Fusion Drive: Lur diskløsning fra Apple

Alt annet kommer lett i skyggen når Apple lanserer ny iPad. Fusion Drive er en smart vri.

Selv om nettbrett og andre mobile enheter for tiden får nesten all oppmerksomheten, så er det på stasjonære maskiner folk faktisk jobber. Fremdeles er det en svært stor andel av medieproduksjonen som foregår på Mac, og hos Apple bruker de selvsagt sine egne maskiner til utvikling, design og ikke minst programutvikling.

De som påstår at stasjonære maskiner er døende snakker derfor bare om en del av salget.

Og Apple lanserer da også flere nye stasjonære Mac-er: Både iMac og Mac mini kom i nye utgaver med nytt design og ny maskinvare.

Fusion Drive

Men selv om det ble lagt stor vekt på designet under presentasjonen, så er det viktigste for en Mac-bruker tross alt at maskinen er rask og effektiv.

Derfor var det mange som våknet da Fusion Drive ble presentert. Den skal nemlig gi omtrent like god utelse som SSD, selv om løsningen er en kombinasjon av SSD og roterende harddisk.

Det er ikke snakk om en enhet, som et hybrid-drev hvor en SSD-løsning er montert på en harddisk. Fusion Drive er en vanlig harddisk som jobber sammen med en separat 128 GB SSD-enhet, spesialtilpasset Apples maskiner.

Ikke vanlig cache

Fusion Drive-logoen
Fusion Drive-logoen Vis mer


I nesten alle lagringsenheter brukes hurtig mellomlagring, kjent som cache, som fungerer som en buffer der hvor sending og mottak av data skjer i ujevn takt på begge sider. Data kan da lagres i hurtigminnet på en roterende disk, og vente på skriving til mekanismen er klar til selve skrivingen på platene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cache-løsninger mellom SSD og roterende harddisk finnes i mange former, fra integrert på en fysisk diskenhet til ren programvare som styrer flyten.

Intel har en egen løsning for dette bygget inn i brikkesettet, hvor du setter opp en SSD og en harddisk i RAID, og programvaren tar seg av resten. Grovt skissert foregår det slik at datablokker som bidrar til hyppig trafikk blir liggende på SSD, mens datablokker som sjelden brukes blir liggende på harddisk.

Sjekk vår test av Intels cache-løsning.

Tilsvarende løsninger finnes også å få kjøpt som separate produkter, gjerne i kombinasjon med en spesialtilpasset SSD med tilhørende programvare.

Les også vår test av OCZ Synapse SSD-basert cacheløsning.

Men Apple har løst fordelingen på SSD og harddisk på en annen måte.

Smart filbehandler

I utgangspunktet når en ny iMac eller Mac mini kommer med en fersk Fusion Drive er operativsystem og all programvare og data lagret på SSD. Når man tar maskinen i bruk og begynner å skrive data opprettes det en 4 GB stor skrivebuffer på SSD-delen. Når denne blir full tas harddisken i bruk. Under normal bruk vil 4GB være tilstrekkelig, slik at brukeren opplever full SSD-respons og topp ytelse.

Fusion Drive: Lur diskløsning fra Apple


Men Mountain Lion overvåker hva som skrives og leses, og vil automatisk flytte over programmer og data som sjelden er i bruk fra SSD over til harddisken. Dette skjer i bakgrunnen og originaldata vil ikke bli slettet før kopien er på plass. Da frigjøres plassen på SSD.

Fusion Drive opererer altså på filnivå, og skjer helt uten at brukeren må eller kan gjøre noen form for endring av oppsettet.

Kapasiteten er summen av de to lagringsmediene, i dette tilfellet 1 TB pluss 128 GB eller 3TB pluss 128 GB.

Optimalt?

At Apple lanserer en slik løsning på sine stasjonære maskiner i den laveste og midterste prisklassen er interessant, og gir et forsprang til de aller fleste konkurrentene på PC-siden.

De andre alternativene på den nye Mac-ene er ren SSD-løsning eller bare harddisk.

Men de tunge Mac Pro-brukerne venter fremdeles på en ny maskingenerasjon, men Intel er ikke klar med prosessorene ennå. For disse brukerne vil rene SSD-løsninger være foretrukket.

Samleside: Harddisker og SSD