Gåen skjermkort-vifte?


Hei

Har ett skjermkort sapphire radeon 9500 128M DDR V/D/VO, der jeg tror viften på skjermkortet er gåen. Merker det når jeg starter opp PC, og den funker, en liten stund så blir skjermen svart. Når jeg tar ut kortet og bytter til ett annet funker allt som det skal. Kan det være viften som er gåen??

Hilsen Kjetil

Datadoktoren svarer

Heisann

Det er godt mulig det er noe som går varmt ja. Om det er vifta kan du jo faktisk sjekke fysisk ved å ha kabinettet oppe når du starter opp PCen. Står vifta rolig eller ser ut til å ha andre problemer så har du jo svaret.

Hvis det er vifta har du flere muligheter. Det ene er å prøve å rense den for støv og skitt som har en tendens til å legge seg på gamle vifter (et Radeon 9500 må jo begynne å dra på åra…). Går ikke det så kan løsningen være å investere i en ny vifteløsning eller eventuelt passiv kjøling. Vi har skrevet litt om støysvake løsninger i denne artikkelen, men jeg ville ikke brukt så altfor mye penger på å ”redde” et såpass gammelt kort.

Men selvfølgelig kan det også være noe annet som ikke er helt som det skal med grafikkortet. Elektronikk eldes som alt annet, og en gang i blant tar komponenter bare kvelden uten å trenge noen god grunn til å gjøre det. Så hvis vifta di ser ut til å fungere bra så er det kanskje ganske enkelt på tide å spandere på seg et nytt kort. Et med omtrent samme ytelse vil koste deg noe sånt som en halv tusenlapp, ellers er det jo gode muligheter for å gjøre et kupp på bruktmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar