bare skal brukes til spill, men også til videoredigering, og du får derfor med et FireWire-kort på kjøpet. I tillegg får du én FireWire kabel, programvare for videoredigering, DVD-programvare og på toppen av alt, det flotte spillet Serious Sam.

Toppen av ytelse

Alt dette tilleggsutstyret er svært hyggelig, men det som interesserer oss mest er hvordan selve grafikkortet klarer seg. Vi tok det knallrøde kortet ut av innpakningen, og slet litt med å få det installert. Dette fordi kortet er fysisk stort – det måtte litt ommøblering i kabinettet til før vi fikk kortet på plass.

Ved installasjonen oppdaget vi også at kortet faktisk ikke har VGA-utgang i det hele tatt – derimot er det to DVI-utganger på plass, med én TV-utgang i mellom. Kortet er naturligvis ikke forbeholdt flatskjermer – en DVI til VGA-overgang følger med, og vi var raskt i gang med å teste kortet.

Testmaskinen er en Athlon XP 1800+-basert maskin med 256 MB DDR RAM, og kjører Windows XP. Vi brukte de nyeste offisielle driverne fra NVIDIA, som har nummer 30.82.

For å teste ytelsen brukte vi standardprogrammene Quake III: Arena og 3DMark 2001 SE. Riktignok er disse benchmarkene noe gamle, men fremdeles flotte verktøy for å illustrere den totale ytelsen til et grafikkort.

Testresultatene bød ikke på noen store overraskelser. I 3DMark 2001 SE i standardoppløsning (1024x768x32) fikk vi 9521 poeng. I høyeste mulige oppløsning – 1600x1200x32 – fikk vi 6860 poeng. Det er meget bra, og høyere enn noen andre skjermkort vi har prøvd.

Grafikkortet og FireWire-kortet
Grafikkortet og FireWire-kortet Vis mer

En rask runde med Quake III bekreftet at kortet er ekstremt raskt. I den mest krevende oppløsningen, 1600x1200x32, med alle effekter maksimert, klarte kortet 127.7 bilder i sekundet, noe som rett og slett er suverent raskt.

Det er ingen tvil om at dette kortet vil dekke behov for spill og grafikkytelse i mer enn overskuelig fremtid. Dette er kortet for entusiastene som bare MÅ ha det beste.

Konklusjon

GeForce 4-baserte kort er teknisk meget avanserte, og spill som utnytter kortene fulle potensiale er virkelig imponerende visuelt. Dette kortet representerer de aller raskeste i denne familien, og gledelig er det å se at det har ingen problemer med å kjøre både eldre, nye og sannsynligvis både neste års og fremtidige spill i alle slags oppløsninger.

I tillegg til dette er jo tilleggsutstyret som følger med en god grunn til å kjøpe akkurat denne pakken til Gainward – nå får du ikke bare grafikkort, men også muligheter for videoredigering og andre oppgaver.

Som sagt – vi venter spent på Radeon 9700, som kommer om få uker, og den brikken kommer vi til å teste mer omfattende. I følge forhåndsomtalene danker den GeForce 4 ut både når det gjelder både ytelse og pris. Likevel synes vi ikke de 4.095 kronene Gainward-kortet koster ikke er så ille, funksjonaliteten tatt i betraktning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer