Fusion - AMD sitt svar til Intel

Intel leder, AMD lider, men satser på å komme sterkt tilbake

I skrivende stund er det Intel som regjerer på hele prosessormarkedet for PC-er. Etter den siste lanseringen er det ingen smutthull for AMD hvor de kan levere billigere prosessorer uten å tape enda mer penger.

Men de gir seg ikke, de har slått Intel før og satser på å gjøre det igjen. I 2004 måtte man overklokke den raskeste Pentium 4 til 5,2 GHz for å slå en AMD Athlon FX-55 på 2,6 GHz. Men så dramatisk er det neppe mulig for AMD å komme tilbake.

Fusion - først på papiret

Navnet Fusion på den nye prosessorgenerasjonen har sitt opphav i fusjoneringen mellom AMD og grafikkbrikkeprodusenten ATI i 2006. Hensikten var å bygge opp teknologiresurser til å integrere flest mulig funksjoner i en eneste brikke - å fusjonere AMD og ATI sin teknologi.

Prosjektet har blitt utsatt flere ganger, i påvente av videreutvikling av selve produksjonsprosessen. Nå er det 2011 som skal være året for lansering, selv om prøver skal kunne dukke opp allerede i år.

Kodenavnet for prosessoren er Llano, den vil ha 4 kjerner som bygger på kjernen i Phenom II og klokkehastigheten vil nå høyere enn 3 GHz.


En kjerne med 1 MB hurtigminne er beregnet til å ha et stømforbruk på mellom 2,5 og 25 watt, for 4 kjerner blir det opp imot 100 watt ved full belastning - og det er før graffikkkjernen regnes med. Men med smarte teknikker for strømsparing vil dette minskes betraktelig. Med "Core power-gating" vil kjernene kunne slås effektivt av og på, og det skjer med nyutviklet digital måling av strømforbruket for større nøyaktighet.

Prosessoren vil bli produsert med 32 nanometers teknikk og High-K (høy dielektrisk konstant som gir høyere svitsjeytelse).

Fleksible grafikkjerner?

AMD snakker om en modulær design hvor prosessorkjerner kan kommunisere mer fleksibelt og dynamisk, avhengig av oppgaven. Flere versjoner av brikken er planlagt, med vekt på forskjellige bruksområder som generell bruk, datakverning, grafikk og media.

Disse kan utvikles og videreutvikles modulært, det går også rykter om at prosessoren vil komme uten egen modul for flyttallsberegninger, og at disse i stedet vil tas hånd om av kjerner i grafikkprosessoren. Også andre oppgaver vil kunne kjøre i modulære strukturer som AMD kaller Accelerators. Vi snakker om en dynamisk struktur, med DSP-lignende funksjoner som kan kalles på og omkonfigureres etter behov.

Og hva med Intel?

Intel leverer allerede prosessorer med integrert grafikk både i den nyeste Atom serien og i Core i3/5 serien. De har også fleksibel styring av prosessorkjernene avhengig av behov og sparemodus.

AMD har en tøff tid foran seg, men det har de i grunnen alltid hatt. Om de skulle lykkes med å produsere noe som er bedre og billigere enn Intel vil Intel alltid komme grusomt tilbake ...

Les mer om Fusion i AMD sitt white paper.