Fungerer mediesenterPC med det digitale bakkenettet?

Det digitale bakkenettet kryper nå snart utover landet, men er det lurt å kjøpe digitalt TV-kort til MediePCen nå?

Hei,

Stemmer det at det digitale bakkenettet som åpnes i løpet av de to neste årene er basert på MPEG-4? Såvidt jeg har funnet ut er alle TV kortene til PCer i dag basert på MPEG-2. Dvs. at alle mediasentrene som selges i dag vil være ubrukelig mot det nye bakkenettet. Stemmer dette?

Mvh

Bjørn Nilsen

Datadoktoren svarer

Hei,

Ja, du har rett i det. Både annen type kompresjon og kryptering av sendingene gjør at det digitale bakkenettet vil kreve helt annen maskinvare - og i mange tilfeller andre antenner - enn det som selges i dag.

Den funksjonaliteten som brukere av mediesenter har i deg med analog TV-tilkobling uten dekoder (eller ukrypterte DVB-T prøvesendinger) - den blir rett og slett borte.

Bakkenettet blir som dagens løsninger for satelitt og kabel-TV. Det vi si at du er nødt til å kjøpe (eller leie) en dekoderboks som er låst til ett spesielt kodekort (abonnentkort) fra leverandøren, og at det ikke støttes noen form for integrert PC-løsning.

Det eneste unntaket er at du kan se på NRKs kjernetilbud uten noe kort. Dette består allmennkanaler som NRK1, NRK2, regionsendingene, samt radiokanaler og døvetolktjenesten.

TV2s almenkanal vil være gratis, men kryptert, derfor må du ha et gratis abonnentkort for å se TV2 fram til 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknisk sett er det ingen ting i veien for at alle typer TV-sendinger kan håndteres av en PC med glimrende kvalitet og mange brukervennlige løsninger. Grunnen til at det gjøres umulig/vanskelig er at de som leverer innhold og distribuerer TV er redde for å miste grepet om den nåværende næringskjeden.

Stadig flere brukere vil se TV når det passer dem, ikke når det sendes. At brukerne kan gjøre egne opptak hoppe over reklamen ødelegger for de som selger reklametid, derfor må slike muligheter begrenses. Spesielt hvis opptakene kan gjøres tilgjengelige for andre ved fildeling.

Derfor kan det se ut til at TV på PC overlates til "undergrunnsbevegelsen". Hvor lurt det er kan man diskutere, og den diskusjonen er godt i gang ...

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar