Gå tilbake til Windows 98 fra Windows 2000?

Dagens spørsmål

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Hei,
Jeg har brukt Windows 2000 en stund, men vil av forskjellige årsaker gå tilbake til Windows 98. Problemet er at jeg har konvertert filsystemet til NTFS, og trenger en oppstartsdiskett for å formatere til FAT32. Jeg har ingen mulighet til å lage en oppstartsdiskett fra Windows 2000. Hva gjør jeg?

Hilsen Stig T.

Datadoktoren svarer

Det finnes forskjellige løsninger på problemet ditt, og her presenterer vi noen av dem.

1. Dersom du har en nyere PC/CD-ROM spiller, er det store muligheter for at du kan starte PCen din fra Windows 98–CDen. For å sjekke om din PC kan startes fra CD-ROM, kan du gå inn i maskinens BIOS-oppsett. Det er flere måter å gå inn i BIOS på; prøv å holde inne Delete-tasten like etter at du har slått på maskinen. Hvis ikke dette fungerer, finner du sikkert riktig fremgangsmåte beskrevet i brukermanualen til PCen/hovedkortet.

Let etter menyvalget for oppstartsopsjoner, og hvis CD-ROM er et tilgjengelig valg, velger du det som første oppstartsalternativ. Deretter setter du i Windows 98-CDen, lagrer endringene, og starter maskinen på nytt. Windows 98-CDen vil nå fungere som en oppstartsdiskett.

2. Last ned nødvendige filer til en Windows 98-oppstartsdiskett fra Internett. Det kan du for eksempel gjøre fra MicronPC. Følg instruksene som følger, og vips, så har du laget din egen oppstartsdiskett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger et partisjoneringsverktøy

Vær oppmerksom på at NTFS-partisjonen din er usynlig for DOS og Windows 98, og du kan derfor ikke formatere denne uten videre til FAT32. Dersom du ønsker å ta vare på dataene på NTFS-partisjonen, kan du konvertere filsystemet til FAT32 ved hjelp av Partition Magic 5. Hvis ikke må du slette NTFS-partisjonen og opprette en ny FAT32-partisjon, men da vil alle data på partisjonen gå tapt. Du trenger i så fall DOS-programmet FDISK, eller et lignende partisjoneringsverktøy.

FDISK finner du på Windows 98 CDen eller oppstartsdisketten som du eventuelt har laget. Hvis du ønsker flere muligheter, for eksempel krympe og utvide partisjoner, kan du bruke programmet Ranish Partition Manager, som du kan laste ned gratis fra denne adressen.

En demoutgave av Partition Magic 5 kan lastes ned fra Powerquest.

Flere spørsmål og svar