Funksjoner og ytelse

Har du en forkjærlighet for seriefotografi vil kameraet fra Sony tilfredsstille deg med 3 bilder pr sekund til minnekortet er tomt.

Som nevnt innledningsvis har A100 et buffer som er hurtig nok til å ta tre bilder pr sekund til minnekortet er fullt, mens de fleste kameraer i denne klassen stopper etter noen sekunders intensiv knipsing. På vårt testkort, et Twinmos Ultra-X 140x, klarte vi fra 26-28 bilder på 10 sekunder, som tilsier en rate på 2,6-2,8 bilder pr sekund, men variasjonen i hastighet kan også skyldes minnekortet. Ved bruk av standarblitsen klarte vi 9 bilder på 10 sekunder - ikke så verst.

Ellers starter kameraet såpass kjapt at oppstartsiden i praksis ikke blir noe problem. Fra du slår kameraet på til LCD-skjermen viser informasjon går det nøyaktig ett sekund. Lukkerforsinkelsen er omtrent neglisjerbar - cirka 75-80ms etter vår måling.

Blitsen som hjelpelampe

Alpha A100 har ni-punkts autofokus som fungerer tilfredsstillende med det medfølgende kit-objektivet - den er ganske rask, og i dårlig lys får den hjelp fra blits-hjelpelampa dersom du har flippet opp blitsen, men du kan ikke bruke denne lampa og la være å bruke blits når bildet skal tas. Du kan også velge spotfokusering eller selvvalgt fokusområde, der du med piltastene og AF-knappen i midten kan velge mellom de ni fokuspunktene.

Lysmålingen foretas enten via multisegment (40 segmenter), sentervektet eller punktmåling. Akkurat på det punktet føler vi at kameraet fra Sony har litt å gå på - kameraet har en tendens til å undereksponere bildene, også ved bruk av blits, men spesielt utendørs med lys himmel. Dynamic range optimization kan brukes for å rette opp dette, men bør i så fall brukes i avansert modus som gir en liten forsinkelse etter at bildet er tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Via funksjonshjulet har du også tilgang til å styre bruk av blits - auto, fyllblits, ettersynkronsering eller trådløs. Vi skulle gjerne ha sett at det også gikk an å slå av blitsen selv om den var flippet opp, siden lyset fra den kan være kjekk å ha til autofokusering i dårlig lys selv om du ikke ønsker blits på selve bildet.

Fargetemperatur og manuelt hvitt punkt

Funksjoner og ytelse


ISO-verdier kan stilles manuelt fra 100-1600, pluss Lo80 og Hi200 for bevaring av detaljer henholdsvis i mørke og lyse områder. Selvsagt kan den også settes på Auto. Hvitbalanseringen fungerer som regel helt fint på auto, men du kan også velge mellom dagslys, skygge, skyet, wolfram (lyspære), fluorescent (lysrør) og blits. Videre kan du justere varmen opp og ned i tre trinn for hver innstilling, eller sette antall Kelvin manuelt. Kameraet lar deg også definere et fargenøytralt punkt for å definere hvitbalansen.

Som nevnt kan du også velge Dynamic Range Optimization, både i normal og avansert modus. Den avanserte modusen krever litt ekstra tid til prosessering; noe som først og fremst vil gå ut over seriefotografiegenskapene. Det siste valget på funksjonshjulet er DEC, som lar deg definere ulike bildestiler med styring av fargemetning, kontrast og skarphet.

På knappen for selvutløser og seriefotografi finner du, kan du angi selvutløser på 2 eller 10 sekunder, samt sette kameraet i seriefotografimodus, som gjør at det tar flere bilder så lenge du holder knappen nede. Her finner du også bracketing-innstillingen, og det er mulig å velge +/-0.3EV eller 0.7EV.

Norske menyer

Funksjoner og ytelse


Menyene er for øvrig på norsk (eller engelsk om du heller vil det), og selve hovedmenyen er delt opp i fire deler. Hver av delene har 2-3 menyflipper med opp til 6 menyvalg, og dette kan virke litt rotete for mange; spesielt siden menyene bare er markert med ikoner. Greit nok med kamera og avspillingsikonet, men hva er forskjellen på skiftenøkkelen og tannhjulet? Hvilke menyvalg ligger hvor? Teksten i menyene er også forholdsvis grå og kan nok være litt problematisk å lese hvis du har dårlig syn, selv om det ikke har vært noe problem for vår egen del.

For øvrig kan bildeoppløsningen stilles på. Forhåndstinnstilt står den selvsagt på maksimalt, men du kan også ta bilder med 5,6Mp og 2,5Mp oppløsning. Kvaliteten kan settes til fin, standard, RAW og RAW+JPEG.

Funksjoner og ytelse


Ved avspilling (dvs visning av bilder), kan du både vise ett og ett, fire og fire, ni og ni eller seksten og seksten bilder av gangen. Et trykk på oppoverpila gir deg utvidet informasjon med histogramvisning og visning av utbrente høylys eller undereksponerte skygger, i tillegg til data som blenderåpning, lukkertid, eksponeringskompensasjon, ISO-verdi og om bildestabilisatoren er brukt. Zoomknappene kan brukes for å forstørre inntil 12x, og bildene roteres automatisk dersom de er tatt på høykant.

Bildekvalitet og konklusjon >>